UNICEF Açiklamasi 'Gazze Seridi Dünyada Çocuk Olmak Için En Tehlikeli Yer'

UNICEF Orta Dogu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr yaptigi açiklamada, "Gazze Seridi dünyada çocuk olmak için en tehlikeli yer. Her gün çok sayida çocugun öldürüldügü ve yaralandigi bildiriliyor. Çocuklarin oyun oynadigi ve okula gittigi mahallelerin tamami, içinde yasam olmayan moloz yiginlarina dönüsmüs durumda” dedi.

UNICEF Açiklamasi 'Gazze Seridi Dünyada Çocuk Olmak Için En Tehlikeli Yer'
Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari 64’üncü günde devam ederken, UNICEF Orta Dogu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, Gazze Seridi’ni dünyada çocuk olmak için en tehlikeli yer olarak nitelendirdi. Khodr yaptigi yazili açiklamada, "Gazze Seridi dünyada çocuk olmak için en tehlikeli yer. Her gün çok sayida çocugun öldürüldügü ve yaralandigi bildiriliyor. Çocuklarin oyun oynadigi ve okula gittigi mahallelerin tamami, içinde yasam olmayan moloz yiginlarina dönüsmüs durumda” dedi.



“Bir milyona yakin çocuk evlerinden zorla göç ettirildi”

UNICEF ve diger insani yardim gruplarinin haftalardir Gazze Seridi’ndeki insani felaket konusunda çagrida bulundugunu hatirlatan Khodr, "Sahadaki ekibimiz, uzuvlari kopmus, üçüncü derece yaniklari olan ve etraflarini saran siddet nedeniyle soka girmis çocuklarla karsilastiklarini anlatiyor. Bir milyona yakin çocuk evlerinden zorla göç ettirildi. Simdi daha da güneye, su, yiyecek ya da koruma olmadan küçük, asiri kalabalik alanlara itiliyorlar ve bu da onlari solunum yolu enfeksiyonlarina ve su kaynakli hastaliklara karsi savunmasiz kalmalarina neden oluyor” dedi.



“Içeri giren miktarlar, ihtiyaca kiyasla hiçbir sekilde yeterli degil”

Gazze Seridi’ne yönelik yardimlara uygulanan kisitlamalarin çocuklar için ölüm fermani oldugunu ifade eden Kohdr, "Içeri giren miktarlar, ihtiyaca kiyasla hiçbir sekilde yeterli degil. Bombardiman ve yakit eksikligi nedeniyle yardim dagitimi giderek daha da zor hale geliyor. Insani yardim sistemi, özellikle ateskesin sona ermesinin ardindan uygulanan tedbirlerin yol açtigi asiri baski altinda” dedi.



“Bu durum derhal sona ermeli”

Acil ve uzun süreli bir insani ateskesin çocuklarin öldürülmesine ve yaralanmasina son vermenin, sivillerin korunmasinin ve bölgeye hayat kurtarici yardimlarin acilen ulastirilmasi tek yolu oldugunu vurgulayan Kohdr, "Daha fazla aci çekilmesini önlemek için büyük ölçeklerde insani yardimlarin girislerine izin verilmeli. UNICEF ve insani yardim kuruluslari, kuzey de dahil olmak üzere Gazze Seridi’nin neresinde olurlarsa olsunlar tüm çocuklara ve ailelerine güvenli bir sekilde ulasabilmelidir. Dünya izliyor, yeterince hizli hareket edemiyoruz. Bu durum derhal sona ermeli” dedi.

Israil’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Seridi’ne düzenledigi saldirilarda 7 binden fazlasi çocuk olmak üzere toplam 17 bin 487 Filistinli hayatini kaybetti, 46 bin 480 Filistinli de yaralandi.
Kaynak: İHA