Bakan Akar Açiklamasi '(Kahramanmaras Merkezli Deprem) Maalesef 3 Sehidimiz Var'

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Kahramanmaras merkezli 7,4 büyüklügündeki depremde Türk Silahli Kuvvetleri’ne (TSK) bagli birliklerde 3 sehit ve yaralilarin oldugunu bildirerek, birliklerde tekrar yoklama alindigini belirtti.

Merkez üssü Kahramanmaras’in Pazarcik ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklügündeki depremin ardindan arama kurtarma çalismalari devam ediyor.

Milli Savunma Bakanligi da deprem bölgesine arama-kurtarma ekiplerinin ulastirilmasi için harekete geçti. Türk Silahli Kuvvetlerine bagli A400m nakliye uçaklari dahil çok sayida nakliye uçagi bölgeye arama-kurtarma ekiplerini ve araçlarini sevk etmeye basladi.

Ambulans uçaklar da kurulan "hava yardim koridoru"nda görev aliyor.

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar da beraberindeki Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Musa Avsever ile deprem bölgesine hareketinden önce 11’inci Hava Ulastirma Ana Üs Komutanligindaki çalismalari inceledi.

Türk Silahli Kuvvetleri Dogal Afetlerde Arama Kurtarma Taburu’na talimatlar veren Akar, çalismalara iliskin sorulari yanitladi.

Depremin zararini azaltmak, yaralari sarmak, enkaz altindaki vatandaslara ulasmak için devletin seferber oldugunu ifade eden Akar, depremin hemen ardindan baslayan çalismalarin yogun sekilde sürdügünü vurguladi. Milli Savunma Bakanliginda Afet Acil Durum Kriz Merkezi’nin kuruldugunu anlatan Akar, sunlari söyledi:

“Kriz merkezimiz yogun sekilde çalisiyor. Ilgili bakanlik ve kurumlarla temaslarimiz sürüyor. Depremin meydana geldigi bölgelerde arama kurtarma ekiplerine ihtiyaç söz konusu. Biz de arama kurtarma faaliyetlerine katki saglamasi için Insani Yardim Tugayimizi ve timlerimizi bölgeye görevlendirdik. Saglik ekiplerini, arama kurtarma ekiplerini ve araçlarini deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarimizi seferber ettik. A400M dahil diger nakliye uçaklarimiz da gerekli ulastirma hizmetini vermek için hazirlik durumunu en yüksek seviyeye çikardi.”

Hava sartlarinin zorlugunun yani sira deprem bölgesindeki bazi havaalanlarinin pistlerinde çatlaklarin olustugunu aktaran Akar, “En erken zamanda personel ve malzemeyi deprem bölgesine ulastirmak için gayretlerimizi sürdürüyoruz” dedi.



“Deprem bölgesindeki birliklerde yoklama aliyoruz”

Akar, Türk Silahli Kuvvetlerine bagli birliklerde bir hasarin olup olmadigina yönelik soru üzerine de su açiklamalarda bulundu:

“Silahli Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirlemeye yönelik çalismalarimizi sürdürüyoruz. Maalesef 3 sehidimiz var. Yaralilarimiz var. Sehitlerimiz ve yaralilarimizla ilgili gerekli çalismalar yapiliyor. Birliklerimizde tekrar yoklamalari aliyoruz. Ulasilamayan personelin olduguna iliskin bilgiler de var onlari teyit etmeye çalisiyoruz. Yapmaya çalistigimiz en önemli konu enkaz altindaki personelimize ulasabilmek. Diger taraftan da bölgelerde valilerle gerekli koordinasyon saglandi, gelen talepleri de karsilamak için çalismalarimizi sürdürüyoruz.”

Dost ve müttefik bazi ülkelerin savunma bakanlarinin telefonla arayarak hem geçmis olsun dileklerini ilettiklerini hem de yardim göndermeye hazir olduklarini ifade ettiklerini belirten Akar, “Bu konudaki çalismalarimiz da sürüyor. Önemli olan binlerce yillik tarihimizden süzülüp gelen milli, manevi degerlerimiz çerçevesinde kederde ve kivançta bir olmanin örnegini göstermek. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütün bakanliklari, kurum ve kuruluslari arazide ve sahada. Bu sikintilara çare bulmak, zayiatimizi en az düzeye indirmek için omuz omuza çalismalarimizi sürdürüyoruz. Buradan vatandaslarimiza, sehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralilara sifalar diliyorum. Omuz omuza çalisarak insallah bu sikintilarin üstesinden gelecegiz.”
Kaynak: İHA