AFAD Baskani Sezer Açiklamasi '40 Bin 642 Vatandasimiz Hayatini Kaybetti'

Merkez üssü Kahramanmaras olan ve 11 ili vuran iki büyük depremle ilgili açiklamalarda bulunan Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Baskani Yunus Sezer, 40 bin 642 vatandasin hayatini kaybettigini bildirdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskani Yunus Sezer, Kahramanmaras’ta meydana gelen ve 11 ilin etkilendigi yikici iki depremle ilgili son gelismeleri aktardi. Arama kurtarma çalismalarinin büyük oranda tamamlandigini belirten Baskan Sezer, “Su ana kadar 5 bin 700’ün üzerinde artçi sarsinti meydana geldi. Bugün itibariyla 40 bin 642 vatandasimiz hayatini kaybetti. 10 ilimizdeki arama kurtarma çalismalarinda büyük oranda sona gelmis durumdayiz” ifadelerini kullandi.

“74 bin personelimiz destek ve diger alanlarda görev yapiyor”

Çalismalarin tüm hiziyla sürdügünü aktaran Sezer, “Hatay’da dün 200 binada arama kurtarma çalismalari yapiliyordu. Bugün 98’e düsmüs durumda ve yarin itibariyla burada da büyük oranda sona gelmis olacagiz. Kahramanmaras’ta 19 binamiz kalmis durumda. Burada da Ebrar Sitesi de dahil olmak üzere çalismalarimiz devam ediyor. Adiyaman’da da çalismalar Çinar Sitesinde devam ediyor. Arama kurtarma çalismalari yarin aksam büyük oradan tamamlanmis olacak. Birkaç binada çalismalar devam edecek. Hatay’da 13 bine yakin arama kurtarma personelimiz görev yapiyor. Toplamda da 74 bin personelimiz destek ve diger alanlarda görev yapiyor” dedi.

“430 binin üzerinde tahliye edilen vatandasimiz var”

Depremzedelere yönelik desteklerin sürdürüldügünü ifade eden Sezer, sunlari dedi:

“682 binin üzerinde vatandasimiza 10 bin lira nakdi yardim ödemeleri gerçeklestirildi.

Su ana kadar sisteme tanimlanmis olan 164 bin vatandasimiza da nakdi yardim ödemelerimizi gerçeklestirecegiz. Kira destegini ise ev sahipleri için 5 bin lira üzerine 15 bin lira tasinma parasi, kiracilar için de 2 bin lira destek üzerine 15 bin lira tasinma destegi seklinde belirlendi. Su anda 290 bine yakin kira destegi müracaatinda bulunuldu. Konteyner ve benzeri barinma destegini isteyenler kira destegini alamayacaklar. Biz her sartta tasinma destegini yapmis olacagiz. 430 binin üzerinde tahliye edilen vatandasimiz var. 313 bin 720 kisiyi de kamu misafirhanelerimizde, otellerde ve diger konaklama tesislerimizde misafir ediyoruz.”

“Yüzde 50’nin üzerinde hasar tespit çalismalari yapildi"

Hasar tespit çalismalarinin da en kisa sürede tamamlanacagini dile getiren Sezer, “Su anda yüzde 50’nin üzerinde hasar tespit çalismalari yapildi. Hasar tespit çalismalarini da çok kisa bir süre içerisinde ekipler tamamlamayi düsünüyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA