Çocukluk Hayaliydi, Yollarin Kadin Kaptani Oldu

Sehirlerarasi yolcu otobüslerinin soför koltugunda oturan ve her gün binlerce kilometre yol kat eden Türkiye’nin sayili kadin otobüs soförlerinden Serenay Göç, çocukluk hayalini gerçeklestirirken kadinlarin her iste basarili olabildiklerinin de örnegi oldu.

Çocukluk Hayaliydi, Yollarin Kadin Kaptani Oldu
27 yasindaki Serenay Göç, sehirlerarasi otobüslerde soförlük yapiyor. Bartin’dan Türkiye’nin dört bir yanina yolcu tasiyan Göç’ü yolcu otobüsünün soför koltugunda görenler büyük ilgi gösteriyor. Hayatlarinda ilk kez bir kadin otobüs soförü ile yolculuk yapan yolcularin saskinligi ise otobüs perondan ayrildiktan sonra yerini huzur ve keyif dolu bir yolculuga birakiyor. Serenay Göç, çocukluk hayali olan sehirlerarasi otobüs kaptanligi öncesinde yaklasik 10 yil kadar sehirlerarasi otobüslerde hosteslik yapti. Daha sonra E Sinifi ehliyet almak için müracaatta bulunan Göç, yazili ve uygulamali sinavlari basariyla tamamladi. Göç, bir yildir sehirlerarasi yolcu otobüslerinin kaptan koltugunda oturuyor.

Sefer öncesi kalkis saatinden yaklasik bir saat önce terminale gelen Göç, soför koltuguna oturup yola çikmadan önce otobüsün iç ve dis aksamini tek tek kontrol ediyor. Çikis evraklarini aldiktan sonra hareket saatini beklerken erkek meslektaslariyla bir süre sohbet eden ve yol hatiralarini paylasan Göç, her yolculuk öncesi ve her molada 4 yasindaki kizini görüntülü arayip sohbet etmeyi de ihmal etmiyor. Yolcularin otobüsteki yerini almasindan sonra emniyet kemerini takip yola çikan Göç’ün temel prensiplerinden biri trafik kurallarina harfiyen uymak oluyor. Seyir halindeyken her seyi unutan ve sadece yola odaklanan Göç’ün dikkati de yolcular tarafindan takdirle karsilaniyor. Her seferin sonunda kendilerine kaptanlik yapan Göç’le hatira fotograflari çektiren yolcular, Göç’e dualar edip hayirli yolculuk temennisinde bulunuyorlar. Türkiye’deki sayili kadin otobüs soförlerinden biri olan Göç, kadinlarin her isi yapabileceklerinin de örneklerinden biri oluyor.

Çocukluk yaslarindan bu yana büyük araçlara ilgi duydugunu ve sehirlerarasi otobüs kaptanligi gibi erkeklere özgü olarak kabul edilen bir meslegi de bu yüzden seçtigini söyleyen Serenay Göç, “Otobüs soförlügü maceram büyük araçlara olan sevgimden ve ilgimden dolayi basladi.

Genel olarak bütün motorlu tasitlarla ilgileniyorum zaten. Otobüs ve tirlari ayrica seviyorum. Meslege hosteslikle basladim önce. 9 yil muavinlik ve hosteslik yaptim. E Sinifi ehliyetimi almamin ardindan 1 senedir de kaptanlik koltugundayim” dedi.

Kendisini soför koltugunda görenlerin önce sasirdigini, sonra ise büyük memnuniyet duyduklarini söyleyen Göç, “Beni otobüsün soför koltugunda görenler tabi basta kadin oldugum için sasiriyorlar. Sasiranlar da oluor. “Siz mi kullanacaksiniz?” seklinde sorularda soruyorlar. Yola çiktiktan sonra herkesin saskinligi huzurlu ve keyifli bir yolculuga birakiyor. Yolcularimiz da benim direksiyon basinda resim ve videolarimi çekiyorlar. Sosyal medyalarinda paylasiyorlar. Arkadaslarina, akrabalarina gönderiyorlar” diye konustu.

Bir kadin olarak erkeklerin egemen oldugu otobüs soförlügü mesleginde zorluklarla da karsilastigini ama bunlarin asilabilecek seyler oldugunu kaydeden Göç, “Genelde erkeklerin yogunlukta oldugu bir yerde çalistigim için illaki ufak tefek zorluklari oluyor ama asilmayacak seyler degil. Yolculuklarda kizimi özlüyorum. 4 yasinda Nefes Mira adinda bir tane çocugum var. Annem bakiyor, beraber yasiyoruz. Onu çok özlüyorum ama onun için zaten her sey hayattaki. Onun için devam ediyoruz ve edecegiz. Ben emekli olana kadar bu isi yapmak istiyorum. Insallah yapacagim da" seklinde konustu.

Ayni otobüste dönüsümlü olarak soför koltuguna geçen Emin Güngör de Göç’le birlikte çalismaktan son derece mutlu oldugunun altini çizerek, “Yaklasik bir yildir birlikte çalisiyoruz. Serenay kaptanla çalismaktan gayet de memnunum. Hiçbir sikintimiz yok, hiçbir sorunumuz yok. Soförlügü de on numara, gayet sakin. Direksiyona geçtigi zaman her seyi unutuyor ve yola odaklaniyor. Isini severek yapiyor. Gerçekten bir bayan kaptanla çalismak onur ve gurur verici. Herkesin gurur duymasini istiyoruz. Yani bu meslekte bir bayanin olmasi gerçekten çok sevindirici bir sey” diyerek duygularini ifade etti.

Göç’le birlikte Istanbul’dan Bartin’a seyahat eden yolculardan Arzu Bayrak, “Bir kadinin otobüs kaptanligi yapmasi gerçekten gurur verici. Serenay kaptan kadinlarin toplumun her alaninda ne kadar basarili olduklarinin ve olabileceklerinin simgesi adeta. Yolculugumuzun her ani keyif doluydu. Çok dikkatli ve trafikte diger soförlere karsi da çok saygili. Isini severek yaptigi her halinden belli. Allah yolunu hep açik eylesin diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA