Prof. Dr. Kutlu Açiklamasi 'Deprem Sonrasi Solunum Rahatsizliklari Artabilir'

Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ali Kutlu, depremlerin ardinda büyük bir insaat molozu ve toz birikintisi biraktigini belirterek, “Atmosfer havasina karisan toz, gaz ve zararli maddelerin sanilanin ötesinde akciger sagligi için olumsuz etkilere sahiptir. Deprem sonrasi solunum rahatsizliklari artabilir” dedi.

Prof. Dr. Kutlu Açiklamasi 'Deprem Sonrasi Solunum Rahatsizliklari Artabilir'
Medical Park Ordu Hastanesi Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ali Kutlu, atmosfer havasina karisan toz, gaz ve zararli maddelerin sanilanin ötesinde akciger sagligi için olumsuz etkilere sahip oldugunu söyledi.

Enkaz isinde çalisanlarin mutlaka profesyonel is güvenligine uygun toz maskeleri kullanmalari, zeminde astim, KOAH gibi solunum hastaliklari olan kisilerin çalistirilmamasi gerektigini kaydeden Kutlu, “Vatandaslarin zorunluluk olmadikça enkaz kaldirma alanlarina fazla yaklasmamasi bu alanlarda bulunmak zorundaysa, yüksek koruyuculugu olan maskeler kullanmasi gerekmektedir” dedi.



“Astimi tetikleyebilir”

Enkaz altinda kalan ve korumasiz bir sekilde enkaz kaldirma islemlerinde çalisan insanlarda kisa süreli de olsa yogun toz ve toksik madde temasinin, hizli gelisen ciddi solunum yollari hasari ve astim ataklarinin görülebildigini dile getiren Prof. Dr. Ali Kutlu, “Maruziyet süreleri uzadikça bazi kisilerde akciger kapasitesinde kalici ve ilerleyici kayiplarin yani sira (KOAH, reaktif hava yolu hastaliklari, kronik öksürük) tekrarlayan üst solunum yollari hastaliklarina (kronik sinüzit, rinit) asbest ya da silika gibi diger bir takim inorganik partiküllerinde etkisiyle de yillar sonra akciger kanserleri ve doku sertlesmesine bagli solunum yetersizliklerine (interstisyel akciger hastaliklari) yol açabilmektedir” diye konustu.



“Enkaz bölgelerinde toz maskeleri kullanilmali”

Prof. Dr. Ali Kutlu, enkaz isinde çalisanlarin mutlaka profesyonel is güvenligine uygun toz maskeleri kullanmalari gerektigini ifade ederek, “Vatandaslarin zorunluluk olmadikça enkaz kaldirma alanlarina fazla yaklasmamasi, bu alanlarda bulunmak zorundaysa yüksek koruyuculugu olan maskeler kullanmasi gerekmektedir. Özellikle akciger hastaligi olan insanlarda tozlu ortamin etkisiyle normalde akcigere yerlesmesi beklenmeyen mantar gibi mikro organizmalara bagli enfeksiyonlarin yani sira sarkoidoz gibi granülom olusturan nadir hastaliklarda ortaya çikabilmektedir. Özellikle küçük çocuklar atmosferde tasinan gözle görülmeyen tozlarin olumsuz etkilerine daha yatkindirlar. Etkilenen alanlar basta olmak üzere genis bir alanda astim, bronsit, KOAH alevlenmeleri gibi solunum hastaliklarinda artis beklenebilir” ifadelerini kullandi.

“Tozlar, atmosferde akil almaz mesafeler kat edebilir”

Havaya karisan tozlarin etkilerinin sadece bulunduklari alanla sinirli olmadigini söyleyen Prof. Dr. Ali Kutlu, su ifadelere yer verdi:

“Temel kaynaklari kuzey Afrika’daki Sahra, Asya’daki Gobi ve Taklamakan çölleri olan ve okyanuslari asan bu toz bulutlarinin ve tasidiklari mikroorganizmalarin insan sagligi üzerinde rol oynadigi uzun zamandir bilinmektedir. Örnegin, Afrika’daki toz hareketlerinin en yogun oldugu 1973 ile 1996 yillari arasinda Karayipler’deki Barbados Adalari’nda astim görülme sikliginda 17 kat artis olmus. Uydu fotograflarina bile yansiyan bu devasa toz hareketi Atlas Okyanusu’nu geçmekte, Karayip Adalari’nda ufku kizila boyamaktadir. Barselona limanina soya fasulyesi getiren gemilerin yüklerini bosalttiklari günlerde sehirde soya tozu nedeniyle astim ataklarinin artigi tespit edilmistir. Atmosfere karisan tozlar özellikle olumsuz iklim sartlarinda akil almaz mesafeler kat edebilmektedir.”
Kaynak: İHA