Alanya HEP'ten Çok Katmali Sehirler Projesi

Avrupa Birligi tarafindan 250 bin Avro hibeye layik görülen “Çok Katmanli Sehirler” (Palimpsest Cities) adli projenin açilis toplantisi, Alanya HEP Üniversitesi’nde gerçeklestirildi.

Alanya HEP'ten Çok Katmali Sehirler Projesi
Alanya HEP Üniversitesi Mimarlik Bölümü Ögretim Üyesi, Mimarlik Tarihçisi ve Çocuk Yazar Dr. Ögr. Üyesi Muzaffer Özgüles’in yazip sundugu Çok Katmanli Sehirler (Palimpsest Cities) adli projenin baslangiç toplantisi, Alanya HEP Üniversitesi ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Üniversitenin Erasmus+ Yüksekögretim Projeleri kategorisindeki ilk basarisi olan ve iki yil sürecek projenin bu ilk ulus ötesi toplantisina proje ortaklari Romanya’dan De-a Arhitectura, Yunanistan’dan InnovED ve Istanbul’dan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi temsilcileri katildi.

Ayrica Alanya Belediyesi ve ÖHEP’ten paydaslar da toplantinin ilk gününde yer aldilar.

Üç farkli atölye gerçeklestirildi

“Çok Katmanli Sehirler: Mimarlik Tarihi ve Kültürel Miras Farkindaligi için Oyunlastirma ve Hikâye Anlaticiligi” (Palimpsest Cities: Gamification and Storytelling for Architectural History and Cultural Heritage Awareness) adli proje, 15 Aralik 2022’de resmen baslamisti. Bu ilk toplantida aradan geçen bir aylik sürede ortaklarin yaptigi çalismalar paylasildi, projenin sonraki safhalari hakkinda planlamalar yapildi. Ayrica dijital hikâye anlaticiligi, oyunlastirma ve egiticinin egitimi konularinda, Yunanistan ve Romanya’dan gelen ortaklar üç farkli atölye gerçeklestirdiler. Toplantinin ikinci gününün sonunda Alanya HEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Güner ve Genel Sekreter Bahar Sivri proje üyelerine katilim sertifikalarini takdim ettiler.

Projenin amaci, kültürel miras bilinci

Projenin temel amaci, özellikle çok katmanli kentler için yenilikçi ve ögrenen temelli yaklasimlari, oyunlastirma ve dijital hikâye anlatimi tekniklerini kullanarak, kentin geçmisi ve sakinleri ile bag kurarak, mimarlik tarihi ve kültürel miras bilinci olusturmak. Proje koordinatörü Dr. Ögretim Üyesi Muzaffer Özgüles, “Bu yolla önce ögrencilerimizin, ardindan -basta kisitli imkânlara sahip gruplar olmak üzere- tüm halkimizin farkindaligini etkili ve sürdürülebilir bir sekilde artirmak istiyoruz. Ilk olarak, proje ortaklarinin birbirini tamamlayan yetkinlikleri sayesinde özgün egitim yaklasimlari uygulayarak mimarlik tarihi ve kültürel mirasin korunmasi konulu "Çok Katmanli Sehirler" adli yeni bir ders tasarlayacagiz. Ardindan proje ortagi üniversitelerimizde ve yerel düzeyde, özellikle gençlere ve çocuklara yönelik uygulamalar yapacagiz. Dersin kalitesini artirmak için nitel ve nicel degerlendirmelerle bu yeni yaklasimin basarisini test edecegiz ve projenin baska sehirlere ve genis kitlelere uyarlanabilmesi için bir rehber olusturacagiz” ifadelerini kullandi.

Güçlü sinerji olusturulacak

Proje ile akademi, sivil toplum kuruluslari ve yerel kuruluslar arasinda güçlü bir sinerji yaratilacagina dikkat çeken, Dr. Ögretim Üyesi Muzaffer Özgüles, “Projemizin ögrenci merkezli, özgün, disiplinler arasi yaklasiminin sadece mimarlik ve kültürel mirasin korunmasi alaninda kalmayacagini, yeni bir model olusturacagini düsünüyoruz. Ayrica projemizin kapsayici karakteri ile akademi, sivil toplum kuruluslari ve yerel kuruluslar arasinda güçlü bir sinerji olusturacagina inaniyoruz” dedi.

Özgüles, projenin özellikle ikinci yilinda Alanya Belediyesi ve Istanbul Büyüksehir Belediyesi’yle, ilk ve orta dereceli okullarla, sivil toplum kuruluslariyla ve diger paydaslarla isbirliklerinin ve yeni uygulamalarin yapilacagini, böylece daha genis kitlelere ve tüm Alanyalilara uzanacak bir kentlilik bilincinin olusturulmasinin hedeflendigini vurguladi.
Kaynak: İHA