Putin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman Ile Bir Araya Geldi

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Suudi Arabistan’a düzenledigi resmi ziyaret kapsaminda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

Putin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman Ile Bir Araya Geldi
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Orta Dogru ziyareti kapsaminda geldigi Suudi Arabistan’in baskenti Riyad’daki Yemame Sarayi’nda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi. Prens Selman, Putin’i kapida karsiladi.

Putin görüsme öncesi yaptigi konusmada, Selman’i bir sonraki görüsme için Rusya’ya davet ederek, “Öncelikle davetiniz için tesekkür ederim. Sizi Moskova’da bekliyorduk. Lakin kosullarin bu planlara degisiklikler getirdigini biliyorum. Ama dedigim gibi, bizim dostça iliskilerimizin gelisimine hiçbir sey engel olamaz. Birlesik Arap Emirlikleri’ne planli bir ziyaret için bölgede bulundugum sirada davetinizden faydalanarak sizinle ve diger tüm dostlarimizla görüstüm. Ancak bir sonraki görüsme Moskova’da olmali" dedi.

Sovyetler Birligi’nin, Suudi Arabistan’in bagimsizligini ilk taniyan ülkelerden biri oldugunu hatirlatan Putin, “Her halükarda Suudi Arabistan halkinin kendi gelecegini insa etme iradesine saygi duyduk. Bu süre zarfinda da çok sey gelisti. Son 7 yilda iliskilerimiz daha önce görülmemis bir boyuta ulasti. Siyasi isbirligi, ekonomi ve insani alanlarda istikrarli ve çok iyi iliskilerimiz var. Elbette, bölgede yasananlara iliskin bilgi ve degerlendirme degisiminde bulunmak hepimiz için çok önemli” ifadelerini kullandi.

“Orta Dogu’nun güvenligi için Rusya ile kurdugumuz iletisim olumlu etki olusturuyor”

Selman ise, Orta Dogu’nun güvenligi için Rusya ile sürekli iletisimde olduklarini vurgulayarak, “Siyasi diyalog sayesinde Orta Dogu’da meydana gelen bir dizi süreç üzerinde olumlu bir etki olusturabildik ve bu da bölgesel güvenligin güçlendirmesini mümkün kildi” dedi.

Suudi Arabistan-Rusya iliskilerine deginen Selman, “Geçtigimiz yillarda enerji, tarim, ticaret, yatirim ve diger alanlarda önemli sonuçlar elde ettik. Tüm dünyanin yararina önemli isler yapabilecegimiz büyük firsatlar için önümüz açik. Iliskilerimizin küresel boyutta da olumlu etkileri oluyor” ifadelerini kullandi. Selman ayrica, Putin’i “özel konuk” olarak gördüklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA