Baskan Çondur Zeytinyaginda Taklit Ve Tagsise Dikkat Çekti

Aydin Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Fevzi Çondur, 2023 2024 zeytinyagi üretimi ve zeytinyagi fiyatlarinda yasanan artistan dolayi piyasaya sürülen taklit ve tagsisli zeytinyagina dair açiklamalarda bulundu.

Baskan Çondur Zeytinyaginda Taklit Ve Tagsise Dikkat Çekti


Türkiye’de 2023 -2024 sezonu zeytinyagi üretiminde yok yili olmasi sebebiyle geçen sezona oranla düsüs yasandigini ifade eden Aydin Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Fevzi Çondur, Ulusal Zeytin Zeytinyagi Konseyi’nin (UZZK) rekolte tahmine göre 179 bin ton beklenen zeytinyagi rekoltesinin, Aydin Ticaret Borsasi’nca 100 bin tonun altinda tahmin edildigini belirtti.



Çondur, “Geçtigimiz yil Avrupa’da yasanan kurakliktan dolayi zeytinyaginda dünyanin en yüksek üretim kapasitesine sahip olan Ispanya’nin 1 milyon tona yakin zeytinyagi üretimindeki kaybi, Italya’nin ise 200 bin tona yakin kaybi bu sene de yasanan kuraklik sebebiyle ayni miktarda devam etmektedir. Dolayisiyla bu yilda dünya zeytinyagi arzinda büyük bir azalma görülmektedir. Arzin azalmasi ve zeytinyagi talebinin devam etmesi nedeniyle de uluslararasi zeytinyagi piyasalarindaki fiyatlar da 8.500.00 Euro/ton seviyelerine yükselmistir. Ülkemizde ise yurt disindaki fiyat yükselislerine endeksli olarak sizma zeytinyaglarinda, üreticiden alim fiyati 260- 280 TL arasina yükselmistir" dedi.



Piyasada zeytinyagi fiyatlarinin yükselmesinden dolayi, özellikle kontrolü yapilmayan e-ticaret siteleri üzerinden düsük fiyatli zeytinyagi satisinin yapilmasinin akillara taklit ve tagsisi getirdigini ifade eden Çondur, bu durumun hem insan sagligi hem de ekonomi açisindan sorun teskil ettigini belirtti.



Taklit ve tagsisli zeytinyagi satislarinin, sektörü olumsuz yönde etkiledigini dile getiren Çondur, “Insan sagligi için tehlike olusturan tagsisli zeytinyaginin, Bakanligimiz tarafindan siki denetimlerle takip edilmesi beraberinde taklit ve tagsis de uygulanan cezai yaptirimlarin caydirici düzeyde arttirilmasi gerekmektedir. Zeytinyagi tüketicileri ise zeytinyagini güvenilir satis noktalarindan ve bilindik markalardan temin etmelidir” diye konustu.

Kaynak: İHA