Soluk Borusuna Yemek Takilan Depremzedeyi 'Heimlich' Manevrasi Kurtardi

Ankara’da terminalde otobüs bekledigi sirada soluk borusuna yemek kaçan depremzede Rabia B., otogarin müdür yardimcisi Mete Bilici’nin uyguladigi Heimlich’ manevrasiyla son anda kurtarildi. Genç kizin hayata tutundugu o anlar güvenlik kameralarina yansirken, günün kahramanlarindan Mete Bilici, korku dolu o anlari anlatti.

Soluk Borusuna Yemek Takilan Depremzedeyi 'Heimlich' Manevrasi Kurtardi
Olay, Ankara Sehirlerarasi Otobüs Terminalinde (ASTI) meydana geldi. Malatya’da yasanan deprem felaketi sebebiyle evleri yikilan Rabia B. (21) ve ailesi, Manisa’daki yakinlarina gitmek üzere otobüslerinin yanasacagi perona yöneldiler. Bu sirada ailesiyle birlikte otobüs bekleyen Rabia B’nin soluk borusuna yedigi simidin parçasi takildi. Ailenin panikle attigi çigliklar üzerine genç kizin oldugu yere kosan ASTI’den sorumlu müdür yardimcisi Mete Bilici, uyguladigi ‘Heimlich’ manevrasiyla Rabia B.’yi son anda kurtardi. Yapilan ilk müdahalenin ardindan hastaneye götürülen depremzede genç kizin genel saglik durumunun iyi oldugu ögrenildi. Hastanedeki tedavi sürecinin ardindan Rabia B. ve ailesi Manisa’ya götürüldü. Günün kahramanlarindan Mete Bilici, yasanilanlari anlatirken korku dolu o anlar ise güvenlik kamerasina yansidi.

“Zor durumda oldugunu gördük”

Bagirma seslerini duyar duymaz olaya müdahale ettiklerini söyleyen Bilici, “Ankara’ya depremzedelerin yogun olarak gelecegini düsündügümüzden dolayi sahada görev yapiyoruz. Disaridan gelen depremzedelerin ihtiyaçlarini karsilamak için görev alanimizdaydik. Malatya’dan gelen kalabalik bir depremzede aile vardi. O sirada bir çiglik sesi duyduk. Bir kizin zor durumda oldugunu gördük. Yedigi lokmanin nefes borusuna takildigini anladik. Daha önceden almis oldugumuz ilk yardim egitimi sayesinde Heimlich Manevrasi uyguladik. Müdahaleden sonra kizin tekrar nefes aldigini gördük. Diger tibbi islemler için ilgili birimlere gönderdik” dedi.

“Genel saglik durumu gayet iyi”

Genç kizi korku içerisinde gördügünü söyleyen Bilici, “Kizimiz çok zor durumdaydi. Geçmise dayali rahatsizliklarinda dolayi da korkulari fazlaydi. Aile ve kendisi bize oldukça sempati duydular. Depremzede olduklari için korkuyla buraya gelmisler. Kalabalik bir aileydi. Kizimiz korkusunu kisa bir sürede atlatti. Bu sekilde de aramizda bir bag olustu. Kendileriyle de ara sira haberlesecegiz. Manisa’ya gittiler. Orada yakinlari varmis. Kendilerine ait 2 ev maalesef depremde yikilmis. Kizimizin genel saglik durumu da gayet iyi” ifadelerini kullandi.

“Her aileden bir kisinin mutlaka ilk yardim egitimi almasi gerekiyor”

Ilk yardimin öneminden de bahseden Bilici, “Böyle bir olayda bir insanin hayatina dokunmak, hayatta kalmasina vesile olmak manevi olarak çok büyük bir hissiyat. Her aileden bir kisinin mutlaka ilk yardim egitimi almasi gerekiyor. Bir baskasinin hayatina dokunabilirler” seklinde konustu.

Kaynak: İHA