Unlu Mamul Ve Toplu Tüketim Isletmelerine Denetim
Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügünce Osmangazi mahallesinde “Unlu Mamul Üretimi ve Toplu Tüketim Isletmeleri” denetimi gerçeklestirildi.

Yapilan denetimlerde tüketiciye arz edilen et, tavuk ve diger gidalarin izlenebilirlik, satis, muhafaza sartlari ile isletmelerin fiziki ve hijyenik sartlari kontrol edildi. 2022 yili içerisinde Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügü yetki alanindaki 6 bin 190 adet gida isletmesine 6 bin 980 adet kontrol faaliyeti gerçeklestirildi.
Ayrica 490 adet egitim kurumunun kantin ve yemekhanesine 593 resmi kontrol faaliyeti gerçeklestirildi.
Eskisehir’de gida denetimlerinin düzenli olarak yapildigi belirtilen açiklamada, "Insan sagligi için tehlike olusturan ve tüketime uygun olmayan gida, güvenilir olmayan gida olarak kabul edilmektedir. Denetim ekiplerimizce gerekli islemler yapilarak güvenilir olmayan gida, gida ile temas eden madde ve malzemenin piyasaya arzi engellenmektedir. Gidanin güvenilir olup olmadiginin belirlenmesinde; üretim, isleme ve dagitim asamalari ile etiket bilgileri ve saglikla ilgili uyari niteligindeki bilgiler ve günlük normal kullanim sartlari dikkate alinmaktadir. Gidanin, insan sagligina zararli olup olmadiginin belirlenmesinde; tüketenin sagligi üzerinde ani, kisa veya uzun vadede olusturabilecegi muhtemel etkileri yaninda, gelecek nesiller üzerindeki etkileri, birikerek artan muhtemel toksik etkileri ve belirli tüketici gruplarinin özel saglik hassasiyetleri de dikkate alinmaktadir. Herhangi bir gidanin insan tüketimi için uygun olup olmadiginin belirlenmesinde, gidaya yabanci madde karismasi da dâhil olmak üzere her tür bulasikliga karsi çürüme, bozulma veya kokusma nedeniyle kullanim amacina uygun olmamasi dikkate alinmaktadir. Bir seri, parti veya sevkiyattaki ayni sinif veya çesit gidanin bir bölümünün güvenilir olmadiginin tespiti durumunda, geri kalani ile ilgili daha çerçeveli yapilan degerlendirme sonucunda güvenilir oldugu ispat edilemez ise; o seri, parti veya sevkiyattaki ayni sinif veya çesidin tamaminin güvenilir olmadigi kabul edilmektedir. Gida, Tarim ve Orman Bakanliginca belirlenen sartlara uygun olsa bile, gidanin güvenilir olmadigina dair yeterli süphe veya sebebin olusmasi durumunda, Bakanlik söz konusu gidanin piyasaya arzini kisitlayabilir veya piyasaya arz edilen gidayi toplatabilmektedir." denildi.
