TBMM Baskani Sentop; 'Saglam Zeminlerde, Saglam Binalar Insa Etmek Konusunda Dersler Çikartmaliyiz'

Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskani (TBMM) Mustafa Sentop, depremden en çok etkilenen illerden biri olan Adiyaman’a geldi. Burada incelemelerde bulunan Baskan Sentop, "Bundan sonra daha saglam zeminlerde, daha saglam yapilar yapmak, binalar insa etmek konusunda dersler çikartmaliyiz" diye konustu.

TBMM Baskani Sentop; 'Saglam Zeminlerde, Saglam Binalar Insa Etmek Konusunda Dersler Çikartmaliyiz'
Kahramanmaras Pazarcik’ta 6 Subat saat 04.17’de 7.7 büyüklügünde ve ayni gün Elbistan’da saat 13.24’te 7.6 büyüklügünde meydana gelen iki büyük deprem 10 ili etkiledi. Felaketin ardindan yaralari sarma çalismalari sürüyor. TBMM Baskani Mustafa Sentop, yüzyillik felaketin ilk dakikalarindan itibaren devletin tüm kurumlariyla teyakkuza geçtigini anlatti. Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis, Gaziantep ve Kahramanmaras’i ziyaret ettigini anlatan Baskan Sentop, Adiyaman’a da gelerek burada enkaz kaldirma, arama kurtarma ve depremzedelerin yaralarinin sarilmasi konusundaki çalismalari yerinde inceledi.

Yasanan deprem felaketinin birkaç yüzyillik oldugunu ve yikici tesiriyle karsi karsiya kalindigini aktaran Baskan Sentop, saglam zemin ve yapilar insa edilmesi konusunda dersler çikartilmasini söyledi.

Saglam zemin ve yapilarda depremin yikici etkisinin minimum düzeye indigini belirten Baskan Sentop,"Adana, Osmaniye, Hatay’in ilçeleri Kirikhan, Antakya ve Defne ilçeleri daha sonra da Kilis’i ziyaret etmistik. Bilahare Pazartesi günü Gaziantep özellikle Nurdagi, Islahiye ilçelerini daha sonra Kahramanmaras’i ziyarete etmistik. Bugün Adiyaman’dayiz. Daha sonra Gölbasi ilçesine geçecegiz. Daha sonra Nurhak ve Elbistan ardindan Dogansehir ve Malatya’yi ziyaret ederek bölgedeki ziyaretimizi tamamlamis olacagiz. Tabi ilk günden itibaren arkadaslarimizla irtibat halindeydik. Burada bulunan bütün arkadaslarimiz yikimin, felaketin çok büyük oldugunu ifade ediyorlardi" ddi.

Adiyaman’da büyük yikimla, felaketle karsi karsiya olundugunu hatirlatan Sentop, bunun sadece kendi degerlendirmeleri degil yurt disindan gelen yabanci uzmanlarin, DSÖ yetkililerinin yapmis oldugu degerlendirmelere göre son yüzyilin en büyük felaketiyle karsi karsiya olundugunu gösterdigini kaydetti.

Tarihi metinlere bakildiginda yüzyildan da fazla birkaç yüzyillik deprem ve onun yikici tesiriyle karsi karsiya olduklarina dikkat çeken Sentop," Ilk dakikalardan itibaren devletimiz tüm kurumlariyla teyakkuza geçmistir. Bu büyük bir cografyayi, genis yogun bir nüfusu kapsayan depremle ilgili olarak atilmasi gereken adimlar mümkün oldugu kadar hizli sekilde atilmaya çalisilmistir. Bugün itibariyle bütün ziyaret ettigimiz yerlerde organizasyon, koordinasyon tamamen gerçeklesmis bir sistem kurulmus görülüyor. Vatandaslarimizin özellikle enkazlarla ilgili olarak yapilan çalismalar da büyük ölçüde tamamlanmis. Adiyaman’da da. Öncelikle vatandaslarimizin talepleri, barinmayla ilgili talepler burada büyük ölçüde karsilanmis. Kisa ve orta vadede yapilacaklar. Cumhurbaskanimiz kabine toplantisi sonrasi açikladi.

Bir yil gibi zaman içerisinde yikilan tüm binalarin yapilmasi konusunda vatandaslarimiza bir vaatte bulunmustur. Daha önce bu tür vaatleri hepsi gerçeklesmistir. Insallah kisa süre içerisinde buralarin senlenecegi bir ortami canlanacagi bir ortami yeniden müsahede edecekler görecekler. Bu felaketten çikarmamis gereken dersler de var. Bundan sonra daha saglam zeminlerde, daha saglam yapilar yapmak, binalar insa etmek konusunda dersler çikartmaliyiz. Zira görüyoruz. Adiyaman’da öyle ve baska sehirlerde ayni sey var. Zemin saglamsa, binalar saglamsa deprem ne kadar büyük olursa olsun yikici etkisi daha azaliyor, minimum düzeye düsüyor. Bu bakimdan orta ve uzun vadede de büyük kararlilikla ve tavizsiz sekilde saglam zemin ve saglam bina konusunda çalisma yapmamiz ve bunlari iyi takip etmemiz gerekiyor. Ben milletimize tekrar bas sagligi diliyorum. Vefat eden ve yakinlarini kaybedenler kardeslerimize bas sagligi diliyorum. Rahmet diliyorum. Yaralilara acil sifalar diliyorum. Milletimizin basi sag olsun" dedi.

Kaynak: İHA