Cumhurbaskani Erdogan'dan EYT Açiklamasi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ”EYT kapsaminda emeklilige hak kazanan vatandaslarimiza ilk ayliklari Subat ya da Mart gibi baglanabilir” dedi.



Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, TRT ortak yayininda gündeme yönelik sorulari cevapladi. Türkiye Yüzyili’nin Türkiye’nin dünyanin en önde gelen ülkelerinden biri olacagi dönemin adi oldugunu söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, bugüne kadar eserleriyle sürekli bir gayretin içinde olduklarini belirtti.

Erdogan, ”Eger siz eserlerinizle halkin karsisinda degilseniz halk size deger vermez. Bizim yaptiklarimizi halk 20 yildir görüyor. Halk bunlari eser olarak görüyor. Marmaray’i görüyor, Avrasya Tüneli’ni görüyor. Bunlari benim halkim bugüne kadar görmedi. Ama bunlari bizimle yasadi, gördü. Bunlari yaptirmamak için ellerinden geleni yaptilar ama engel olamadilar. Türkiye Yüzyili dedigimiz bir vizyon meselesidir. Biz bu vizyonla çok daha ileri adimlar atacagiz. Biz milletimizle beraber yeni zaferlere insallah ulasacagiz. Yaptigimiz yatirimlarla küresel güç olmaya adim attik. Türkiye Yüzyili, Türkiye’nin dünyanin en önde gelen ülkelerinden biri olacagi dönemin adidir. Inaniyorum ki milletim yine AK Parti diyecek yine Cumhur Ittifaki diyecek” dedi.



Cumhurbaskani Erdogan, CHP’nin kullandigi ’Yeter Söz Milletindir’ sloganina tepki gösterdi. Erdogan, ”Bunlarda utanma yok. Kallesçe astiklari Menderes’in simdi de sloganini çaliyorlar. Kendileriyle çelismek muhalefetin her zamanki hali bunlarin istismar etmedikleri ne kaldi. Millet iradesine sahip çikanlar bu slogani kullanabilirler. Kalkmislar binalarina bu slogani asiyorlar. Binalara slogan asmakla olmaz. Önce gerçekten milli iradeye saygili olmayi ögrenin. Milli olmayan yeter söz milletindir diyebilir mi? Oraya pankarti asabilir. Benim milletim size inanmaz ki. Siz milli degil gayri millisiniz. Bunlar milletin gönlüne girmenin degil simdi de yeni bir sey ögrendiler Bati’dan aferin almanin pesindeler. Biz de CHP zihniyetine yeter söz milletindir, diyoruz ama hizmet söz konusu oldugunda, eser söz konusu oldugunda yetmez diyoruz” açiklamasinda bulundu.

6’li masanin aday açiklamasina yönelik konusan Cumhurbaskani Erdogan, “Bunlara 6 degil 7’li masa diyelim. 6 denildiginde eksik oluyor. Nerede malum parti hep söyledigim gibi masanin altinda. Kendilerince kapali kapilar arkasinda toplanip toplanip dagiliyordu. Seçim tarihi vermesek bunlarin aday çikaracaklari yoktu. Birakalim adayi, aday açiklama tarihlerinde bile belirsizlik, tutarsizlik var. Biri 13 Subat’ta diyor digeri o tarihte açiklamak gibi bir planimiz yok diyor. Aslinda onlar için adaylarinin kim oldugu belli degil. Onlar ipleri 7’sinin elinde bir kukla koymaya çalisiyorlar. Böyle bir aday modeli bu millete hakarettir. Bir de yipranir diye adaylarini açiklamiyorlarmis. Siz aday bile açiklayamazken biz Türkiye Yüzyili’na hazirlaniyoruz” diye konustu.



"Yeniden adaylik önünde hiçbir engel bulunmuyor. Hukuka da anayasaya da uygun"

6’li masanin kendisinin cumhurbaskanligi adayligi ile ilgili açiklamalari sorulan Cumhurbaskani Erdogan su degerlendirmede bulundu: “Bunlarin anayasanin 101’nde ve ya diger maddelerinde yeri yok. Biz bugüne kadar bu adimlari atarken bunlarin akli neredeydi. Biz Cumhurbaskani seçildik bunlar neredeydi. O zaman bunu hiç konusmadilar. Simdi konusuyorlar çünkü çikaracaklari bir cumhurbaskani adayinin silme sansi olmadigini görüyorlar. Milletimiz bizi Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi’nin ilk Cumhurbaskani yapti. Dolayisiyla yeniden adaylik önünde hiçbir engel bulunmuyor. Hukuka da anayasaya da uygun. Bu tartismalari gereksiz buluyorum. Bunlar suyu bulandirma çabalaridir. Milletimiz bizi tekrar aday da yapacak Cumhurbaskani da seçecek.”

Cumhurbaskani Erdogan 6’li masanin Ortak Politikalar metnini elestirdi.

Erdogan, ”Tam anlamiyla koalisyon sürecine dönüs söz konusu olacak. Bakan sayisi 35’ti. Böyle bir sey olamaz indirdik su an bizim 17 bakanimiz var. 35 bakanliktan 17’ye kadar indirdik. O 7‘li masadakilerin çogu bilir. Bunlar israfin tak kendisidir. Bu masa müdavimleri erken basladi aglamaya. Bunlarin çünkü millet için dertleri yok. Hepsinin tek hesabi var yeni kuklamizi cumhurbaskani adayi yapabilir miyiz. Su bakanlarini kurabilir miyiz. Koalisyon hükümetleri buna göre çok daha isabetli adimlar atma firsati yakalamis olabilir. Bunlar o firsati da bulamayacaklar. Benim milletim koalisyon hükümetlerinden ders aldi. 7’li masa Türkiye’ye bir sey hiç getiremez. Milletim de zaten onlara bu yetkiyi vermez. Milletim de onlara bu yetkiyi vermez. Benim vatandasim ülkesini yönetme yetkisi vermez, vermeyecektir. Masadakiler ülkeyi götürse götürse eski günlerine götürür. Özlemleri, vaatler eski Türkiye. Tamamen siyaset mühendisligi üzerine kurulu derme çatma bir masa” ifadelerini kullandi.

Erdogan, ”7’li masa içinde otel lobilerinde IMF ile görüsenler var” dedi.

Çankaya Köskü’nün aktif olarak kullanildigini ifade eden Erdogan, ”Çankaya Köskü tarihine ve anlamina yakisir sekilde Cumhurbaskanligi tarafindan degerlendiriliyor. Ülkemize milletimize hizmet etmeyi sürdürüyor. Cumhur Ittifaki, birlik ve beraberlik anlayisinin siyasetteki adresidir. Türkiye’nin bekasi için yerli ve milli anlayisla siyaset yapan herkese kapimiz açiktir” dedi.



Cumhurbaskani Erdogan, MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli’yi yarin evinde ziyaret edecegini de duyurdu.

Basörtü düzenlemesini de içeren anayasa degisikligi ile ilgili acikmalarda bulunan Cumhurbaskani Erdogan, ”Milletim kimlerin basörtüsü konusunda istismarci olup olmadigini gayet iyi bilir. Biz bu konuyu büyük mücadeleler vererek çözdük. Partimiz kapatilmak dahi istendi. O zaman CHP basörtüsüne özgürlük gelmesin diye anayasa mahkemesine kostu. Bay bay Kemal bu isin basini çekti. Biz bu düzenlemeyi anayasayla güvence altina alalim istiyoruz. Merak ediyorum bu konunun çözümü için yola çiktik. Konu Mecliste çözüme en güzel çözümü sunacaktir. Aile kurumumuzu güçlendirecegiz, koruyacagiz” seklinde konustu.



Seçme seçilme yasini gençlerin siyasette aktif bir sekilde yer alabilmesi için düsürüldügünü ifade eden Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti: ”Özellikle Türkiye Yüzyili gençlerin yüzyili olacak dedik. Gençleri seçimin kilitleri degil yol arkadasimiz olarak görüyoruz. Bizlerin gençligini yoksulluk yokluklarla kusattilar. Göreve geldigimizde 30 yas degil önce 25‘e indirdik. Bu yetmez dedik 18 yasi seçme ve seçilme yasi olarak parlamentodan geçirdik. O kadar ileri gittiler ki parlamentoyu çoluk çocuga mi birakacagiz dediler. Biz gençlerimize güvendik. Güvenmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin en büyük gençlik hareketine sahip partisi su anda biziz. Bizim su anda üye sayimiz 11 milyon 500 bin civarinda. Bunlarin içinde 1 milyon 100 bini sadece genç. Böyle bir yapiya sahibiz” dedi.



