Telsizler Afetlerde En Önemli Iletisim Araci

Ordu’da, telsiz ve haberlesme sektöründe 26 yildir hizmet veren elektronik uzmani ve amatör telsizci Kerim Günes, telsizlerin herhangi bir altyapi ve internet ihtiyaci duymadan haberlesme araci olarak kullanildigini belirterek, “Telsiz ile yapilan bir anons binlerce kisiye ulasabilir, bu nedenle afet ve depremlerde çok önemlidir” dedi.

Telsizler Afetlerde En Önemli Iletisim Araci
Türkiye, merkez üssü Kahramanmaras olan iki farkli deprem ile sarsilirken, ülkenin gelistirdigi insansiz hava araçlari sayesinde deprem bölgelerinde baz istasyonlari hizmet verdi. Geçen yillarda haberlesme araci olarak kullanilan, ancak günümüzde kullanim sayisi düsen telsizlerin, deprem ve afet süreçlerinde hayati önem tasidigi belirtiliyor.

“GSM, telsiz sektörünü etkiledi”

Ordu’da 26 yildir telsiz sektöründe hizmet veren elektronik uzmani ve amatör telsizci Kerim Günes, tüm sektörlerde oldugu gibi cep telefonlarinin amatör telsizciligi de etkiledigini söyledi.

1983 yilinda telsiz kanununun degismesinin ardindan amatör telsizciligin çok popüler oldugunu, 1999 depreminde de çok fayda sagladigini ve ise yaradigini kaydeden Günes, “Sonrasinda GSM telsiz sektörünü de etkiledi. Dolayisiyla amatör telsizcilige de ilgi azaldi. Suanda Türkiye’de çok asiri yaygin degil, neredeyse unutulan bir hal almaya basladi” dedi.



“Telsiz ile yapilan bir anons binlerce kisiye ulasabilir”

Telsizlerin haberlesmede en önemli araçlardan birisi oldugunu kaydeden Günes, “Telsizde 2 tane vazgeçilmez unsur vardir; birincisi telsiz hiçbir zaman herhangi bir altyapiya bagli kalmadan haberlesme saglar, baz istasyonu, enerji hatti ve internet hatti istemeden iletisim kurmaya yarar. Digeri ise telsizlerde bir anons yapildigi zaman yüzlerce hatta binlerce kisiye ayni anda sesinizi duyurabilirsiniz. Telefonlarda kisiye odakli çagri yapilacagi için islemi de uzun olacaktir ve bir kisiye ulasilacaktir. Telsizde ayni anda yapilan bir anons ayni anda çok sayida kisiye ulasmanizi çok hizli bir sekilde saglayacaktir” diye konustu.



“Deprem çantalarinda bulunmasi gerekiyor, afetlerde arama kurtarma ekipleri de telsiz kullaniyor”

Deprem bölgelerinde suanda telsizlerin tüm arama ve kurtarma birimlerinde kullanildigini söyleyen Kerim Günes, “Vazgeçilmez bir ekipman. Telefon ve telsiz kiyaslamasi farkli alanlarda yapilabilir ancak kendi alaninda telsiz çok daha kullanisli olur. Hep felaketlerde konusuyoruz ancak sonrasinda unutulur. Bu tür afetlerde deprem çantalarina ulasan birinin çantasinda en azindan privative mobil radio (PMR) telsiz olmasi gerekir. Kurtarma alanlarinda da bu telsizlerden kullaniliyor. Deprem sonrasinda iletisim araci olarak telsiz var ise oradan en yakin kurtarma birligine ulasma sansi çok yüksektir. Telefon göçük altinda kirilmasa bile devre disi kaliyor, baz istasyonuna ulasamiyor. Deprem ve farkli dogal afetlerde yaninizda telsiz bulunmasi canimizi kurtarabilir” ifadelerine yer verdi.

“Belge gerektirmeyen telsizler hayat kurtarabilir”

Elektronik uzmani ve amatör telsizci Kerim Günes, PMR gurubu telsizlerin herhangi bir belge gerektirmedigini, halka açik oldugunu ve bu tür afetlerde bu telsizlerin kullanildigini belirterek, “Lisans gerektirmeyen telsizler arama ve kurtarma ekiplerinin kullandiklari ile birebir uyumlu oluyor. Herhangi bir ayar ve ileri bilgi gerekmiyor. Amatör telsizcilik bir belgeye tabidir, Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü’nün açtigi sinav ile alinir ve bu biraz daha ileri düzeydedir” seklinde konustu.

Belge gerektirmeyen telsizlerin 600 TL gibi bir fiyata satin alinabilecegini kaydeden Günes, deprem çantalarinda bulunmasi gerektigini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA