Tarihi Konaga Tarihi Ödül

Kemeralti’ndaki 150 yillik konagi satin alip bastan sona onaran Savasta ailesi, Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan ‘Tarihe Saygi’ ödülüne layik görüldü.

Tarihi Konaga Tarihi Ödül
Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Endüstriyel Tasarim Bölümü Ögretim Görevlisi Dr. Elif Kocabiyik Savasta ve esi Dr. Daniele Savasta, Kemeralti’ndaki 150 yillik konagi satin alip bastan sona onardi, Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan ‘Tarihe Saygi’ ödülüne layik görüldü.

Konagin tarihi dokusunu koruduklarini, çürümeyen ya da bozulmayan hiçbir malzemeyi atmadiklarini söyleyen Kocabiyik, “Esimle sehrin merkezinde tarihi bir evde yasamak istedik. Zaten akademik çalismalarimiz da tarih, teknoloji ve gündelik yasam üzerine. Çok emek verdik, titizlikle çalistik ve sonunda konagi günümüze uygun bir sekilde onarmayi basardik. Simdi orada yasiyoruz” dedi.

IEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesi Endüstriyel Tasarim Bölümü Ögretim Görevlisi Dr. Elif Kocabiyik Savasta, kendisi gibi akademisyen olan esi Dr. Daniele Savasta ile sehrin merkezinde, Kemeralti’nda yasama hayalini gerçege dönüstürmek için 2013 yilinda harekete geçti. Uzun arayislar sonunda kendilerine uygun bir tarihi ev bulan Savasta çifti, yapiyi hemen satin alarak tescil etti. Böylece tarihi konak, korunmaya alinmis oldu.

Merdivenden pencereye koruyarak onarma

Savasta çifti, 1870 yillarinda insa edilmis tarihi konagi, günümüze kazandirmak için çalismalara hemen basladi.

Tasarimci olan Savasta çifti ile ünlü mimar Özgür Genca, 3 katli ve 330 metrekare kullanim alanina sahip tarihi konagi onararak hayata döndürmek için birlikte çalisti, fikirler üretti. Tarihi konagi aslina uygun bir sekilde onarmak ve günümüz ihtiyaçlarina yanit verecek sekilde tasarlamak için 6 yil süren detayli bir çalisma ve uygulama dönemi geçirildi. Konagin içindeki merdivenlerden elektrik tesisatina, pencerelerden tugla ve karolara kadar her noktasi elden geçirildi.

Büyüksehir’den ödül geldi

Savasta çifti, tarihi konagi yasatmak için verdigi mücadeleyle Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin bu yil 18’incisini düzenledigi Tarihe Saygi Yerel Koruma Ödülleri’nde de ‘Özgün islevin korundugu esasli onarim ödülüne’ layik görüldü.

‘Koruma, yorumlama ve tasarim’ birlikteligine yetkin bir örnek olan restorasyona, ‘gelecege yönelik koruma yapabilme becerisini’ de ekleyen Dr. Elif Kocabiyik Savasta ve esi Dr. Daniele Savasta, Izmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi’nde düzenlenen törenle ödülünü aldi.

"Antika bir eve dönüsmedi"

Konagi onararak günümüze kazandirmak üzere yaptigi çalismalar hakkinda bilgi veren Kocabiyik, “Ben, küçüklügümden beri hep tarihe ilgi duyan biriydim. Kemeralti’nda tarihi bir evde yasama hayalimi gerçege dönüstürdügüm için mutluyum. Elbette konagi onarmak kolay olmadi. Normal bir evde, basit bir tadilat bile çok ciddi zaman aliyor. Tarihi bir yapida bunu yapmak ise çok daha fazla özen ve vakit gerektiriyor. Yaptigimiz tüm çalismalarda ‘koruma’ anlayisiyla hareket ettik. Çürümemisse ahsabi bile sökmedik. Antika bir ev olsun istemedik, modern dokunuslar da yaptik. Ancak konagin aslini, yapisini, enerjisini bozacak hiçbir sey yapmadik. Modern katkilarimizi sakin tuttuk, evin eski haliyle yarismadik” dedi.



"Bodrum katini atölye haline getirdik"

Konagin bodrum katini atölye haline getirdiklerini söyleyen Kocabiyik, “Konagin iç kisminda çok önemli bir degisiklik yapmadik. Merdivenin yeri degismisti, onu eski yerine aldik. Bir odada eskiden var olan gusülhanenin izini kullanarak ‘gusülhaneli bir banyo’ yaptik. Evdeki bazi detaylari da 3 boyutlu yaziciyi kullanarak kendimiz tasarladik. Örnegin; galvaniz elektrik borusunun duvara dayanmasi için 3 boyutlu yazici kullanarak detay parçalar ürettik. Konagin bodrum katini da atölye olarak tasarladik. Kendi tasarim projelerimizi, çalismalarimizi burada yapacagiz” diye konustu.



"Konagi ögrencilerimize de açacagiz"

Kocabiyik, sözlerini söyle sürdürdü: “Konakta ufak tefek tadilat islemlerimiz sürüyor. Ancak kisa süredeki asil hedefimiz mutfagimizi tasarlamak. Esim de ben de egitimciyiz. Konagin bodrum katinda olusturdugumuz atölyede ögrencilerimizle çalismalar yapmak istiyoruz. Bunun için uygun ortami sagladik. Konagi ögrencilerime de mutlaka açacagim. Elbette biz bu çalismalari ödül almak için yapmadik. Ama yaptiginiz isin, gösterdiginiz mücadelenin takdir edildigini, begenildigini görmek harika bir duygu. Bu noktada, Tarihe Saygi Yerel Koruma Ödülleri’nde de basariya ulasmak bizleri fazlasiyla mutlu etti. Bizi bu ödüle layik gören herkese tesekkür ediyorum.”
Kaynak: İHA