Deprem Bölgesine Mobil Su Aritma Tesisi Kuruldu

Türkiye’de bir üniversitede gelistirilen mobil su aritma tesisi, ilk defa Kahramanmaras depreminden etkilenen Adiyaman’da faaliyete koyuldu. Konteyner kente kurulan mobil su aritma tesisi, günlük 125 metreküp suyu aritarak içilir duruma getiriyor.

Deprem Bölgesine Mobil Su Aritma Tesisi Kuruldu
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Kahramanmaras merkezli çifte depremden etkilenen Adiyaman’a mobil su aritma tesisi kurdu. DEÜ Çevre Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Azize Ayol tarafindan bilimsel arastirma projeleri çerçevesinde tasarlanan su aritma tesisinin tamami Dokuz Eylül Üniversitesinin öz kaynaklariyla yapildi. Ön filtrasyon, aktif karbon, ultrafiltrasyon membran sistemi ve dezenfeksiyon ünitelerini içeren ileri aritma sistemi, konteyner kentte kalan depremzedelerin ihtiyaçlarina göre tasarlandi. Mobil su aritma tesisini inceleyen Japon ekip de teknoloji karsisinda hayran kaldi.

Ters ozmos üniteleriyle de gelistirilebilen aritma sisteminin açilisini Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar yapti. Aritilarak temiz hale getirilen sebeke suyunu içen Hotar, "Sag olsun devletimizin üniversitemize verdigi imkanlari biz de yasanan bu büyük afetten sonra tüm ihtiyaç sahipleriyle mümkün oldugunca paylasmak amacindayiz. Daha önce Hatay’daydik. Özellikle saglikçilarimiz Hatay’da ilk günden itibaren bulundular. Daha sonra insaat mühendisi hocalarimiz alanda dolastilar. Tüm ihtiyaç duyulan binalarda belirli tespitler yaptilar" dedi.



Çevre mühendisligi tarafindan yapildi

Suyun içilebilir hale getirilmesi için harekete geçtiklerini söyleyen Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Bugün de burada bizim üniversitemizin de bir ilk uygulamasi olan, bir anlamda bulusunu hayata geçirmenin mutlulugunu yasiyoruz. Insallah bu noktada, su hayattir, su kadar degerli bir gidayla degerli bir noktadan insanlara dokunabilmenin bir yolunu bulmus olduk. Azize Ayol hocamiz çevre mühendisliginden bir ileri aritma sistemi gelistirdi" ifadelerini kullandi.

Günlük 125 metreküp suyu aritiyor

Mobil su aritma tesisinde günlük 125 metreküp suyun arindirilabildigini söyleyen Hotar, "Afet sebebiyle içilecek sularin su an için en azindan niteliginde zaman zaman sikinti olusabilmekte. Bunu ortadan kaldirip güvenle su içebilmek, yemeklerde kullanabilmek el yüz yikayip dis firçalayabilmek amaciyla 125 metreküp günlük bir üretime basladi.

Hocamizla biz bunu epeyce konustuk, bazi uygulamalarda 2 litrelik bir aritma bile çok degerli. Aslinda su çok degerli ama bu kadar orana, bu kadar metreküpe ulasmis bir su çok daha degerli" diye konustu.



Farkli kaynaklardan alinan su aritilabiliyor

Ileri teknolojiyle olusturulan güvenli bir sistem oldugunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Dedigimiz gibi ileri aritma yöntemleriyle ve biraz daha ilerleyen zamanda ters ozmos sistemini kullanarak hem sehir sebekesinden gelen suyu hem de baska bir su kaynagindan gelen suyu güvenli bir sekilde kullanimini saglamak üzere bu ünitemizi olusturduk. Içinde ileri teknolojiden tam güvenli anlamda çalisan bir sistem kuruldu. Hatta hocamizin verdigi bilgiye göre bir süre önce bir Japon ekip de gelip ziyaret etmis. Hani biz diger ülkelere hep örnek gösteririz çok ilerideler diye, dogru ileri olduklari tabii ki konular var ama biz üniversitemiz adina bu noktada bir ilk oldugumuz için, böyle bir deger katabildigimiz için, insanlara suyla dokunabildigimiz için kendi adimiza su an için çok mutluyuz. Insallah kaynaklarimizi kullanarak baska alanlarda da dokunmaya devam edecegiz" seklinde konustu.

Suyun çok degerli oldugunu söyleyen Hotar, "Bu yasanan adeta bir anlamda kiyamet gibi afette biz de bir kamu kurumu olarak devletimize destek olmak adina tüm imkanlarimizla buradayiz. Ama bir kez daha altini çizmek istiyorum bu bizim su aritma ünitemiz bir ilk ve çok degerli çünkü su hayattir. Hani aç bile daha uzun süre yasaniyor ama susuz yasanmiyor tüm canlilar için. Bu noktada üniversitemizin bir katkisi olduysa, çok ciddi anlamda oldugunu da düsünüyorum. Emek veren herkesin eline saglik. Biz de iyi ki bunu yapabildik, iyi ki böyle bir seye destek verip bir seyin ucundan tutabildik diyorum. Insallah bundan sonra da çalismalarimiz bu anlamiyla devam edecek" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA