Israil Ve Sudan Iliskilerin Normallestirilmesine Yönelik Anlasma Üzerinde Uzlasti

Israil Disisleri Bakani Eli Cohen, Sudan ziyaretinin ardindan yaptigi açiklamada, Israil ve Sudan’in iliskilerin normallestirilmesine yönelik bir anlasmasi imzalamaya yakin oldugunu aktararak, iki ülkenin "anlasma metnini son hale getirdigini" aktardi.

Israil Ve Sudan Iliskilerin Normallestirilmesine Yönelik Anlasma Üzerinde Uzlasti


Israil, bir Arap ülkesi ile daha iliskileri normallestirmeye hazirlaniyor. Israil Disisleri Bakani Eli Cohen, Sudan’a yaptigi resmi ziyaret sonrasi baskent Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimani’nda basin toplantisi düzenledi.

Cohen, Israil’in Sudan ile iliskilerin normallestirilmesi yönünde anlasma imzalamaya yakin oldugunu duyurdu. Sudan’da iktidar bulunan Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Abdülfettah el-Burhan ile görüstügünü aktaran Cohen, iliskilerin normallestirilmesine konusunda iki ülkenin "anlasma metnini son hale getirdigini" açikladi.



Cohen, anlasmanin Sudan’da sivil hükümete geçisin tamamlanmasinin ardindan imzalanmasini beklendigini ifade ederek, "Bugünkü Sudan ziyareti, stratejik bir Arap ve Müslüman ülkeyle tarihi bir baris anlasmasinin temellerini atiyor. Israil ile Sudan arasindaki baris anlasmasi, bölgesel istikrari destekleyecek ve Israil devletinin ulusal güvenligine katkida bulunacaktir" dedi.



Israil Disisleri Bakanligi, söz konusu anlasmanin gelecek aylarda ABD’nin Washington DC’de imzalanmasinin beklendigini ifade etti.



Sudan Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise, Cohen’in ziyareti sirasinda Sudan ve Israil’in iliskilerin “normallestirilmesi” konusunda anlastigi belirtilerek, "Iki ülke arasindaki iliskilerin normallesmesi yönünde ilerlemeye karar verildi" denildi. Anlasmanin imzalanmasi halinde Sudan, Israil ile normallesme anlasmalari imzalayan Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Fas’tan sonra dördüncü ülke olacak.

ABD’nin eski Baskani Donald Trump, 23 Ekim 2020’de Sudan’in Israil ile baris yapmak ve iliskilerini normallestirmek konusunda anlasmaya vardigini duyurmustu.
Kaynak: İHA