Kullanan Vazgeçemiyor, Eski Günler Yeniden Canlaniyor

Aydin’da pandemi döneminde yogunlukla kirsal mahallelere yerlesmeye baslayan vatandaslar soba kullanimini arttirirken, pandemi sonrasi sehir merkezine dönüs yapanlar sobadan vazgeçmedi. Odun ve kömür sobalari isinma ihtiyacinin yaninda, lüks evlerin olmazsa olmazlari arasina girerek nostalji olarak da kullaniliyor.

Kullanan Vazgeçemiyor, Eski Günler Yeniden Canlaniyor
Sehirlerde her geçen gün agi genisleyen dogalgaz basta olmak üzere modern isinma sistemlerinin yayginlasmasi ile birlikte kullanim alani giderek daralan sobalar, son yillarda lüks evlerde nostalji yasamak isteyenler tarafindan yeniden kullanilmaya baslandi. Tüm dünyayi etkisi altina alan ve ölümlere yol açan Korona virüs salginindan sonra sehir yasamindan uzaklasarak kirsal alanlara yerlesen vatandaslar soguk kis günlerinde isinmak için odun ve kömür sobalarini tercih etti. Kirsalda dogalgaz olmamasi sebebiyle sikça kullanilan sobalarin yani sira firinli sobalar da ayni zamanda da hem isinma hem de yemek ve börek pisirme gibi islerde vatandaslarin gözdesi oldu. Pandemi sonrasi sehir merkezine dönüs yapanlar sobadan vazgeçemezken, nostalji yapmak isteyenler için odun ve kömür sobalari lüks evlerin nostalji esyasi oldu.

"Havalar sogudugunda talep artiyor"

Soba saticisi Batuhan Büyüktarakçi, "Havalar sogudugunda insanlarin sobaya olan talebi de dogru orantili olarak artiyor. Bir iki gündür hava normal o yüzden bir durgunluk olsa da biraz daha soguyunca yeniden bi yogunluk bekliyoruz. Normal sobalar ilk basta tercih sebebi olsa da diger türlü firinli sobalar da talep görüyor. Birçok insan kendileri isinirken bir yandan da yemegini de yapmak istiyor. Normal sobalar 2 bin TL’den baslayip 4 bin 4 bin 500 TL’ye kadar çikiyor. Firinli sobalar da 3 bin TL’den baslayip 6 bin TL’ye kadar devam ediyor. Sömineler de fiyatlar biraz daha farkli. Onlar da 7 bin ila 15 bin TL arasinda degisiyor. Ilk baslangiçta soba satislari biraz fazla oluyor, sonrasinda bu satislari boru, demir, kova gibi aksesuarlari takip ediyor" dedi.



"Nostalji yasamak isteyenler de tercih ediyor"

Dogalgazin yayginlasmasina ragmen nostalji yasamak isteyen vatandaslarin da evlerinde odun ve kömür sobalarini bulundurduklarini ifade eden Büyüktarakçi, "Dogalgaz yayginlastikça evlerde soba zorunlu ihtiyaç halinden kalkiyor. Rahat kullanim açisindan dogalgaz tabi ki de herkesin tercihi oluyor ama ekonomik durumu düsük olanlar soba kullanmayi tercih ediyorlar. Korona virüs döneminde imkani olan insanlar bag bahçe evlerine alisti. O dönemde soba kullanmaya baslayan sobanin zevkini bilen anlayan ve devam etmek isteyen insanlar da var. Tamamen evi kaloriferli olsa bile sobayi zevk ve nostalji yasamak için kullananlar da oluyor. Bazen isinmak için olmasa da sirf zevk ve nostalji olsun diye evlerde bulunduranlar da oluyor" diye konustu.

Kaynak: İHA