Okul Öncesine Haftada 5 Gün 'Ücretsiz Yemek' Uygulamasi 6 Subat'ta Basliyor

On Birinci Kalkinma Plani ve 2023 Yili Cumhurbaskanligi Yillik Programi’nda yer alan hedefler isiginda 2022-2023 egitim ögretim döneminin ikinci yariyilinin baslayacagi 6 Subat tarihi itibariyla ülke genelinde 5 milyon ögrenci için kademeli olarak hayata geçirilecek ücretsiz yemek uygulamasina iliskin hazirliklar tamamlandi.

Okul Öncesine Haftada 5 Gün 'Ücretsiz Yemek' Uygulamasi 6 Subat'ta Basliyor
Konu hakkinda açiklamada bulunan Eskisehir Il Milli Egitim Müdürü Pervin Töre, “Ülkemiz çapinda beslenme destegi verilen ögrenci sayisinin 1 milyon 800 binden, 5 milyona çikarilmasi hedeflenirken ilimizdeki anaokulu, ana sinifi, uygulama sinifi ve tasimali egitim çerçevesindeki ögrencilerimiz 6 Subat Pazartesi gününden itibaren ücretsiz yemek uygulamasindan yararlanmaya baslayacak. Yemek hizmeti çerçevesinde öncelikli olarak mutfagi bulunan okullarda ögrenciler için yemek hazirlanacak. Mutfagi bulunmayan okullarimizin yemekleri ise ögretmenevi ile yiyecek-içecek hizmetleri alani bulunan mesleki ve teknik Anadolu liselerimiz tarafindan diyetisyen ve uzmanlarin danismanliginda kalori hesaplari yapilarak karsilanacak.” dedi.



Örnek menüler hazirlandi

Yemek/Beslenme Hazirlama ve Dagitimi Kilavuzu’nda, okullarda beslenme hizmeti süreçleri detaylariyla yer aldi. Bu süreçler, "menü yönetimi", "denetim süreçleri (gida güvenligi ve hijyen uygulamalari)", "tedarik ve depolama", "üretim (hazirlama ve pisirme)", "yemegin/beslenmenin dagitilmasi" ve "servis sonrasi islemler" olmak üzere 6 asamadan olusacak. Söz konusu kilavuz Saglik Bakanligi ve Tarim ve Orman Bakanliginin bu konudaki mevcut mevzuat ve çalismalari referans alinarak olusturuldu.

Günlük enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir sekilde karsilanabilmesi için çocuklarin tüketmeleri gereken besinlerin iyi kalitede ve yeterli miktarlarda olmasina dikkat edilecek. Beslenme hizmetleri çerçevesinde saglikli beslenme ilkelerine uygun menüler planlanacak, ihtiyaç duyacaklari besin içeriklerinin karsilanmasi, bunun yani sira saglikli beslenme aliskanliklari kazandiracak egitimlerin verilmesi de saglanacak.

Okullara diyetisyen destegi

Beslenme hazirlanirken Saglik Bakanliginin ilgili programlari geregince az tuz tüketimine dikkat edilecek. Tatlilarda hiçbir sekilde yapay tatlandirici kullanilmayacak. Menülerde saglikli beslenme için bulunmasi gereken besin ve besin gruplari sirasiyla, süt ve ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller ve yagli tohumlar grubu, ekmek ve tahillar grubu, sebze ve meyveler grubu olacak. Okullara gönderilen yemeklerin okullarda olusturulacak komisyon tarafindan haftalik belirlenen menü listelerine ve gramajlarina uygun olup olmadigi kontrol edilerek alinacak. Bakanlik tarafindan okul öncesi egitim kurumlari için dengeli beslenme ilkelerine uygun örnek menüler hazirlanarak illere gönderildi. Kendi menülerini yapacak okul, il ve ilçe halk sagligi merkezlerinden diyetisyen destegi alacak.

Menüler web sitesinde yayimlanacak

Öte yandan, Bakanlik, normal egitim yapan okullarda öglen yemegi seçenegi kullanilmasini öneriyor. Bu okullarda ailelerle birlikte alinacak karar neticesinde sabah kahvaltisi menüsü de kullanilabilecek.

Ikili egitim yapan okullarin sabahçi gruplarinda sabah kahvaltisi menüsü veya ailelerin görüsleri alinip okulun beslenme saati menü türüne göre düzenlenerek öglen yemegi menüsü de kullanilabilecek. Ikili egitim yapan okullarin öglenci gruplarinda ise öglen yemegi menüleri kullanilmasi öneriliyor. Ailelerle alinacak karara göre sabah kahvaltisi menüleri de kullanilabilecek. Ayrica diyetisyen destegi ile okullarda hazirlanacak olan haftalik beslenme listesi okulun web sayfasinda yayinlanacak.

Komisyonlar kurulacak

Her il ve ilçede temel egitim biriminden sorumlu müdür yardimcisi veya sube müdürü baskanliginda en az bir anaokulu müdürü, bir ana sinifi olan okul müdürü ve varsa beslenme üreten okul müdüründen olusan bir komisyon kurulacak. Komisyon tarafindan periyodik araliklarla ücretsiz bir ögün beslenme verilmesi programina iliskin süreçler konusunda rehberlik ve denetim yapilacak.

Velilerden izin alinacak

Okullarda sürecin planlanmasi, hazirlanmasi ve uygulanmasi asamasinda temizlik ve hijyene dikkat edilecek. Ücretsiz beslenme destegi verilecek olan ögrencilerin velilerinden izin belgeleri alinacak. Belgede veliler, ögrencinin beslenmeye bagli herhangi bir alerjisi veya hassasiyetinin olup olmadigini yazili olarak beyan edecek.

Yemek menülerinin belirlenmesinde özel durumu olan ögrencilerin beslenme programlarina uygun hareket edilecek. Milli Egitim Bakanligi, ücretsiz bir ögün beslenme verilmesi programinin saglikli ve sorunsuz sekilde yürütülmesi için valiliklerce tüm tedbirlerin alinmasi istendi. Beslenme hazirlanmasi ve sunumunda, Yemek/Beslenme Hazirlama ve Dagitimi Kilavuzu’nda belirtilen hususlara titizlikle uyulacak.
Kaynak: İHA