Birçok Ilde Oldugu Gibi Adana Kozan'da Da Kentsel Dönüsüme Karsi Çikilmis

Kahramanmaras depremlerinde Adana’nin Kozan ilçesinde de 12’si agir, 42’si orta olmak üzere çok sayida bina hasar alirken, Belediye Baskani Kazim Özgan tarafindan geçmis dönemde hazirlanan ’Kentsel dönüsünüm’ projesine karsi çikildigi ortaya çikti.

Birçok Ilde Oldugu Gibi Adana Kozan'da Da Kentsel Dönüsüme Karsi Çikilmis
Kahramanmaras merkezli yasanan yikici depremin ardindan bir çok ilde oldugu gibi 12 binanin yikildigi Adana ve ilçelerinde olusan hasar sonrasi kentsel dönüsüm projeleri yeniden gündeme geldi. Kozan ilçesinde de binalardan 12’sinin agir, 42’sinin ota hasarli tespitinin ardindan Kozan Belediye Baskani Kazim Özgan, 2013 yilinda AK Parti’den Belediye Baskanligini yürüttügü dönemde halka açikladigi Mahmutlu ve Cumhuriyet Mahallelerinde deprem riskine karsi hazirladigi kentsel dönüsüm projesinin dönemin muhalefeti tarafindan engellendigini açikladi.

O dönem hazirladigi kentsel dönüsüm ile örnek oldugunu dile getiren Baskan Özgan, son yikici depremde bölgedeki hasar olusumlarina dikkat çekerek o dönem engellenen kentsel dönüsüm ile ilçesinin nasil bir felakete sürüldügünü aci deneyimle yasandigini kaydetti.

Yapacagi kentsel dönüsüm ile yatay mimari, 4 katli yapilar ve kentin tarihi dokusuna uygun bir proje hazirlandigina dikkat çeken Özgan “TOKI tarafindan insa edilecek olan yapilari ayni zamanda kent ekonomisinin kalkinmasi için çarsi, esnaf dükkânlari ve taziye evleri çocuk oyun alanlarinin da proje içinde yer aldigini dile getirdi.

“Isterlerse analiz yapsinlar beton yetersiz çikar”

2013 yilinda uygulanmak istenen kentsel dönüsüm projesine karsi çikildigini ve tehlikenin büyük oldugunu aktaran Kozan Belediye Baskani Kazim Özgan, “Kozan için 2013 yilinda Cumhuriyet ve Mahmutlu mahallesinde yatay mimari ile kentsel dönüsüm çalismasi projelendirdik. Iki mahallede meclis karari aldik. Kentsel dönüsüme o zaman TOKI’yle de görüstük. Mutabik kaldik. Kararlar aldik. Türkiye’deki tüm kentlerimizde özellikle 20 yildan önceki evleri mutlaka degisim yasamasi lazim. Bizim bu iki mahalledeki özellikle beton kalitesini söylüyorum. Eskiden hazir beton yoktu. Ocaklar yoktu. Micir ocaklari yoktu. Deli çayi diye bizim bir çayimiz var. Oranin kumlariyla genellikle yapildi. Daha sonra da Ceyhan Irmak’tan Hemite’den kullanildi. Bunlarin bilimsel olarak dayanimlari, beton mukavemeti vermez. Bunu gözlem olarak da biliyoruz. Isterlerse analiz yapsinlar beton yetersiz çikar. Eski yapilarin tamaminda yaklasik bu sekilde çikabilir” dedi.



“Kentsel dönüsümün siyaseti, partisi olmaz"

O dönem kentsel dönüsümün siyasete malzeme edilerek uygulanmadigini ama kentsel dönüsümün siyaset üstü bir durum oldugunu belirten Özgan, “O dönem rant saglaniyor denildi. Devlet devlete rant saglar mi? Böyle bir sey olur mu? Hâlbuki ranti biz oradaki yasayanlara saglayacaktik. Bunu tabii anlatmakta zorlandik. Niye? Isin içine maalesef siyaset girdi. Maalesef provokatörler girdi biz orada mahalleyi ev ev gezdik. Hatta bas aktörlerinin birinin evine iki defa gittim. Anlattim. Anlamak istemiyor. Çünkü gelecegi düsünmüyor. Yani bugün yasadik. Maras’ta, Hatay’da yasanan depremin Kozan’da yasamayacagini kim garanti edebilir. Adana’da biliyorsunuz yikilmalar oldu. Geçmiste Anavarza antik kenti yerle bir olmus depremden dolayi. Deprem zamaninda bunu tekrar biz gündeme tasinmasini istedik. Söyle, bir daha böyle hatalar yapmayalim. Bunun siyaseti olmaz. Bunun partisi olmaz. Bu gerçekten insan projesi, devlet projesi. Biz bunun ardinda durduk. Seçimi kaybetsem de ben buradan geri adim atmayacagim sonuna kadar pesinde durduk. Hatta sunu söyledim. Dedim evinize ev verecegiz. Sizi borçlandirmayacagiz. Borçlandiracaklar diyerek algi yaptilar” diyerek sürecin engellendigini ifade etti.



“Bundan sonra treni kaçirmayin kentsel dönüsümü herkes desteklesin”

Konusmasini sürdüren Özgan, "Ben sunun için söylüyorum. Buradan halkimiza, Türk milletine eger duyulursa, gerçekten bunlara destekçi olunsun. Çünkü oradaki evlerin hiçbirinde ekonomik degeri kalmamis, sifir. Hiçbir müteahhit girip de mevcut yapiya deger biçmez kümese deger biçmez, duvara deger biçmez, agaca deger biçmez. Sadece arsayi degerlendirir. Ne kazanacaklardi, Ne kaybettiler. Ben de tren kaçti diyorum. Bundan sonra tren gelirse kaçirmasinlar” diye konustu.

Kaynak: İHA