Depremin Magduru Hayvanlar Önce Tedavi Edildi, Sonra Sahiplendirildi

Diyarbakir’da göçük altindan kurtarilan 2 yavru ve anne kurt köpegi barinakta tedavi altina alindi, yavrulari kurtarilamadi. Hayatta kalan depremzede hayvanlar tedavileri yapildiktan sonra sahiplendirildi.

Depremin Magduru Hayvanlar Önce Tedavi Edildi, Sonra Sahiplendirildi
Kahramanmaras merkezli depremden etkilenen Diyarbakir’da birçok insan hayatini kaybetti. Insanlarin yani sira enkaz altinda kalan hayvanlarda kurtarma çalismalari sonrasi kurtarilan hayvanlar Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi Hayvan Bakim Evi ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi altina aliniyor. Diyarbakir’da 2 yavrusu ile Hisami Apartmaninin enkazi altindan çikartilan kurt köpegi ve diger enkazlardan çikartilan hayvanlar tedavileri yapildi. Kurt köpeginin 2 yavrusu enkaz altinda enfeksiyon kapmasindan dolayi yapilan tüm tedavilere ragmen telef oldu. Anne kurt köpegi ise karin bölgesinde olusan yaranin tedavisinin ardindan sagligina kavustu, 2 kedi ise bakim ve tedavileri sonrasi sahipleri bulunana kadar gönüllü sahiplendirildi.

“Enkazlardan çikan yarali kedi ve köpeklerin buraya nakilini sagliyoruz”

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi Hayvan Bakim Evi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Veteriner Suat Gül, 10 ili etkileyen deprem hayatini kaybedenlere rahmet diledi. Gül, “Su anda hastanelerde tedavi gören bütün yurttaslarimiza da geçmis olsun dileklerimi iletiyorum. Büyük bir felaket yasadik bu felakette insanlarimizdan büyük kayip yasadik ve hayvanlardan da kayiplar yasadik. Özellikle en kazlardan çikan yarali kedi ve köpeklerin buraya nakilini sagliyoruz. Bu is için görevli olan 3 adet aracimiz var. Bu araçlar ile buraya gelen hayvanlarimiza 3 veteriner hekim, 3 saglik teknisyeni ve 40 tane çalisan personel ile hizmet veriyoruz. Gelen canlarimizi öncelikle deprem sonrasinda yapilmasi gereken uygulamalar var. Onlari aliyoruz hayvan hastanemizde yogun bakim ünitelerine aldiktan sonra gözlem altinda tutup tedavilerinin bitmesini sagliyoruz. Tedavileri bittikten sonra sahibi olanlari yayinlar yaparak, sahiplerine teslim ediyoruz. Sahipsiz olanlari ise yayinlar yaparak hayvan sever insanlara sahiplendiriyoruz” dedi.



“Yogun bir çalisma yaptik ancak onlari kurtaramadik”

Insanlarda oldugu gibi kedi ve köpeklerde de oldukça derin bir travma birakan bir deprem oldugunu kaydeden Suat Gül, “Travmaya ugramis hayvanlarimiz burada rehabilitasyon merkezimizde yakindan ilgilenerek, günlük rutin uygulamalar yaptirarak bir nebzede olsa streslerini almaya çalisiyoruz. Suan için yapabildigimiz ve elimizden gelen sadece bunlardir. Daha önceden de travmaya ugramis hayvanlarimiz buraya getirilerek gerekli yardimlarin yapilmasi saglanabilir" diye konustu.

"Diyarbakir da su ana kadar Cengizler Caddesi Hisami Apartmani’nda kurtarilan bir kurt köpegimiz vardi" diyen Gül, "Yaninda kurtarilan 2 de yavrukurt köpegimiz vardi. Yavrularimiz göçük altinda uzun süre kaldiklari için viral enfeksiyona yakalanmislardi, onlar üzerinde yogun bir çalisma yaptik ancak onlari kurtaramadik. Bu duruma çok üzgünüz. Anne suan yanimizda, sag karin boslugu deri bölgesinde yaklasik 15 santimlik bir kesim vardi onun tedavisini yaptik. Su an yarasi kabuk tutmus ve iyilesmek üzeredir. Iki kedimiz geldi bu kedilerden bir tanesinin yaptigimiz muayeneler sonucunda hiçbir saglik sorunu olmadigini gördük. Bir hayvan sever vatandasimiz da en azindan sahibi çikana kadar bakmayi kabul etti. Diger kedimizin ise sahibi çikti, sahibine teslim ettik. Tabi bekliyoruz daha fazla can kaybi olmadan, göçük altinda olan hayvan sayimizin artmasini temenni etmiyoruz ama gelen hayvanlarimizin tedavilerini yaptiktan sonra sahiplerine teslim etmek için bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA