Psikososyal Destek Eylem Plani Ve Psikososyal Destek Programlari Yayimlandi

Kahramanmaras merkezli 10 ili vuran deprem sonrasinda Özel Egitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlügü koordinasyonunda Psikososyal Destek Hizmetleri baslatildi.

Milli Egitim Bakanligi Ulusal Psikososyal Destek Ekibi’nden iki daire baskani ve rehber ögretmen psikolojik danismanlardan olusan Psikososyal Destek Müdahale Ekipleri,10 afet bölgesinde ihtiyaçlar dogrultusunda görevlendirilerek afetin ilk gününden itibaren sahada çalismalara basladi.

Bu kapsamda söz konusu hizmetlerin daha hizli, etkili ve verimli bir sekilde yürütülmesi amaciyla olusturulan Psikososyal Koordinasyon Birimi tarafindan tüm illerde uygulanmak üzere MEB Deprem Sonrasi Psikososyal Destek Eylem Plani olusturularak hazirlanan Eylem Plani tüm illerimize resmi yazi ile bildirildi.

MEB Deprem Sonrasi Psikososyal Destek Eylem Plani’nda basta depremden dogrudan etkilenen iller olmak üzere ülkemizdeki tüm ögrenci, ögretmen ve velilere yönelik yürütülecek psikososyal destek çalismalarina iliskin tüm süreçler asamalandirildi.

Birim amirleri ve gönüllü rehber ögretmen/psikolojik danismanlardan olusan Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Ekipleri tarafindan uygulanacak olan eylem planinda basta Psikolojik Ilk Yardim (PIY) olmak üzere Deprem ve Kayip-Yas Psikoegitim Programlari, Zorlayici Yasam Olaylari Sonrasi Ögretmen Psikoegitim Programi ve Çalisana Destek-Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Hizmeti Sunan Psikolojik Danisman/Rehber Ögretmenler Için Psikoegitsel Destek Grubu egitim içeriklerinin uygulanmasina iliskin ayrintili yol haritasi belirlendi.

Eylem planinda yer alan ve çocuklarin yasanan olayi anlamlandirmalari ile toparlanmalarini desteklemek amaciyla sahada uygulanmak üzere hazirlanmis olan Psikolojik Ilk Yardim (PIY) dokümanlari, deprem ve kayip-yas konularina iliskin psikoegitim programlari, brosür, hikâye kitaplari, sunu içerikleri, Travmatik Yasam Olaylari Sonrasi Ailede ve Okulda Psikolojik Saglamlik Kitaplari yayimlandi.
Kaynak: İHA