Petranboard'larla Yapilan Senlik Yogun Ilgi Gördü

Rize’nin Ikizdere ilçesine bagli Meseköy köyünde (Petran) geleneksek hala gelen 14. Petranboard senligi renkli görüntülere sahne oldu.

Petranboard'larla Yapilan Senlik Yogun Ilgi Gördü


Rize’de geleneksel hale gelen bu yil ise 14’üncüsü yapilan Petranboard senligi renkli görüntülere sahne oldu. 2 bin 200 rakimli Petran köyünde düzenlenen senlikte vatandaslar soguktan isinmak için horon oynadiktan bir süre sonra kayak yarismasi için tirmanmaya basladi.

Tepeye kadar tirmanan vatandaslar Petranboard’larla yaristi. Kimi vatandaslar kayak yaptigi esnada düserken kimi vatandas ise karda adeta süzüldü. Festivalde yöresel sanatçilar sarki söyledi.

Yarismada dereceye girenlere de ödülleri takdim edildi.

Petranboard’in hikayesi

Petranboadr adi verilen kayar yörede yaklasik 200 yil önce ulasim araci olarak kullanilmaya baslandi. Köy halki çam agaçlarindan elde ettigi keresteler ile 30 santimetre genisliginde 170 santimetre uzunluguna dayanan tahta kizaklarini yapti. Yillarca kullanilan tahta kizaklar teknolojinin gelismesiyle uzunca bir süre rafa kaldirildi. Son yillarda geçmisini anmak ve hatiralari yasatmak isteyen yöre halki bu kizaklari tekrar üreterek diger yerlesim yerlerine tanitti. Zamanla büyük ilgi çeken tahta kizaklara Petranboard adi verildi ve festivalleri düzenlendi.



"Insallah seneye daha güzelini yapacagiz"

Petranboard’in hikayesi çok uzun yillara uzandigini ifade eden Meseköy Köyü muhtari Ahmet Tigci, "Bu yil 14’üncüsünü düzenliyoruz. Insallah seneye daha güzelini yapacagiz. Petranboard’i önceden ihtiyaç olarak kullanirlardi. Simdi eglence olarak kullaniliyor. Gittikçe ismi de duyuluyor. Bu kayagin hikayesi en az 200 yillik. Bu sene 15-20 kisi yarismaya katildi" dedi.



"Snowboard’in Karadenizli atasi olarak ifade edilen Petranboard’in Kayak senligindeyiz"

Snowboard’in Karadenizli atasinin Petranboard oldugunu belirten Rize Il Kültür Turizm Müdür Esra Alemdaroglu, "Snowboard’in Karadenizli atasi olarak ifade edilen Petranboard’in kayak senligindeyiz. Bu yil 14’üncüsünün düzenlendigi senligin gelenek haline gelmeye basladigi ve katilimin arttigini gözlemekteyiz. Kültürümüzü de ayni zamanda tanitmis oluyoruz. Eskiden ulasim araci olarak kullanilan yüzme tahtasi simdiki ismiyle Petranboard olarak kisin potansiyelini yapilacak olan kis turizmini çalismalari da güzel bir sekilde desteklemis oluyor. Biz de her sene katilimin artmasini saglamaya çalisiyoruz" ifadelerini kullandi.

"14. Petranboard senlikleri için Istanbul’dan geldik"

Her yil kayak yapmak için Istanbul’dan geldiklerini belirten Serkan Piral, "14. Petranboard senlikleri için Istanbul’dan geldik. Dün Rizespor’un maçini seyrettik bugünde kayak yapmaya geldik. Her sene buraya geliyoruz. Çocuklugumuz buralarda geçti. 13 yaslarimda kaymaya basladim. Bir talihsizlik yasadik. Kar çok sert oldugu için batmadigindan ötürü düstük" seklinde konustu.



"Ben 5-6 yasimdan beri kayak yapiyorum"

60 yasinda kayak yapan Mehmet Kurt çocuklugundan bu yana sporu gerçeklestirdigini söyleyerek, "Çocuklugumuzdan bu yana biz bu islerle ugrasiyoruz. Allah’ima sükürler olsun bu yil da birinciligi aldim. Ben artik alistim heyecan yapmiyorum. Ben 5-6 yasimdan beri kayak yapiyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA