Yillarca Kalp Hastaligiyla Mücadele Etti, Simdi Doktor Olmak Istiyor

Küçük yaslardan itibaren siklikla kalp çarpintisi, yorgunluk gibi sorunlar yasayan, sonrasinda kalp yetmezligi gelistigi ögrenilen 19 yasindaki Ibrahim Atakan Akkus’a üç boyutlu haritalama yöntemiyle tedavi uygulandi. Üniversite sinavina hazirlanan ve doktor olmak istedigini söyleyen Akkus, “Problemlerim çocukluktan geliyordu, sonradan ilerlemeye basladi. Baska hastanelere gitmistim, bulamadilar. Kosuyolu’ndaki ameliyat sonrasinda çarpintilarim azaldi. Hedefimde dis hekimligi var; insallah kazanacagim, insanlarin sagligini düzeltmek gibi güzel bir sey yok" dedi.

Yillarca Kalp Hastaligiyla Mücadele Etti, Simdi Doktor Olmak Istiyor
Erzincan’da yasayan Ibrahim Atakan Akkus, küçük yaslardan itibaren kalp çarpintisi, yorgunluk gibi belirtileri nedeniyle sikintilar yasadi. Edinilen bilgiye göre yillar içerisinde birçok kez doktora giden gencin hastaligi daha önce tedavi edilemezken bugün 19 yasina gelen Akkus, Kosuyolu Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesine basvurdu. Burada yapilan tetkiklerde kalbinde ritim bozuklugu ve buna bagli kalp yetmezligi oldugu ifade edilen genç için hemen islemlere baslandi. Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Abdülkadir Uslu ve ekibi tarafindan hastaya 3 boyutlu haritalamayla ablasyon tedavisi uygulanmasina karar verilerek operasyon gerçeklestirildi.

Basarili geçen operasyonun ardindan genç hasta, taburcu edildi. Üniversite sinavina hazirlanan Akkus, yasadigi süreci anlatirken insanlari saglik sorunlarindan kurtarmanin çok anlamli oldugunu, doktor olmak istedigini ifade etti.

Doç. Dr. Abdülkadir Uslu ise Akkus’a uygulanan tedaviye iliskin bilgiye vererek, kalp hastaliklarinda erken taninin önemine dikkat çekti.

“Fonksiyonlari yüzde 30’lardan yüzde 60 dedigimiz normal düzeylere geldi"

Genç hastasina uygulanan tedaviye iliskin bilgi veren Kosuyolu Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Abdülkadir Uslu, “Erzincan’dan gönderilen, daha önce birkaç ayri merkeze basvurmus bir hastamizdi. Bize gönderilme nedeni kalp yetmezligi ve ritim bozuklugu olmasi. Hastaya 3 boyutlu haritalamayla atriyal fibrilasyon ablasyonu planladik. Ülkemizde büyük ve önemli merkezlerden birkaç tanesinde yapilan bir islem. Yaklasik bir buçuk, iki saat civarinda bir süreçte hastada öncelikle aritmisinin haritalanmasi, ardindan da uygun bölgelerin ablasyonuyla yaptigimiz bir islem. Çocukluk döneminde bu çarpintilarin küçük yasina bagli oldugunu ifade etmisler ve çok önemsenmemis. Ardindan geçen 5 yillik süreç sonrasinda arkadaslariyla birlikte oynayamadigini, nefesinin çok çabuk daraldigini, ortaokul dönemlerinde bile 1 saat kadar arkadaslari kosup oynarken kendisinin 10 dakika içerisinde tikandigini ifade ediyor. Islem sonrasi hastanin kalp fonksiyonlari yüzde 30’lardan yüzde 60 dedigimiz normal kalp fonksiyonu düzeylerine geldi. Birkaç ay içerisinde de hastanin hiçbir sekilde sikayeti kalmadi. Biz bu islemi yapmasak hasta ne gibi bir süreç yasayacakti, kalp yetmezligi gelismis olan bir hasta. Islem sonrasi hastanin kalp fonksiyonlari düzelmezse muhtemelen 5-10 sene içerisinde her ay bir hastaneye gitmek, en az 8-10 tane ilaç kullanmak zorunda kalacak, hayat kalitesi ciddi anlamda düsecek ve belki de yasam süresi normal bir yasam süresinden çok daha kisa olabilecekti. Su an normal 19 yasinda hiçbir kalp hastaligi olmayan bir kisiyle ayni sekilde bir hayat kalitesi ve yasam sürmekte" seklinde konustu.



