Depremzedeler Açiklamasi 'Kiyamet Kopuyor Zannettik'

Ordu’ya getirilen depremzedeler, “Kiyamet kopuyor zannettik” diyerek deprem aninda yasadiklari dehset dolu anlari anlatti.

Depremzedeler Açiklamasi 'Kiyamet Kopuyor Zannettik'
Kahramanmaras merkezli meydana gelen depremlerin ardindan Ordu’nun çesitli noktalarinda depremzede vatandaslar misafir ediliyor. 102 kisilik kapasitesi bulunan Diyanet Isleri Baskanligi Diyanet Akademisi Ordu Dini Ihtisas Merkezi de depremden etkilenen vatandaslara ev sahipligi yapiyor.

Merkez üssü Kahramanmaras olan ve 6 Subat tarihinde meydana gelen depremlerin ardindan tüm Türkiye’den bölgelere destekler devam ediyor. Depremzede vatandaslar, kendileri için belirlenen noktalarda barinma ihtiyaçlarini karsiliyor. Bazi vatandaslar ise evlerini depremzedeler için açiyor. Ordu’da ise su ana kadar yaklasik 6 bin depremzedenin misafir edildigi belirtiliyor.

Diyanet Isleri Baskanligi Diyanet Akademisi Ordu Dini Ihtisas Merkezi de 102 kisilik kapasitesini depremden etkilenen vatandaslar için açarken, kapasitesinin yüzde 90’i dolmus durumda. Merkezde, çocuklar için oyun alanlari ve kiyafet ile diger ihtiyaçlarin ücretsiz karsilandigi bir oda bulunurken, Il Müftülügü tarafindan görevlendirilen kadin egitmenler kadinlara ve çocuklara psikolojik destek sagliyor.

“Kiyamet kopuyor zannettik”

Depreme Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde yakalanan Güllü Dönmez isimli kadin, yasadiklarini anlatti. Deprem nedeniyle korku dolu anlar yasadiklarini kaydeden ve en küçük kardesleri ile onlarin ailesini kaybettiklerini ifade eden Dönmez, “Kiyamet kopuyor zannettik. Çocugumun üzerine egilip kaldim. Disariya çiktik ve akrabalarimizi aramaya basladik. En küçük kardesimizden haber gelmedi. Duyduk ki bina yikilmis, 2 kizi, esi ve kendisini kaybettik. Allah kimseye bir daha yasatmasin. Tüm Türkiye’nin acisi vardir ama bizimki çok farkli. Cigerimiz yaniyor, sürekli olarak aklimiza geliyor. Burasi yer oldugunu söyleyip bizi kabul etti. Allah razi olsun. Çok güzel ilgi gösterdiler ve o ilgiyi görünce çok daha hüzünlendik. Allah buradaki insanlardan ve devletimizden razi olsun” dedi.



“Devletimiz bu süreçte her yere ulasmaya çalisiyor”

Güllü Dönmez’in esi Metin Dönmez ise depremde sallantilarin çok uzun sürdügünü söyledi.

Ilk kez böyle uzun süren deprem ile karsi karsiya kaldiklarini ifade eden Metin Dönmez, “Sabaha kadar yolda kaldik. Halk hep disarida panik içerisindeydi. Allah bir daha göstermesin. Devletimiz bu süreçte her yere ulasmaya çalisiyor. Buradaki agirlanma seklimizden de çok memnunuz. Su an için çok sükür bir eksigimiz yok” seklinde konustu.



“AFAD ile koordineli bir sekilde burada misafirlerimizi barindiriyoruz”

Diyanet Isleri Baskanligi Diyanet Akademisi Ordu Dini Ihtisas Merkezi Müdürü Sükrü Dinlek, tüm Türkiye gibi kendilerinin de Diyanet Isleri Baskanligi olarak depremzedelere tüm imkanlari saglamaya çalistiklarini söyledi.

Türkiye’deki 30’un üzerinde akademi merkezini depremzedelerin barinma ihtiyaçlari için sunuldugunu kaydeden Dinlek, “Burada 102 kapasitemiz var, bu kapasitemizin yaklasik yüzde 90’ini doldurmus bulunmaktayiz. Nihayetinde bunlarin 41 tanesi hanimefendi, 38 tanesi erkek olmak üzere burada misafir ediyoruz. Burada 2 ögün yemek veriliyor ve kendileri AFAD ile koordineli bir sekilde burada kalabiliyorlar. AFAD koordinesinde Il Saglik Müdürlügü, Aile ve Sosyal Politikalar Il Müdürlügümüz, Il Müftülügümüz ve diger kurumlar da buradaki kardeslerimize destek oluyorlar. Her türlü imkani onlara sunmaya çalisiyoruz. Bu ailelerden bir kismi memleketlerine gidiyor, bir kismi burada kaliyorlar” ifadelerine yer verdi.

“Tüm ihtiyaçlarini karsilamaya çalisiyoruz”

Ihtisas Merkezi Müdürü Dinlek, deprem psikolojisi ile gelen vatandaslarin ilk geldiklerinde yikilmayan bina gördükleri için memnun olduklarini söylediklerini ifade ederek, “O ortamdan uzaklasmis olmalarinin bile kendileri için kâfi oldugunu söylüyorlar. Çocuklarimiz için burada özel oyun alanlari olusturduk. Küçük de olsa kiyafet ve diger ihtiyaç malzemelerinin oldugu bir oda olusturduk, kendileri oradan ihtiyaçlari dahilinde aliyorlar. Yine ihtiyaçlarini da kurum olarak görmeye çalisiyoruz. Il Müftülügümüz tarafindan görevlendirilen hanim kardeslerimiz burada manevi destek hizmetleri de sunuyorlar, çocuklar ile ilgileniyorlar” diye konustu.

Kaynak: İHA