Kadiköy'de Deprem Sonrasi Beton Testlerine Yogun Ilgi

Kahramanmaras’ta yasanan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardindan Kadiköy’de beton ve zemin laboratuvarina basvurular artti. Teste giren bazi betonlarin yapisinda gazete kupürü çikti.

Kadiköy'de Deprem Sonrasi Beton Testlerine Yogun Ilgi


“Asrin felaketi” olarak adlandirilan Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan binalarin yapi ve zeminlerinin saglamliginin ne kadar önemli oldugunu bir kez daha hatirlatti. Numuneler arasinda bulunan ve yaklasik 30-35 yillik bir binaya ait beton örneginden ise gazete kupürü çikti. Kadiköy Belediyesi’ne ait beton ve zemin laboratuvarinda, insaat faaliyetlerine devam edilen yapilarin ve ilçe sakinlerinin basvurulari sonucunda binalardan alinan numunelerde, deprem risk tespiti yapiliyor. Alinan beton numuneler, su dolu havuzlarda 7-28 gün bekletildikten sonra özel makinelerle test ediliyor.

Depremden sonra talep artti

Kadiköy Belediyesi Beton ve Zemin Laboratuvari sorumlusu Menekse Perdi, “Depremden sonra mevcut binalarda oturanlar, yeni yapilarda oturan vatandaslarimizdan çok talep var. 2000 yilindan önce yapilan yapilarin 6366 yasa çerçevesinde riskli yapi tespitini yapiyoruz 2012’den itibaren. Sadece binalarini kontrol ettirmek isteyen vatandaslarimiz da var. Fakat yasa çerçevesi disinda herhangi bir yapida inceleme yapilmadan bir çalisma yapmiyoruz. Vatandaslarimizi tabi ki yönlendiriyoruz. Binanin performans hesabini yaptirmak istediginde üniversitelerimizi ve insaat mühendislerine odasina gitmeleri ve oradan bu hesaplari yaptirmalari gerektigini belirtiyoruz. Yönetmelik çerçevesinde yapilan hazir beton dedigimiz mühendislik hizmeti almis beton dayanim sonuçlari ile 35-40 yasindaki bir binadan alinan beton dayanim sonuçlari arasinda çok büyük farklar var” seklinde konustu.

Kaynak: İHA