EYT ile ilgili açiklamalarda bulunan Cumhurbaskani Erdogan, bu konuda çok kapsamli bir çalisma yürütüldügünü ifade etti.

EYT konusunun yarin plan bütçe komisyonunda görüsülmeye baslanacagini bildiren Erdogan, EYT kapsaminda emeklilige hak kazanan vatandaslara ilk ayliklarinin subat ya da mart gibi baglanabilecegini belirtti.

Erdogan, "Bir irade ortaya koyduk, bu irademizin arkasindayiz” degerlendirmesinde bulundu.

Dünyada faizin sürekli yükseltildigini dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, faizle ilgili tutumuna iliskin, ”Ben de tam aksine faiz indirme mücadelesi verdim. Biz de faiz yüzde 9 bunu daha da düsürecegiz. Benim inancim su basbakanligim döneminde biz faizi 4.6’ya indirdik. Faiz ve enflasyon dogru orantilidir, faiz sebep enflasyon neticedir. Alansa benim alanim ekonomi. Uluslararasi bir çok toplantida bu tezimi savundum. Biz yine indirecegiz dedik 86’lardaydi 64’e düstü. Daha da düsecek. Kalici fiyat istikrarini tesis edecegiz. Tüm mesele istikrarimizdir, güvenimizdir. 2022’de toplam bütçe giderimiz 2 trilyon 941 milyar lira oldu. Bütçe gelirimiz ise 2 trilyon 802 milyar lira olarak gerçeklesti. Bütçe açigimiz yilin tamaminda yalnizca 139,1 milyar lira oldu. Toplamda 171,8 milyar lira faiz disi fazla verdik. COVID-19 salgini, emtia ve enerji fiyatlarindaki artislara ragmen 4 yilin ardindan yeniden faiz disi fazla vermeyi basardik” seklinde konustu.



Bütçe açigini 2002 yilinda yüzde 11,1 seviyesinden devraldiklarini söyleyen Erdogan, bu açigi 2022 yilinda yüzde 1’e düsürdüklerini belirterek, "Bu yil ayrica faiz harcamalarinin bütçe içindeki payini da azalttik.. Bütçede yakaladigimiz güçlü gelir performansini saglamak için ne vergi artirdik ne yeni vergi getirdik. Tam aksine yükleri düsürdük. Uluslararasi kuruluslar büyümeyi de açikliyorlar. Su anda büyümede 5,5’i yakalamis durumdayiz” açiklamasini yapti.

Ikinci el konutlarla ilgili destek olmak için bir çalismanin ayrica yapilacagini açiklayan Erdogan, ”Projenin planlama asamasi devam ediyor. Önceligi ilk evini alacaklar vatandaslarimiza yeni konut arzina veriyoruz. Bununla birlikte üretim ve istihdami da artirmak istiyoruz. Bu tabii seçim sonrasi atilacak bir adim. Bizim tabii bu konuda ciddi bir tecrübemiz var. Orta gelirliye destek olacagiz dedik, yaptik. 21 ilde Roman vatandaslarimiza özel proje için hazirlik yapiyoruz. Her vatandasimizi uygun ödeme kosullariyla ev sahibi yapmak istiyoruz. Cumhuriyet tarihinin en kapsamli konut projesini yaptik. Bunu ilk biz yaptik ve 20 yildir da yapiyoruz. Yeni projeleri de hayata geçirmekten geri durmayacagiz” ifadelerini kullandi.

2023’ün ilk çeyreginde Karadeniz gazini vatandaslarla bulusmasi için tüm çalismalarin 7/24 esasiyla devam ettigine dikkat çeken Erdogan, sahada yaklasik 10 bin kisi çalistigini, denizde 50’den fazla geminin operasyonlarini sürdürdügünü kaydetti.

Derin denizde boru ve kordon bagi seriminin tamamlandigini söyleyen Erdogan, ”Derin deniz ana kordon hattinin nihai etütlerine de baslandi. Yavuz ve Kanuni gemileri kuyularin alt ve üst tamamlama islemlerini gerçeklestiriyor” dedi.



