Ev Hanimlari Depremzedeler Için Tezgahin Basina Geçti

Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde ev hanimlari ve ögrenciler, depremzedeler için tezgahin basina geçti. Ev hanimlari ve ögrenciler, bir araya geldikleri küçük bir dükkanda deprem bölgesine gönderilmek üzere sabahin erken saatlerinde gece geç saatlere kadar soba üretiyor.

Ev Hanimlari Depremzedeler Için Tezgahin Basina Geçti
Merkez üssü Kahramanmaras’in Pazarcik ve Elbistan ilçeleri olan, 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremler sonrasinda yikilan binalarda enkazin altinda arama kurtarma çalismalari devam ediyor. Bunun yani sira bölgede depremden etkilenen vatandaslar içinde yakacak ve isinma yardimlari sürüyor.

Yasanan depremler sebebiyle çok sayida kisinin etkilendigi bölgede soguk ve kar yagisinin etkili olmasi sebebiyle yakacak ve soba ihtiyaci olustu. Bölgede soba ihtiyacinin oldugunun duyulmasi üzerine ayni aileden ev hanimlari, ögrenciler, ögretmen ve esnaflar, bir araya gelerek soba üretimine basladi.

Kastamonu’dan temin edilen malzemeler Devrekani ilçesine getirildi.

Devrekani’de küçük bir isyerinde toplanan ev hanimlari, ögrenciler, ögretmenler, sabahin erken saatlerinde basladiklari soba üretimini gece geç saatlere kadar sürdürüyor.

Günlük yaklasik 100 soba üretilirken, tamamlanan sobalar ise yaninda odun ile birlikte tirlara yüklenerek vakit kaybetmeksizin Devrekani Belediyesi’nin destekleriyle deprem bölgesine gönderiliyor.

“Hiç uyumadan deprem bölgesine soba yetistirmeye çalisiyoruz”

Seydiler ilçesinde çiftçilik yapan ev hanimi Naciye Sapmaz, “Ben Seydiler’de çiftçiyim. Deprem bölgelerinde soba ihtiyaci varmis, acimiz çok büyük, onlara bir nebze yardim edebilmek için geldik. Burada günlerce hiç uyumadan hepimiz toplandik deprem bölgesine soba yetistirmeye çalisiyoruz. Günde 50-60 tane soba üretiyoruz. Birazini yaptik gönderdik. Allah razi olsun AFAD’tan Türk Kizilayindan, onlarin vesilesiyle gönderdik. Bir yandan da soba üretmeye devam ediyoruz. Burada bulunmaktan seviniyorum, çok mutluyum bir faydamiz oldugu için. Nakdi yardimlarda da bulunuyoruz ama bu sekilde yardimlar daha etkili oluyor. Kastamonu Belediyesi, Devrekani Belediyesi ve Seydiler Belediyesi, çalismalarimiza destek veriyor. Ürettigimiz sobalari tirlara yükleyip deprem bölgelerine odunlarla birlikte gönderiyoruz. Allah oradaki insanlara sabir versin. Orada çalisan herkesten, sivil toplum kuruluslarindan, AFAD’tan, Kizilaydan Allah razi olsun”

“Biz, soba basindayiz, onlar sogukta, bu yüzden biran önce sobalari bitirmek istiyoruz”

Ev hanimi oldugunu söyleyen Hamide Hüseyinbas ise “Su an ailecek esime yardim ediyoruz, elimizden geldigince yardimci olmaya çalisiyoruz. Havalar kar, dolayisiyla soguk, biran önce sobalari yapip göndermeye çalisiyoruz. Sobalarin her bir parçasi ayri bir insan gerektiriyor, o yüzden kapaklari olsun, sobalari oldun sabah saatlerinde 7-8 gibi baslayip gece 3’e 4’e kadar elimizden geldigince yardimda bulunmaya çalisiyoruz. Günde hemen hemen 100 tane üretiyoruz. Deprem bölgesinde herkes sogukta disarida isinmalari gerekiyor. Biz su an soba basindayiz, onlarsa sogukta, o yüzden biran önce bitirmeye gayret gösteriyoruz. 1 hafta daha bu sekilde çalisacagiz, yaklasik bin 500 civarinda soba üretecegiz. Ihtiyaç olursa soba üretmeye devam edecegiz” diye konustu.



“Çocuklugumuzda soba üretirdik, simdi depremzedeler için soba yapiyoruz”

Kastamonu’da Fen Bilgisi ögretmeni oldugunu belirten Özgür Hüseyinbas da, “Büyük afeti duydugumuzdan itibaren, özellikle Devrekani Belediyesi tarafindan düzenlenen yardim kampanyasinda, yardimlara bizlerde gönüllü olarak katilmaya çalistik. Ikinci haftadan itibaren özellikle deprem bölgesinde havalarin soguk olmasindan dolayi soba ve isinma ihtiyacinin oldugu bize bilgi olarak geldi. Bu noktada da benim baba meslegim soba imalati. Eskiden de biz çocuklugumuzda burada çalistik ve soba ürettik. Burada böyle bir ihtiyaç oldugunu duyunca bizde oradaki insanlara acil bir sekilde ulastirmak için, ailecek gece gündüz deprem bölgesi için soba üretmeye çalisiyoruz. Gerçekten millet olarak çok zor zamanlardan geçiyoruz, bizde böyle zamanlarda bir ve beraber olmayi çok iyi beceriyoruz. Oradaki acinin tarifi yok, içimiz yaniyor. Bizde bir nebze olsun onlara yardim göndererek, dindirmeye çalisiyoruz. Insallah en kisa sürede tüm acilarimizi dindirerek, oradaki yaralari hep beraber saracagiz” seklinde konustu.



“Kusadasi’ndan depremzedeler için soba üretimine destek vermeye geldim”

Aydin’in Kusadasi ilçesinde ögrenim gören Fatih Hüseyinbas ise “Kusadasi’nda okuyorum Turizm Isletmeciligi 3. sinifim. Bir isim yoktu, bosta kaldigimdan dolayi amcama yardim etmek istedim. Depremzedelerimiz için soba imalati yapiyoruz. Iki hafta içinde yogun bir artis var. Bizde elimizden geldigi kadar yardim etmeye çalisiyoruz. Acelemizde var, o yüzden biran önce yetistirip deprem olan illerimize sobalari göndermek istiyoruz. Ihtiyaçlarini karsilayabiliyorsak ne mutlu bize” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA