Bakan Kurum Açiklamasi 'Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Afet Konut Seferberligi Basladi'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliginin basladigini belirterek "Kahramanmaras merkezli depremlerde 507 bin bagimsiz bölümden olusan 156 bin binanin yikik, acil yikilacak ve agir hasarli oldugu tespitini yaptik." dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Afet Konut Seferberligi Basladi'


Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Kilis’te gerçeklestirilen toplantinin ardindan basin açiklamasinda bulundu. Bakan Kurum, "Bugün depremin 17. günündeyiz. Depremin yikici etkisini bizzat hisseden sehirlerimizden birisi de Kilis oldu. Depremde vefat eden kardeslerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralilarimiza acil sifalar diliyorum. Millet olarak hepimizin, hepinizin basi sag olsun. Devletimiz 1. dakika itibariyle, tüm kurum ve kuruluslariyla beraber deprem bölgesinde, bir seferberlik suuruyla kardeslerimiz için çalisiyor" diye konustu.

Depremin ilk anindan itibaren Gaziantep’te olduklarini, buradaki arama kurtarma, insani yardim ve hasar tespit çalismalarindan sonra gittikleri her bölgede hem hasar tespit çalismalarini incelediklerini, hem de yeni konutlarin insa edilecegi yerleri belirlediklerini söyleyen Bakan Kurum, "Artik yeniden insa ve ihya dönemindeyiz. Ülke ve millet olarak depremin yaralarini en dogru sekilde sariyoruz. Devletimiz hasar tespit, insani yardim, geçici barinma alanlarinin insasi ve yeni konutlarin insasi noktasinda 11 ilimizde çalismalarini en hizli sekilde yürütüyor. Biz de Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi olarak her bir kardesimizi yeni sicak yuvalarina kavusturmak için, tüm ekibimizle gece gündüz demeden çalisiyoruz" seklinde konustu.



"507 bin bagimsiz bölümden olusan 156 bin binayi yikik, acil yikilacak ve agir hasarli olarak tespit ettik"

Hasar tespit çalismalari hakkinda da bilgi veren Bakan Kurum, vatandaslarin acil ihtiyaçlarina hizlica cevap verirken, barinma ve diger sorunlarini da kalici olarak giderecek adimlar attiklarini söyledi.

Bu noktada hedeflerinin bir yandan geçici barinma alanlarini insa ederken, diger yandan da hasar tespitleri bir an evvel nihayete erdirmek oldugunu söyleyen Bakan Kurum, söyle devam etti:

"Deprem bölgesindeki her yerde, 7 bin 350 uzman personelimiz haril haril çalisiyor. Su ana kadar toplam 4 milyon 371 bin bagimsiz bölümden olusan 1 milyon 188 bin binayi inceledik. 507 bin bagimsiz bölümden olusan 156 bin binayi yikik, acil yikilacak ve agir hasarli olarak tespit ettik. Kilis’imizde de 1.575 binada 2.366 bagimsiz bölümü yikik, acil yikilacak ve agir hasarli olarak tespit ettik. Hasar tespit noktasinda sunu da ifade etmek isterim. 6.4 lük depremden sonra Antakya, Defne ve Samandag’da bugüne kadar incelenmis olan; 43.624 bina ve 125.187 bagimsiz bölümden olusan; orta hasarli, az hasarli, hasarsiz tüm yapilari tekrar inceleyecegiz. Yine diger bölgelerden talep oldukça oralarda da tekrar tespit yapacagiz. Bir yandan tespitler devam ederken, tabi bir yandan da biz, konutlari, is yerleri ve kültürel varliklariyla sehirlerimizin ihyasina baslamis durumdayiz."

Bugün yeni yuvalarin insasi noktasinda çok önemli bir toplanti gerçeklestirdiklerini hatirlatan ve Türkiye’nin önde gelen “insaat malzeme sektörü” temsilcileriyle ve dernekleriyle bir araya geldiklerini söyleyen Bakan Kurum, "Orada kendilerine de ifade ettim. Tüm yapi sektörümüzle el ele verip, bu zorlu süreci milletimizin lehine en dogru sekilde yönetecegiz. Sektörümüz de bu konuda sorumluluk alacak. Bu iradeyi de sektör temsilcilerimiz toplantida ortaya koydular. Biz hep birlikte hareket etmek zorundayiz. Milletimizin menfaatleri dogrultusunda hareket etmek zorundayiz. Çünkü depremzede kardeslerimizi bir an önce sicak yuvalarina kavusturmak hepimizin üzerine vazifedir. Bu kararliligi da hep birlikte ortaya koyduk. Aksi bir durumu hep birlikte takip edecegiz ve asla fiyat artislarina izin vermeyecegiz. Bunu da bütün kamuoyunun bilmesini isterim. Ben bu anlamda sektör temsilcilerimize de hassasiyetlerinden dolayi tesekkür ediyorum." diye konustu.