Isveç’in NATO’ya üyelik basvurusu sürecini terörizmle mücadelede kapsamli bir isbirligi tesis edilmesi için bir firsat olarak gördüklerini ifade eden Erdogan, ”Bize 127 teröristi iade edin dedik Isveç, anayasa degisikligini yaptiktan sonra biz süreci isletecegiz, dedi.

Sayin Basbakan geldi gayet güzel görüsmelerimiz oldu. Yeni Isveç hükümetinden aldigimiz mesajlar, Isveç’te terörle mücadele anlaminda bir anlayis degisikliginin baslayabilecegine isaret ediyordu. Ancak verilen taahhütlerin yerine getirilmedigini gördük. Terör örgütü faaliyetlerinin devam ettigini gördük. Geçtigimiz haftalarda yasananlar ortada. Bu eylemlerin failleri hakkinda sorusturma açilmasina dahi gerek duymadilar. Isveç, terör örgütleri mensuplarinin güvenli limani haline geldigi gerçegiyle yüzlesmelidir. Mutabakat zapti bizim yol haritamizdir. Buradaki taahhütlerin eksiksiz yerine getirilmesi önceligimizdir” ifadelerini kullandi.

Avrupa’da ve Iskandinav ülkelerinde son dönemde artan Islam karsiti söylem ve eylemlerden de endise duyduklarini dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, ”Kutsal kitabimiz Kur’an-i Kerim’e karsi yapilan saldiriya Isveç’in seyirci kalmasini kabul edemeyiz. Sonrasinda Hollanda’da benzer bir eylemin yapilmasini da tesadüf olarak görmüyoruz. Kutsal degerlerimize hakaret eden bu eylemlere duyarsiz kalinmasi, güvenlik güçlerinin bunlari kordon altina almasi neyle izah edilebilir? Bizler bunlari en güçlü sekilde kinadik. Bunu Isveç’in halletmesi lazim. Isveç’ten ülkede yasayan tüm gruplarin inançlarina saygi göstermesini ve terörle mücadele konusunda samimi adimlar atmasini bekliyoruz. An itibariyla Isveç’in NATO üyeligine sicak bakmiyoruz. Öte yandan Finlandiya’nin durumunu farkli degerlendiriyoruz. Finlandiya eger su an oldugu gibi süreci isletirse parlamentomuz açik oldugunda üzerimize düseni yerine getiririz” dedi.



Türkiye’nin terörle mücadelesinin Suriye’nin toprak bütünlügüne de katkida bulundugunu söyleyen Erdogan, . Rejimin bunu farkina varmasi gerektigine dikkat çekti. Suriye’nin geleceginin ipotek altina girmemesi için terör örgütlerinin tutumuna karsi mücadele edilmesi gerekliligine vurgu yapan Erdogan, sunlari söyledi:

“Biz Suriye’nin kuzeyinde tavizsiz yolumuza devam ettik. Kademeli dedigimiz olayda da Rusya-Türkiye-Suriye olarak üçlü bir toplanti düzenleyelim ve istihbarat örgütlerimiz bir araya gelsin ardindan savunma bakanlarimiz bir araya gelsin bu isin basariyla sonuçlanmasiyla da Disisleri bakanlari bir araya gelsin, nihayetinde de liderler bir araya gelsin. Bu gelismelerden de Iran’i haberdar edelim dedik. Biz her anlamda ulusal güvenligimizi koruma anlaminda gereken önlemi aliriz. Geri dönüslerin güvenli olmasi gerekiyor. Biz o briket evleri bosuna yapmadik. Istedik ki gönüllü dönüsler baslasin ve Suriye’de BM ilkeleri temelinde geri dönüslerin saglanmasi için sartlarin olusturulmasi gerekiyor. Bu da basladi.

Su anda 400-500 bine yakin mülteci Suriye’ye dönmeye basladi.

