MSKÜ Ögretim Görevlisi Ilemin, 'Binlerce Can Kaybi Yasanabilir'

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Ögretim Görevlisi Dr. Yasin Ilemin, depremlerin ardindan ortaya çikan hafriyatlarin uygun bertaraf edilmemesi durumunda binlerce can kaybindan fazlasinin verebilecegini söyledi.

MSKÜ Ögretim Görevlisi Ilemin, 'Binlerce Can Kaybi Yasanabilir'


Kahramanmaras merkezli 10 ilde yikimlara neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremler sonrasi Türkiye’nin ve dünyanin birçok sehrinden arama- kurtarma ekipleri ile gönüllüler yardima kostu. Binlerce kisi bir yandan yaralari sarmaya çalisirken, MSKÜ Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Ögretim Görevlisi Dr. Yasin Ilemin önemli uyarida bulundu.

Dr. Ilemin, büyük bir tehlikenin bekledigini belirterek, “Arastirma alanim doga ile ekoloji. Yasanan büyük deprem sonucu devasa bir enkaz ve moloz ortaya çikti. Bu hafriyatlar uygun bertaraf edilmezse yasadigimiz binlerce kayiptan fazlasini verebiliriz. Nasil mi? Deprem sonucu yikilan binalardan ortaya saçilan enkazlarda insan sagligi ve ekosistem için zararli pek çok madde bulunuyor. Izolasyon maddelerindeki kimyasallar, zararli plastik türevleri ve asbest bunlarin basinda geliyor. Yakinda yikilan binalarin yerine yeni bina insaatlarina baslanacak. Insaat öncesi hazirlik asamasinda mevcut hafriyatlar dogal alanlardaki vadi tabanlarina, dogal sulak alanlara ve tarim alanlarina dökülürse bölgede büyük bir tehlike baslayacak. Ilk olarak su döngüsü ile bu zararli maddeler topraga ve yeralti sularina karisacak. Buna bagli olarak tarim alanlarinda yetisen gidalar insanlar tarafindan tüketildikçe uzun vadede basta kanser olmak üzere hastaliklar görülecek” dedi.



“Deprem enkazinda geri dönüsüm ile pek çok malzeme tekrar kullanilabilir”

MSKÜ Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Ögretim Görevlisi Dr. Ilemin, deprem bölgesinin tarim cenneti oldugu kadar essiz bir biyolojik çesitlilige sahip oldugunu ifade ederek, “Dogal alanlara gelisigüzel birakilacak bu zararli maddeler ekosistemdeki besin zinciri ile bütün biyolojik çesitliligi olumsuz etkileyecek. Dogadaki bitki ve hayvan türleri zarar görecek ve ölecek. Iste bu noktada depremden zarar gören illerdeki belediyelere çok büyük görev düsüyor. Belediyelerin, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi ile Tarim ve Orman Bakanliklari’nin, akademisyenlerin, uzmanlarin ve dogaseverlerin birlikte çalismasi çok önemli. Ortaya çikan enkazlarin belirlenecek sizdirmasiz alanlarda bertaraf edilmesi gerekiyor. Deprem enkazinda geri dönüsüm ile pek çok malzeme tekrar kullanilabilir” diye konustu.

Kaynak: İHA