Kusadasi, Yasamak Ve Yatirim Yapmak Isteyenler Için Cazibe Merkezi Oldu

Dünyayi etkisi altina alan ve milyonlarca kisinin hayatini kaybetmesine neden olan Korona Virüs salgini ve ardindan yasanan enerji krizi, Ege’nin kiymetini arttirdi. Internetin yayginlasmasi ile baslayan dijitallesme ile zaman ve mekan mefhumu adeta ortadan kalkinca yilin neredeyse 300 günü günesli geçen Ege kiyilari insanlarin en çok yasamak istedigi bölgelerin basinda yer almaya basladi.

Kusadasi, Yasamak Ve Yatirim Yapmak Isteyenler Için Cazibe Merkezi Oldu
Bir zamanlar sadece yaz tatili için Kusadasi’na gelen binlerce yabanci artik yilin 12 ayi bölgede yasamayi tercih ederken, Aydin, Mugla, Izmir, Balikesir ve Antalya gibi iller yabancilarin en çok ikamet ettigi illerin basinda yer aliyor.

Akdeniz ikliminin hakim oldugu bol günesli iliman sehirlerin dünya genelinde yasanan hastalik ve krizlerin ardindan daha da kiymetlendigini belirten bölgedeki reklam sektörünün temsilcilerinden Baturbey Seyhan, imkani olan insanlarin artik yüksek katli lüks binalar yerine toprakla iç içe bir yasami tercih ettigini söyledi.

Bugün pek çok isadaminin isini ve isyerini evinden bilgisayari basinda takip etmeye basladigini kaydeden Baturbey Seyhan, “Pandemi ve sonrasinda yasanan enerji krizi dünyadaki pek çok dengeyi degistirdi. Günes ile topragin kiymeti hem daha çok bilindi hem de daha da artti. Basta Kusadasi olmak üzere Ege ve Akdeniz kiyilari son yillarda yasamak için en fazla tercih edilen yerler oldu. Bu kapsamda tanitim hizmeti verdigimiz pek çok firmanin yatirimlarini basta Avrupa ülkesinde yasayan yüksek gelirli kisiler olmak üzere dünyanin degisik ülkelerindeki isadamlari ile bulusturuyoruz. Gerçekten de yogun ilgi görüyor. Eskiden çok katli apartman daireleri ilgi görürken, günümüzde daha az enerji ile devam ettirilebilen yasam ve organik gidalarin üretilebildigi bol günes gören cografyalar yogun ilgi görmeye basladi.

Basta Kusadasi olmak üzere çevre iller cografyasi dogal ve tarihi güzelliklerinin yani sira verimli topraklari ile dünyanin adeta merkezi haline geldi” diyerek su anda Ege’de en çok yatirim yapilan sektörlerin basinda insaat sektörü geldigini söyledi.



Kusadasi basta olmak üzere bölgede yaklasik 15 yildir tanitim sektöründe hizmet verdigini belirten Seyhan, insaat ve gayrimenkul sektörüne yabancilarin ilgisinin oldukça yogun oldugunu söyledi.



Dogal ve tarihi güzellikler bölgeye arti deger katiyor

Dünyanin en güzel yasanacak yerlerinin basinda Türkiye’nin, Türkiye’de ise Ege’nin geldigini kaydeden Baturbey Seyhan, “Verilere göre 2022’nin ilk yarisinda satilan her bin konuttan 49’unu yabancilar aldi. Son 9,5 yilda ise yabancilar Türkiye’de 314 bin 310 konut satin aldi. Bu da Türkiye ve Ege’nin ne yasamak için ne kadar cazip oldugunun bir göstergesidir. Özellikle 2018 yilindan sonra Türkiye cazibe merkezi haline geldi. TÜIK verilerine göre yabancilar Türkiye’de 2018 yilinda 39 bin 663, 2019 yilinda 45 bin 483, 2020 yilinda 40 bin 812, 2021 yilinda 58 bin 576 ve 2022 yilinda 35 bin 383 konut aldi” diye konustu.

Kaynak: İHA