Saglikli Yasamin Anahtari Hareket

DÜZCE – Düzce Üniversitesi Eczacilik Fakültesi tarafindan düzenlenen “1. Saglikli Yasamin Anahtarlari Sempozyumu” gerçeklestirildi.

Saglikli Yasamin Anahtari Hareket
Tip Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen sempozyumunun açilis konusmasini yapan Düzce Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ufuk Koca Çaliskan, Saglikli Yasamin Anahtarlari Sempozyumu serisini baslatmanin gururunu yasadiklarini belirterek sözlerine basladi.

Saglikli yasamin; mutlulugu, üretkenligi ve yasam kalitesini artirdigini söyleyen Çaliskan, saglik alaninin hem bireysel hem de toplumsal sorumluluk gerektirdigini ifade etti.



“Kanser önlenebilir bir hastaliktir”

Hacettepe Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Paksoy Erbaydar, “Kanser Taramalari” baslikli sunumunda, kanseri modern çagin en önemli halk sagligi sorunu olarak nitelendirdi. Dünyada ve Türkiye’de en önemli ikinci ölüm sebebinin kanser oldugunu dile getiren Erbaydar, taramanin etkili ve her ülkenin hemfikir oldugu kanser türlerinin; meme kanseri, rahim agzi kanseri ve kalin barsak kanseri oldugunu ifade etti.

Bu kanser türlerinin risk faktörleri ve tarama programlarindan söz eden Erbaydar, “Kanser önlenebilir hastaliktir. Erken tani ve tarama hayat kurtarir” sözleriyle konusmasini noktaladi.

“Karaciger hayati bir organ”

Hacettepe Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Balaban, “Karaciger Sagligi Neden Önemli?” konulu sunumunda, karacigerin vücut metabolizmasini düzenleyen hayati bir organ oldugunu belirtti.

Vücudun en büyük organlarindan karacigerin 500’den fazla görevi oldugunu ve kendini yenileyebildigini dile getiren Balaban, karaciger hastaliklarinin siniflandirilmasi ve karaciger sagligini koruma yöntemleri hakkinda katilimcilari bilgilendirdi.

“Çagin en büyük salgini Obezite”

Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Ögretim Görevlisi Inci Türkoglu, “Obezitenin Önlenmesinde Saglikli Diyetin Rolü” baslikli bir sunum gerçeklestirdi. Obeziteyi, sagligi bozacak ölçüde vücutta anormal veya asiri yag birikmesi seklinde tanimlayan Türkoglu, obezitenin çok faktörlü bir hastalik oldugunu sözlerine ekledi. Obezitenin çagin en önemli salginlarindan biri oldugunu söyleyen Türkoglu, nedenleri, saglik üzerine etkileri ve saglikli beslenme konularinda bilgi ve deneyimlerini paylasti.

“Insan hareket üzerine formatlanmis”

Igdir Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Çaliskan ise, “Kendine Iyi Bak” adli sunumuyla programa katki sagladi. Insanin hareket üzerine formatlandigini ifade eden Çaliskan; hareketin estetik görünüm kadar, fiziksel, sosyal ve ekonomik anlamda büyük katkilari oldugunu vurguladi. Çaliskan, konusmasinin son bölümünde bireysellestirilmis spor egitiminden bahsederek konusmasini noktaladi.
Kaynak: İHA