Balikesir Manyas Kusgölü'nü Kuraklik Vurdu

Balikesir’in Bandirma ve Manyas ilçesinde bulunan Kusgölü’nde kurakligin artmasi sebebi ile sular geçen seneye göre 50 metre geride kaldi. Gölde balik nüfusu ise azaldi.

Balikesir Manyas Kusgölü'nü Kuraklik Vurdu
Yagislarin azalmasi sebebi ile göl suyunun geçen seneye göre 50 metre kadar geride kaldigini ve bu sebeple baliklarin yumurtlama yapamadigini açiklayan Bandirma Bereketli Mahallesi Kusgölü Su Ürünleri Kooperatif Baskani Engin Altin, "Su an göl seviyesi geçen yila göre 50-60 metre daha düsük. Burada da diger göllerde oldugu gibi kurakliktan dolayi sikinti var. Kuraklik sebebiyle baliklar yumurtayi dökemiyor. Turna baligi; çimenlik sazlik gibi yerlere yumurtayi döküyor. Fakat su düsük oldugundan dolayi öyle bir sanslari yok. Derin sazlarda dökebilirlerse dökecekler, Allah nasip ederse yagmurlar yagarsa, sazanin da turnanin da sular biraz daha yükselirse yumurta dökmelerine imkan saglanacak" dedi.

Kusgölü’nde 2 bin- 2 bin 500 ton balik sirkülasyonu oldugunu hatirlatan Altin, "Suriye ve Irak gibi ülkelere ihracat oluyordu. Kurakliktan yumurtalarin biraz zayif tutulmasindan dolayi bu oran çok düstü. Hatta satislar öyle çok düstü ki perakende satmaya basladi balikçi. Balik az oldugu için ihracat yapamiyoruz. Bir tir doldurmak için 10-15 gün gibi bir zaman lazim. 10-15 gün içinde de tirda balik bozuluyor. Iç piyasamiz zaten kötü. Kooperatifimizde 64 tane ruhsatli balikçimiz vardi. Geçen seneki su durumuna göre bu sene görüldügü üzere teknelerimiz karada kaldi. Hatta gölde olanlar gölde kaldi. Çekemedik. Çünkü su çok yükselmediginden dolayi gerek kalmadi. Bu kuraklik sebebiyle hem kayiklara bakim yapamiyoruz hem de karadakileri hareket ettiremiyoruz. Kuraklik balikçilik sektörüne büyük zarar verdi" dedi.

Kaynak: İHA