“Çarpinti sikayetleriyle defalarca basvurmus, defalarca holter takilmis”

Tedaviyle birlikte 19 yasindaki Ibrahim Atakan Akkus’un önemli problemlerden kurtuldugunu, kalp hastaliklarina yönelik erken teshisin büyük önem tasidigini vurgulayan Doç. Dr. Abdülkadir Uslu sözlerini söyle sürdürdü:

“Hastamizin ifadesiyle ilkokul çaglarinda hissediyormus ancak tespit edilememis. Evet, bu aritmide gerçekten böyle olur. Biz aritmileri elektrokardiyografide net olarak görmedikçe hangi tür bir aritmi oldugunu, ne tür bir ablasyon tedavisi uygulamamiz gerektigini kestiremiyoruz. Çarpinti sikayetleriyle defalarca basvurmus, defalarca holter takilmis ama tespit edilen bir sey olmadigi söylenmis. Pulmoner venlerden kaynaklanan bu ekstra atimlar, yas ilerledikçe daha devamli dedigimiz aritmilere sebep olabilmekte. O zamana kalmadan veya erken dönemde yakalanarak akcigerlerden gelen toplar damar kaynakli bu çarpintilarin ablasyonu büyük önem arz ediyor. Hastamiz bu süreci kaçirmisti ve kalp yetmezligi gelismisti. Tekrar eski kalp fonksiyonlarina kavusmus olmasi hepimizi mutlu etti. Çarpintiyla basvuran birçok hastada öncelikle bunun psikolojik oldugunun düsünüldügünü görüyoruz. Holterlerde bir sey tespit edilemedigi zaman bu hastada oldugu gibi ’Aritminiz yok’ seklinde ifadeler görüyoruz. Iki kere elektriksel sok uygulanmis ancak basarili bir sonuç elde edilememis. Çok sükür, hastamiz su an gayet iyi. Bu hastamizin normal bir bireyden hiçbir farki yok, bizim için en önemli sey; hem uzun süreli yasam kalitesini bozan kalp yetmezligi gibi ciddi bir rahatsizliktan kurtulmus olmasi hem de uzun süre birçok ilaç kullanimindan ve bu ilaçlarin gelisebilecek komplikasyonlarindan kurtulmus olmasi. Kalp yetmezligi gelismeden bu tip devamli çarpintisi olan hastalarda mutlaka erken tani çok büyük önem arz ediyor."

“Insanlarin sagligini düzeltmek gibi güzel bir sey yok, hedefimde dis hekimligi var"

Çocuklugundan bu yana yasadigi saglik sorunlarinin hayatini etkiledigini ifade eden, Erzincan’da yasayan ve üniversite sinavina hazirlanan 19 yasindaki Ibrahim Atakan Akkus, “Problemlerim çocukluktan geliyordu, sonradan ilerlemeye basladi.

Ortaokul, lise, lisede daha çok ilerledi. Arkadaslarim mesela kosabiliyorlar, hareket edebiliyor ama ben onlar kadar rahat hareket edemiyordum. Aninda yorgunluklar kendini gösteriyordu, ameliyat sonrasinda çarpintilarim azaldi. Simdi arkadaslarim gibi ben de istedigim gibi hareket edebiliyorum. Çocugun hareket edememesi gibi bir kötülük, zorluk var, bu; insanin çocuklugunu yasayamamasi gibi bir sey. Son zamanlarda artik bunu yendigimi düsünüyorum. Daha öncesinde baska hastanelere gitmistim, bilindik hastanelere de gittim, sorunlari bulamadilar, yasim da küçüktü. Ailemde irsi olarak kalp rahatsizligi var. O zamanlar sikintiyi çözememislerdi en son artik buraya geldikten sonra Abdülkadir Hoca, sorunumu çözdü. Simdi hedefimde dis hekimligi var, insallah kazanacagim, insanlarin sagligini düzeltmek gibi güzel bir sey yok. Bir yandan da bu yüzden istiyorum” dedi.

Kaynak: İHA