(ÖZEL) Depremzede Çocuklar Için Oyuncak Göndereceklere Uzman Tavsiyesi

Eskisehirli Uzman Klinik Psikolog Asli Özsoy Yücesan, depremzede çocuklara vinç, ambulans, polis ve lego gibi oyuncaklarinin gönderilmesinde problem olmadigini belirterek, hayatin içinde olan ve gerçegi yansitan her türlü oyuncagin çocuklara gönderilebilecegini belirtti.

(ÖZEL) Depremzede Çocuklar Için Oyuncak Göndereceklere Uzman Tavsiyesi
Kahramanmaras’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremler 10 ilde büyük yikima neden oldu. Afet bölgesinde arama kurtarma çalismalari yogun bir sekilde devam ederken, kazazedeler için tüm Türkiye seferber oldu. Deprem felaketinin yaralari sarilmaya çalisirken, depremzede çocuklarin hayatin olagan akisina katilabilmesi için çesitli illerin belediyeleri oyun, oyuncak ve kitap kampanyalari düzenlenmeye basladi.

Çocuklara oyuncak gönderirken dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayan Uzm. Kl. Psk. Asli Özsoy Yücesan,” Aslinda su anki travmatik durumlarinda da bu oyuncaklarla oynamasi kendilerini disa vurumunu yani düsüncelerini ve duygularini aktarma biçimidir. Bu yüzden gerçegi yansitan tüm oyuncaklar gidebilir” dedi.



Depremden etilenmis çocuklara; vinç, ambulans, polis, lego oyuncaklari gönderilebilir

Uzm. Kl. Psk. Asli Özsoy Yücesan, çocugun dilinin oyun oldugunu söyleyerek, hayatin içinde olan ve gerçegi yansitan her türlü oyuncagin depremzedelere gönderilebilecegini belirtti.

Depremden etkilenmis çocuklara ambulans, vinç, asker, polis, lego gibi oyuncaklarin gönderilmesinde hiçbir problemin olmadigini ifade eden Yücesan, “Bunda herhangi bir problem yoktur; ambulans, vinç, asker, polis, lego ile bir sürü bina yapip yikabilirler. Çocuklar tekrardan bozup yeniden insa edebilir. Oyun hamurlari ve boyama kitaplarini kullanabilirler çünkü resimlerle de bu sekilde anlatabilirler durumlari. Pelus oyuncaklar genel olarak çocuklar geceleri yatarken zaten pelus oyuncaklarina sarilirlar ve bu bir güven hissi verir onlara. Bol bol pelus oyuncaklar gönderebilirler. Çocuklarin normalde aslinda günlük rutinlerinde oynadigi bir polis araci mesela ya da bir ambulans araci hayatlarindan alinmasina su an gerek yok. Aslinda su anki durumlarinda travmatik durumlarinda da bu oyuncaklarla oynamasi kendilerini disa vurumunu yani düsüncelerini ve duygularini aktarma biçimidir. Bu yüzden gerçegi yansitan tüm oyuncaklar gidebilir” seklinde konustu.



Kiyas veya karsilastirmali yazilar çocuklari olumsuz etkileyebilir

Afet bölgesine gönderilen yazilarin kiyas veya karsilastirmali yazilarin içermemesi gerektiginin önemini vurgulayan Yücesan, “Sadece oraya gönderirken oyuncaklarin içlerinde bazi notlar yazili olabiliyor. O notlara böyle uzun uzun ailelerin yazdigi notlar degil de çocuklarimizin kendilerinin yaptigi resimleri koyulabilir. Uzun uzun ailelerin belki biz de sunlari yasadik biz de böyle etkilendik gibi kiyas veya karsilastirmali yazilar yazmasi oraya göndermesi çocuklari olumsuz etkileyebilir. Ufak çocuklar zaten anlamayabilir o yüzden daha ufak çocuklariniz zaten kendi çizimlerini kendi ufak bir iki cümlelerini yazip sadece gönderirlerse daha tatli olur. Veya bir ufak çocugun kendisinin ben de uzaktan senin yanindayim seni izliyorum sana destek olarak kendi oyuncagimi gönderiyorum gibi kisa notlar paylasmasi daha etkili olabilir” ifadelerini kullandi.

Çadir kentlerde oyun gruplari kuruyorlar

Gölcük depreminden sonra Psikologlar Dernegi’nin travma birimi olusturarak ülkemizde yasanan her türlü afet ve krizle alakali durumlarda aktif olarak görev aldigini altini çizen Yücesan,” Bundan sonrasindaki ilk deprem duyurusundan sonra da gene gönüllü psikolog çagrilari yapildi sahaya giden bir sürü travma ve kriz afet birimimiz orada oldu. Hala daha oradalar ve su anda orada oyun atölyeleri kuruluyor. Ayni zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile birlikte olan psikososyal destekler ve gruplar olusturuluyor. Uzaktan etkilenmis olan çocuklarin da kullanabilecegi oyun atölyeleri belediyelerle birlikte valiliklerle birlikte kurularak destek saglaniyor. Pek çok yerde hastanelerde kliniklerde de ekstra gönüllü olan depremzedelere yardimci olan psikologlar ve psikiyatristler bulunmakta. Bunlarin da kendi belediyelerinizde yani bulundugunuz sehrin nerede oldugunu ögrenebilirsiniz. Gönderilen yerlerde çadir kentlerde daha çok oyun gruplari kuruyorlar çünkü ayni zamanda çocuklarin sosyalligi birlikte oyun kurmalari dayanisma halinde olmalari daha etkili oldugu için oyuncaklari hep beraber bir yerlere diziyorlardir. Onlarla serbest çagrisim dedigimiz oyuncaklari dizip çocuklarin istedigi sekilde oyun kurmalarini birlikte oynamalarini saglatiyorlardir” diye konustu.

Kaynak: İHA