"2 ay içerisinde, 200 bini konut ve 70 bini köy evi olmak üzere toplam 270 bin vatandasimizi ailesiyle birlikte ev sahibi yapmak için insa çalismalarimiza basliyoruz"

Dün, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in açikladigi ve Bakanlik olarak 200 bin konutun, tüm mikro-bölgeleme, jeolojik ve zemin etütlerini tamamladiklarini ve buna göre yer seçimini yaptiklari alanlarda, ilk konutlarin sözlesmelerini imzaladiklarini söyleyen Bakan Kurum, bu çerçevede Gaziantep Nurdagi’nda 456, Islahiye’de 399, Adiyaman Kâhta’da 297, Kilis Merkez’de 645 olmak üzere toplam 1.797 yeni yuvanin sözlesmelerini imzaladiklarini ve insa sürecine basladiklarini kaydetti.

Bugün de Adana Sariçam’da 590, Gaziantep’te 600, Hatay Altinözü’nde 364, Kahramanmaras Afsin’de 501, Pazarcik’ta 518, Sanliurfa Birecik’te 534 olmak üzere, 3.107 yeni yuvamizin sözlesmelerini tamamladiklari bilgisini veren Bakan Kurum, yapim asamasina geçtiklerini belirterek "Sehir merkezlerimizi nasil 1 yil içerisinde ayaga kaldiracaksak, köylerimizi de bu süreçte ayaga kaldiracagiz. Bu çerçevede ilk etapta Osmaniye’de 1361, Adana’da 701, Adiyaman’da 8 bin 21, Diyarbakir’da 2 bin 927, Elazig’da 386, Hatay’da 14 bin 141, Kahramanmaras’ta 12 bin 135, Malatya’da 17 bin 990, Sanliurfa’da 2 bin 54, Gaziantep’te 9 bin 130, Kilis’te 1002 olmak üzere toplamda 70 bin köy evimizi ahiriyla, bahçesiyle, parkiyla yaparak hak sahiplerine teslim edecegiz. 2 ay içerisinde, 200 bini konut ve 70 bini köy evi olmak üzere toplam 270 bin vatandasimizi ailesiyle birlikte ev sahibi yapmak için insa çalismalarimiza basliyoruz. Ilerleyen günlerde diger konutlarimizla ilgili müjdeleri de milletimizle paylasmaya devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

"Ben yeni yuvalarimiz, yeni köy evlerimiz simdiden hayirli olsun diyorum"

Dünkü konut sözlesmelerinden sonra, artik 11 ildeki Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konutu seferberliginin fiilen basladigini söyleyen Bakan Kurum, sözlerini söyle tamamladi: "Bu dönüsümle birlikte sehirlerimizin gelecegini, 100 yilini planlayacak ve afetlere karsi dirençli sehirleri hep birlikte kuracagiz. Çevre düzenlemesiyle, parklariyla, bahçeleriyle, camileriyle ve okullariyla, sosyal donati alanlariyla vatandaslarimiza yeni yasam alanlarini teslim edecegiz. Insallah, ardi ardina, diger il ve ilçelerimizde de sözlesmelerimizi yapmaya devam edecegiz. Zemin arti 3-4 kati geçmeyecek sekilde insa edecegimiz tüm konutlarimizi süratle tamamlayacagiz, 1 yil içerisinde yeni yuvasina kavusmayan tek bir depremzede kardesimiz kalmayacak. Evlerimizi insa edene kadar hiçbir vatandasimizi magdur etmeyecegiz. Esya, tasinma, kira yardimi gibi tüm yardimlari yapacagiz. Konteyner kentlerde kalmak isteyen vatandaslarimiz için de altyapi çalismalarimizi tamamliyoruz. Milletimiz müsterih olsun. Maddi-manevi vatandasimizin tüm ihtiyaçlarini devletimizin tüm imkanlariyla karsilayacagiz."
Kaynak: İHA