Saglik Müdürü Bilge'den Göz Tansiyonu Hastaligi Hakkinda Önemli Bilgiler

Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge “12-18 Mart Dünya Glokom Haftasi” nedeniyle yapmis oldugu basin açiklamasinda, “Halk arasinda ‘göz tansiyonu’ olarak bilinen glokom; optik sinirin ilerleyen nitelikte hasar görmesine yol açan bir göz hastaligidir” dedi.

Saglik Müdürü Bilge'den Göz Tansiyonu Hastaligi Hakkinda Önemli Bilgiler
Glokom hastaligina dikkat çekmek için her yil 12 Mart Dünya Glokom Günü, 12-18 Mart tarih araliginin da “Dünya Glokom Haftasi” olarak kutlandigini belirten Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge, “Halk arasinda ‘göz tansiyonu’ olarak bilinen glokom; optik sinirin ilerleyen nitelikte hasar görmesine yol açan bir göz hastaligidir. Gözün aldigi bilgilerin beyne iletilmesinde optik sinir hayati öneme sahip oldugundan, tedavi edilmediginde, glokom yavas yavas ve telafi edilemez biçimde görme kaybina ve körlüge neden olabilir” ifadelerini kullandi.

"Erken tani çok önemlidir"

Göz tansiyonu hastaliginda, göz içi sivisinin disa akim yolunda bir tikaniklik olusturdugunu ve bunun sonucunda artan göz içi sivisinin göz içi basincin artmasina neden oldugunu aktaran Prof. Dr. Ugur Bilge, “Artan göz içi basinci da görme sinirine zarar vererek, sinirin geriye dönüsümsüz harabiyetine neden olur. 40 yasin üzerinde sikligi artan sinsi bir hastaliktir. Görme kaybi olustuktan sonra geri dönüs olmadigindan erken tani çok önemlidir. Göz doktoru tarafindan yapilan ve baska bir nedenle (gözlük numarasi degisimi gibi) gidilen rutin göz muayenesi ile tamamen tesadüfen tespit edilen yüksek göz içi basinci, göz tansiyonunun baslangiç belirtisi olabilir” dedi.

Hastaligin baslangiçta sikayete neden olmayip yillar içinde yavas yavas ilerleme egilimde oldugunu söyleyen Bilge, “Sikayetler basladiginda görme alaninda kalici hasar yerlesmistir. ’Akut glokom krizi’ tipinde ise göz tansiyonu aniden çok yükselir ve gözde kizariklik, agri, bulanik görme, isiklar etrafinda renkli halkalar görme, mide bulantisi ve kusma gibi belirtiler görülebilir” diye konustu.



"Alinabilecek tek önlem ise belirli araliklarla göz tansiyonunu ölçtürmekten geçiyor"

Göz tansiyonu tedavisinde en önemli etkenlerin basinda erken teshisin geldigini vurgulayan Bilge, “Alinabilecek tek önlem ise belirli araliklarla göz tansiyonunu ölçtürmekten geçiyor. Tedavinin amaci hastanin görme kabiliyetini ömür boyu korumaktir. Tedavi eski görmeyi geri getiremez sadece daha fazla görme kaybi olmasini engeller. Glokom tedavisi ilaç, lazer tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere 3 farkli yolla gerçeklestirilir. Hangi tedavinin uygulanacagi hastanin durumuna göre degisir. Tedavi seklinin seçiminde erken ya da geç dönemde teshis konmasi, hastanin yasi, ilaçlarini düzgün kullanip kullanmamasi, tedaviye cevabi önemli faktörlerdir” dedi.

Kaynak: İHA