Rusya ve Ukrayna liderleriyle ihtiyaç aninda sik sik görüsüyorum. Lider diplomasisi dedigim bu görüsmelerde onlar da arzulu. Bu görüsmeleri yapmazsak netice almamiz mümkün degil. Kisisel iliskilerin ne kadar önemli oldugunu da bu süreçte dünya görmüs olmali. Inisiyatif alma konusunda hiçbir Avrupa ülkesi bizim kadar cesur olamadi. Tahil koridoru, esir degisimi, nükleer santralin güvenligi ve insani yardimlar konusunda hep çözümün bir parçasi olduk. Arabuluculuk görevini üstlenmeye her zaman haziriz. Barisa dair umutlarimi kaybetmis olsaydim; tahil koridoru açilmazdi, esir degisimi yasanmazdi. Yunanistan’in son dönemde Türkiye’ye yönelik tutumunun izahi da kabulü de mümkün degil. Bu tutum, komsuluk iliskilerine de müttefiklige de aykiri. Yunanistan’in esas rahatsizligi Türkiye’nin küresel düzeyde yükselen profili. Yunanistan’in hukuk disi adimlarina verdigimiz yanitlar karsisinda çaresiz kalan Yunan tarafi akil disi yöntemlere siginiyor. Yunanistan’in hava ihlali iddialarini dayandirabilecegi bir temel yok. Asil Yunanistan, hava sahamizi, uçaklarimizi ve balikçilarimizi taciz ederek tansiyonu yükseltiyor. Bu eylemleri hava kuvvetlerimiz ve sahil güvenligimiz yanitsiz birakmiyor.”

Türkiye’nin savunma sanayi basarisinin Yunanistan’i rahatsiz ettigini ifade eden Erdogan, ”‘Tayfun’ deyince panikliyorlar. Biz kendi hazirliklarimizi yapmayacak miyiz? Su anda 560 km menzili var ama ben diyorum ki bu yetmez. Bunu 1000 km’ye çikaracaksiniz. Bizim attigimiz adim bu. Ülkemizin güvenligine yönelik eylemlere karsi elimiz bagli oturmamiz mümkün degil. Bunlara cevap vermeyi sürdürecegiz. IHA’larimiz, SIHA’larimiz, Akinci’larimiz ve hepsinden öte KIZILELMA’miz bunlar önemli. Insallah GÖKBEY de geliyor. Tüm bunlarla beraber silahli kuvvetlerimiz çok güçlü hale gelecek. Ben bu muhalefeti anlamis degilim. Bu yaptiklarimiz ülkemizi korumak için. Bunlarin adi üstünde ‘savunma’ sanayii. Bunlari yaparken onlardan izin mi alacagiz? Onlar da bu yaptiklarimizi begenecekler. Biz savunma sanayiinde ciddi manada ihracat yapiyoruz. Ihracatta da iyi bir yere yerlestik. Iktidara geldigimizde hedefimizi tam bagimsiz savunma sanayii olarak belirlemistik. Simdi bunu adim adim gerçeklestiriyoruz. Bunda emegi geçenleri tebrik ediyorum. Basta Baykar olmak üzere, TUSAS olmak üzere. Benim ülkem bu muhalefetin anlayisina kalirsa bir toplu igneyi bile üretemezler. Ama artik onlarin hepsi geride kaldi. Savunma sanayii sektöründe 2002’de 56 firma faaliyet gösterirken bugün bu sayi 2 bin 705’e yükseldi. Burada çesitliligin ve rekabetin önünü açan biz olduk” dedi.



Su an itibariyla 10-15 ülkenin parlamentosunun Nobel Baris Ödülü adayligiyla ilgili bir adim attigini söyleyen Erdogan, “Karsimizda Isveç var. Onlar bu konuda nasil bir tavir takinirlar bunu bilemem. Rusya-Ukrayna savasinda attigimiz adimlar ve elde edilen basari dünya barisina katki saglamakta. Bölgemizde ve ötesinde her zaman baris, huzur ve istikrar için durmadan gayret göstermeye devam edecegiz.” diye konustu.



Erdogan, bir soru üzerine “Atarken en çok heyecan duydugum imza Ayasofya. Açmak bize nasip oldu. Üstat Necip Fazil’in o kararliligini orada yasadik. Ayasofya’yi açmak Allah’a hamdolsun bize nasip oldu. Nasil duygulanmayayim” dedi.



Erdogan konusmasini söyle sürdürdü: “Erbakan hocamizin vaatlerini gerçeklestirmis olmamiza ragmen su anda birilerinin farkli zeminde, bu adimlara karsi olanlarla birlikte olmalari insani ciddi manada yikiyor."
Kaynak: İHA