100. Yilda Engelsiz Yasam Etkinligi

Düzce Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörlügü tarafindan, Özel Egitim Toplulugu is birligiyle düzenlenen 100. Yilda Engelsiz Yasam adli panel ve sergi etkinligi gerçeklestirildi.

100. Yilda Engelsiz Yasam Etkinligi
Cumhuriyet Konferans Salonu’nda engelli bireylere yönelik toplumdaki farkindaligi arttirmak ve herkes için daha yasanabilir bir toplum olusturmak amaciyla düzenlenen programda konusan Düzce Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ilhan Genç, “Hayatimiz, ruhumuz ve bedenimiz kendi istegimiz ile olusmuyor. Çocuklarimiz engelli olabilir ancak, gerçek var olusumuzu bulmaliyiz” ifadelerini kullandi. Bireylerin engelli olmasina ragmen yetenekli olduklari alanlari bulmalarini ve bu alanda ilerlemelerini tavsiye eden Genç, programda emegi geçenlere tesekkür ederek sözlerini sonlandirdi.

Programin panel bölümünde Düzce Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörü Dr. Ögretim Üyesi Hakan Özak, “Egitimde Erisilebilirlik” baslikli sunumunda, koordinatörlük olarak engelli ögrencilerin kampüsteki özel bireylerine yönelik çalismalar gerçeklestirdiklerini ifade etti.

Türkiye’deki toplumun yüzde 12’sinin özel egitime ihtiyaç duydugunu belirten Özak, Türkiye’nin 2030 vizyonunda egitimde daha erisilebilir bir toplum olmanin hedeflendigini söyledi.



Düzce Özel Egitim Anaokulu Müdürü Adnan Kirca, “Engelsiz Yasamda Egitim” konulu konusmasinda, bu günün bir farkindalik günü oldugunu dile getirerek, özel egitim anaokullarinin yapisini degistirdiklerini, erken çocuk müdahale merkezi olacak Düzce’nin, bu uygulamanin pilot ili seçildigini sözlerine ekledi.

Programin son konusmacisi Vildan Yalçinkaya ise “Engelsiz Yasamin Içinden” baslikli sunumunda, özel egitim ögretmenliginin zor bir meslek olduguna isaret ederek, bu zorluklarin bilincinde olarak meslek seçimi yapmanin önemine dikkat çekti. Çocuklara masa basinda egitim degil, oyunun içinde bir sekilde egitim vermelerini tavsiye eden Yalçinkaya, çocuklari sosyallestirmenin ve topluma karismalarina destek olmanin gerekliligine vurgu yapti.

Program, soru-cevap bölümü ve tesekkür belgeleri takdiminin ardindan, Ögretim Görevlisi Yagmur Basaran’in hazirladigi oyun ve müzik etkinligi ile sona erdi.
Kaynak: İHA