Filistin Devlet Baskani Abbas, Filistinlilerin Israil Tarafindan Katledilmesinden ABD'yi Sorumlu Tuttu

Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, ABD’nin dün Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde oylamaya sunulan Gazze Seridi’nde acil insani ateskes çagrisi yapan karar tasarisini veto etmesini kinayarak, Gazze Seridi’ndeki Filistinli çocuk, kadin ve yaslilarin Israil güçleri tarafindan katledilmesinden ABD’yi sorumlu tuttu.

Filistin Devlet Baskani Abbas, Filistinlilerin Israil Tarafindan Katledilmesinden ABD'yi Sorumlu Tuttu
ABD’nin dün BM Güvenlik Konseyi’nde oylamaya sunulan Gazze Seridi’nde acil insani ateskes çagrisi yapan karar tasarisini veto etmesine Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, sert tepki gösterdi. Abbas yaptigi açiklamada, ABD’nin veto kararini siddetle kinadigini belirterek, ABD’nin kararini "saldirgan ve etik disi" olarak nitelendirdi.

ABD’nin tutumunu "tüm insani degerlerin ve ilkelerin açik bir ihlali" olarak tanimlayan Abbas, Gazze Seridi’ndeki Filistinli çocuk, kadin ve yaslilarin Israil güçleri tarafindan katledilmesinden ABD’yi sorumlu tuttu. ABD’nin kararinin Israil isgalini ve Israil’in Filistin halkina yönelik acimasiz saldirganligini destekleyen utanç verici politikasinin bir tezahürü oldugunu aktaran Abbas, Filistin’in bu gelisme karsisinda saglam bir durus sergileyecegini vurguladi.

"ABD’nin bu politikasi, soykirim, etnik temizlik ve savas suçlarina ortak olmasina neden olmaktadir"

Abbas, “ABD’nin bu politikasi, Israil isgal güçlerinin Gazze, Bati Seria ve Kudüs’te Filistinlilere karsi isledigi soykirim, etnik temizlik ve savas suçlarina ortak olmasina neden olmaktadir" ifadelerini kullanarak, bu politikanin dünya için bir tehlike haline geldigini ve uluslararasi baris ve güvenlige tehdit olusturdugunu aktardi.

ABD’nin veto karari ile uluslararasi topluma meydan okudugunu ifade eden Abbas, ABD’nin Israil’e Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarini sürdürmesi için yesil isik yaktigini açikladi.

Abbas, uluslararasi toplumu Israil’in isgal altindaki Filistin topraklarinda, özellikle de Gazze’de isledigi soykirimi durdurmak ve bu ciddi krizin tüm dünyayi tehdit eden bir din savasina dönüsmesini engellemek için çözüm aramaya çagirdi.

Abbas ayrica, Gazze Seridi’nde acil insani ateskes çagrisi yapan karar tasarisina destek veren BM Güvenlik Konseyi üyelerine tesekkür etti.

ABD veto etti, Ingiltere çekimser kaldi

Dün Gazze Seridi’nde acil insani ateskes çagrisi yapan karar tasarisi Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde oylamaya sunulmus, Birlesik Arap Emirlikleri ve Türkiye dahil 80’i askin ülke tarafindan desteklenen tasari, ABD tarafindan veto edilmisti. Ingiltere’nin “çekimser” oy kullandigi oylamada, 13 üye “evet” oyu vermis, konseyin daimi üyesi ABD’nin “hayir” oyu kullanmasi nedeniyle karar taslagi kabul edilmemisti.
Kaynak: İHA