Milletvekili Kavuncu Açiklamasi 'Hiçbir Vatandasimizi Çaresiz Birakmadan Deprem Bölgelerimizi Tekrar Insa Edecegiz'

Çorum Insani Degerler Platformu öncülügünde, kentte yerel ve ulusal alanda faaliyet gösteren STK’larin temsilcileriyle bir araya gelen AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, "Hiçbir vatandasimizi çaresiz ve açikta birakmadan deprem bölgelerimizi tekrar insa ve ihya edecegiz" dedi.

Milletvekili Kavuncu Açiklamasi 'Hiçbir Vatandasimizi Çaresiz Birakmadan Deprem Bölgelerimizi Tekrar Insa Edecegiz'
Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Insani Degerler Platformu öncülügünde kentte yerel ve ulusal alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluslarinin temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantida, Çorum’daki sivil toplum kuruluslarinin (STK) çalismalari hakkinda platform dönem sözcüsü Nejat Yazici sunum yapti. Sunumun ardindan, platformu üyeleri bundan sonraki süreçte depremzedeler için yapilabilecek çalismalar hakkinda görüs alisverisinde bulundu.

Kahramanmarasli merkezli depremlerin ardindan depremin yiktigi Hatay’da görevlendirilen Milletvekili Kavuncu, afet bölgesinde yasananlar ve yapilan çalismalar hakkinda açiklamalarda bulundu. Afetin enerji yogunlugunun dünya tarihinde yasanan en büyük depremler ve felaketlerden katbekat daha büyük oldugunu dile getiren Kavuncu, "Asrin felaketi bu depremler; Hirosima’ya atilan atom bombasinin yaklasik ’iki bin’ kati enerji yogunlugundadir. 30 katrilyon enerji yogunlugu ile dünyada benzeri olmayan, 400 kilometre uzunlugunda 110 bin metrekare çapinda alanda etkili olan depremlerden 11 vilayetimiz, 116 ilçemiz, 141 beldemiz ve 4 bin 962 köyü kapsayan çok genis bir alani etkilemistir. Dogrudan 13,5 milyon dolayli 20 milyon insanimizin etkilendigi deprem, Gölcük depreminin 10 kati büyüklügünde" diye konustu.



"Devlet, milletinin yaninda"

Afet bölgelerinde depremin ilk anindan itibaren Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan riyasetinde tüm bakanlarin ve AK Parti milletvekillerinin tamaminin yaninda 38 vali, 160 mülki idare amiri, 19 AFAD üst yöneticisi ile 68 il müdürü görevlendirilirken, yaklasik 250 bin kamu görevlisinin deprem bölgesindeki çalismalara katildigini açiklayan Kavuncu; arama-kurtarma çalismalarinda 35 binin üzerinde uzman personelin görev yaptigini açikladi.

Tüm kurum ve kuruluslar gibi belediyeler, STK’lar ve yardim kuruluslarinin da bölgede oldugunu dile getiren Kavuncu, acil ihtiyaçlarin giderilmesinin ardindan barinma, yiyecek ve giyecek temini, altyapi, temizlik alanlarindaki çalismalar araliksiz sürdürüldügünün altini çizdi.

"AFAD, deprem bölgesinde 329 bin çadir kurdu"

Deprem sonrasi durum hakkinda da açiklamada bulunan Milletvekili Kavuncu, "Kahramanmaras merkezli depremlerde bugün itibariyla 44 bin 218 kisi hayatini kaybetmistir. Enkaz altindan kurtarilan kisi sayisi 114 bin 834’ü bulmustur. 110 bin yaralimizin tedavisine saglik kuruluslarimizda devam edilmektedir. Bölgeden 450 bin vatandasimiz tahliye edilmistir. 1 milyon 750 bin vatandasimizin barinma ihtiyaci giderilmistir. AFAD, 10 ilimizde 329 bin 382 çadirin kurulumunu tamamlamistir. 100 bin konteyner kurulumu da hizli bir sekilde devam etmektedir" ifadelerini kullandi.

"Hazineden 100 milyar lira tahsis edildi"

"Bölgede yürütülecek çalismalar için 100 milyar liralik bütçe hazineden tahsis edilmistir" diyen Kavuncu, "335 bin 956 depremzede ailenin hesabina 10’ar bin TL yatirilmistir. 30 bin esya, 15 bin tasinma yardimi yaninda; agir hasarli ev sahibine 13 bin, agir hasarli evdeki kiraciya 5 bin, orta hasarli ev sahibine 5 bin, orta hasarli evdeki kiraciya 3 bin lira nakdi yardim yapilmaktadir. Vefat edenlerin yakinlarina 100’er bin lira nakdi destek verilecektir" seklinde konustu.



"Yikilan binalarin yüzde 97’si 1999 yili öncesine ait"

Deprem bölgesindeki hasar tespit çalismalari ve yeni yapilacak TOKI evleri hakkinda da açiklamada bulunan Kavuncu, sunlari kaydetti:

"Hasar tespit çalismalari 11 ilde 7 bin 300 personelle es zamanli yürütülmektedir. 164 bin 29 binada yer alan 518 bin 754 bagimsiz bölümün yikilmis, acil yikilacak ve agir hasarli oldugu tespit edilmistir. Yikilan binalarin yüzde 97’si 1999 yili öncesine aittir. TOKI’nin yaptigi hiçbir bina bu depremlerden zarar görmemistir. Hasar tespiti bugün itibariyla Türkiye genelinde yüzde 80 seviyelerine gelmistir. Deprem bölgesinde 200 bin konut ve 70 bin köy evinin insasina Mart ayinda baslanacak. Ancak Nurdagi ve Islahiye ilçelerimizde depremzede kardeslerimiz için ilk etapta yapilacak 855 konut için ilk kazma vuruldu. Bizi biz yapan tüm STK’larimiza, yardim kuruluslarimiza, gönüllülerimize, gece gündüz, sicak soguk, yakin uzak demeden yardima kosan güzel insanlarimiza mütesekkiriz, minnettariz. Aziz, necip, yardimsever milletimizi, STK’larimizi, yaralarimizi sarmak amaciyla gerçeklestirdikleri fedakarca hizmetleri nedeniyle tebrik ve tesekkür ediyorum. Her türlü imkani depremzedelerimiz için seferber eden Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in dirayetli liderligindeki güçlü devletimizle; dayanismada, yardimlasmada tüm dünyaya örnek olan necip milletimizle, zor gün dostlarimizla hep birlikte el ele bu felaketin açtigi yaralari da en kisa sürede saracagiz. Hiçbir vatandasimizi çaresiz ve açikta birakmadan deprem bölgelerimizi tekrar insa ve ihya edecegiz. 85 milyon tek yürek olmus Türkiye olarak büyük hedef ve vizyonlarimiza ulasacagiz insallah. Bundan kimsenin süphesi olmasin. Zira milli ve manevi duygularla yogrulmus asil milletimizin üstesinden gelemeyecegi hiçbir zorluk yoktur."
Kaynak: İHA