Asrin Felaketinde Yasadiklarini Anlattigi Kitabin Gelirini Depremzedelere Bagisladi

Kocaeli’de 17 Agustos 1999 depremini yasayan yazar Çetin Güzel, afette yasadiklarini anlattigi "Firtina Kusu" isimli kitabinin gelirini depremzedelere bagisladi.

Asrin Felaketinde Yasadiklarini Anlattigi Kitabin Gelirini Depremzedelere Bagisladi
Kocaeli’nin Derince ilçesinde ikamet eden 58 yasindaki yazar Çetin Güzel, büyük yikima ve binlerce kisinin ölümüne sebep olan 17 Agustos 1999 depremini yasadi. Güzel, depremde yasadiklarini ve sahit olduklarini kitaba döktü. Çetin Güzel, Soydan Is Merkezinde yapilan "41 Yazar Tek Yürek" imza etkinliginde "Firtina Kusu" isimli kitabindan kazandigi geliri depremzedelere bagisladi.

"Buradaki dayanismayi görecekler"

1999 depreminde hem arama-kurtarma çalismalarina katildigini, hem de Derince’de çadir kent kurdugunu söyleyen Çetin Güzel, "4 ay bu çadir kentte hizmette bulunduk. Sonrasinda tüm yasadiklarimiz üzerine bu Firtina Kusu romanini yazdim. Depremden bir yil sonra yazmaya basladim. Tabii kitabin yazilisi iki yil sürdü. Çok büyük bir roman degil ama yazmak bazen uzun sürüyor. Matbaaya 2017 yilinda verildi.

Gönderilen kitaplar arasinda bu, depremi anlattigi için belki daha ön plana çikan bir kitap. Çünkü depremzedeler 24 yil önceki Marmara Depremi hakkinda birtakim seyler ögrenecekler, buradaki dayanismayi görecekler. Bu dayanisma sonrasi 24 yil sonra ne degismis, nasil dayanisma sergilenmis noktasinda biraz bilgiye sahip olacaklar. Bu etkinlikte yaklasik olarak binin üzerinde bir kitap imzalandi su ana kadar. Çok büyük bir para degil ama en azindan ne diyoruz damlaya damlaya göl olur. Bizimki de bir damla" dedi.



"Enkaz altinda kalmis bir genç kizi nasil kurtarmaya çalistigimizi anlattim"

Kitabin içeriginden bahseden yazar Çetin Güzel, "Ben kurtarma ekibinde yer aldigim için, bir binaya yaptigimiz müdahale sirasinda acilari yasadik, sikintilari yasadik. Enkaz altinda kalmis bir genç kizi nasil kurtarmaya çalistigimizi anlattim. O kizi yikintilarin içerisinden çikardik, onu anlattim. Enkazlara müdahale ettikten sonra da açikta kalmis halkimizin yaralarini sarmaya çalistik. Ben bu kitabi 2000 yilinda yani depremden bir yil sonra yazmaya basladim. Ben depreme maruz kaldigim için tanik olduklarimi yazdim. 24 yil sonra ayni acilara maruz kalmak insani üzüyor. Ölümlerin en zoru depreme maruz kalmaktir. Burada 20 tane Firtina Kusu kitabim, 20 tane de diger kitaplarimdan imzaladim. Onlar deprem bölgesine gönderilecek. Okuyucular ve dayanismacilar tarafindan 2 bin liralik bir katki sunuldu. Ben de bir yazar olarak bunun sorumlulugu ile hareket edecegim. Bundan sonra da üzerime düsen her görevi yapmaya devam edecegim" seklinde konustu.

Kaynak: İHA