Yapay Zekâ 2024'Te Çigir Açacak

Her geçen gün daha da ilerleyen yapay zekâ teknolojisi 2024 yilinda yeni alanlarda faaliyet gösterecek. Birçok alanda kullanima sunulan yapay zekâ teknolojisi, yeni yilda film, dizi ve müzik sektöründe de ye alacak.

Yapay Zekâ 2024'Te Çigir Açacak
2023 yilinda kullanima sunulan yapay zekâ teknolojisi her anlamda gelistirildi. Günlük yasamdan savaslara, haberden fotografa birçok alanda kullanilan yapay zekânin yeni yilda daha da gelistirilerek farkli sektörlerde hizmete sunulmasi bekleniyor. ‘Üretken Yapay Zekâ’ döneminin baslayacagi yeni yilda insanlari birçok yenilik bekliyor olacak.

Konuya iliskin açiklama yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Iletisim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Baskani Doç. Dr. Sefer Darici, 2024 yilinin yapay zekâ açisindan çigir açilacagi bir yil olacagini ifade ederek, “2024 yili yapay zekâ teknolojilerinin ‘Üretken Yapay Zekâ’ olarak adlandirdigi yeni bir döneme giris saglayacak. Üretken yapay zekâ kavrami sadece görüntü ve ses isleme degil çok karmasik içerik süreçlerinin de üstünden kalkabilecegi bir süreç olacaktir. Yapay zekâ teknolojilerinin 2024’te gelecegi nokta birçok farkli sektörü de etkileyecektir. Özellikle müsteri hizmetleri baglaminda çagri merkezlerini etkileyecegi düsünülüyor. Özellikle günümüzde birçok firma sohbet botlarini kullaniyor. Ancak yapay zekânin sesi sentezleyebilmesi ve iyi noktalara gelmesi 2024 yili itibariyle çagri merkezlerinden yapay zekânin müsteriyi karsilayan kisi olarak yani bir yapay zekâ çalisani olarak basladigi yil olmus olacak. Yapay zekâ teknolojileri sadece ticari alanda degil ayni zamanda film ve dizi sektöründe hatta müzik sektöründe de çok önemli gelismelere sahne olacak” ifadelerine yer verdi.

“Yapay zekanin olusturdugu sanatçilar görecegiz”

Yapay zekâ teknolojisi ile olusturulan karakterler ile birlikte yeni sanatçilarin olusturulacagina dikkat çeken Doç. Dr. Sefer Darici, “Özellikle gerçege yakin sekilde olusturulan ve gerçekligi artirilarak sunulan yapay zekâ modelleri kapsaminda yeni bir görünümde, yeni bir içerikte, yeni bir yüz görünümünde farkli oyuncular filmlerin ve dizilerin içerisinde yer almaya baslayacak. Yapay zekânin olusturdugu oyuncu modelleri de kullanilmaya baslandi. Ilerleyen süreçte tamamen insana benzeyen ve gerçekligi artirilan oyuncular begeniye sunulacak. Bununla birlikte bu oyuncularin fanlari da olusmaya baslayacak. Yeni hit olacak parçalar ortaya çikabilecek ve bunlardan belki de konserler istenebilecek. Yapay zekâ platformlari fanlarin istedigi konserleri de yapmaya baslayacak. Bir takim kaygilarla beraber yeni meslekleri de ortaya çikartacak” dedi.

Medya sektöründe yenilikler bekleniyor

Yapay zekâ teknolojisinin medya sektöründe de boy gösterecegini ifade eden Doç. Dr. Darici, su ifadelere yer verdi: “Özellikle medyada farkli haberlerin bir araya getirilerek yeni bir haber yazilabilecek. Daha önceden olusturulmus farkli içeriklerin yapay zekâ tarafindan farklilastirilarak tekrar fotograf olarak verilebilecek. Özellikle internet haber sitelerinde yapay zekâ açisindan yeni bir dönem bekliyor. Içeriklerin yapay zekâ tarafindan üretilecegi bir döneme giriyoruz. “Reality checker” ya da “Reality veryafair” olarak nitelendirebilecegimiz görüntünün gerçek olup olmadigini denetleyebilecek, ayni zamanda yapay zekâyi kullanan kisilerde istihdam edilmeye baslanacak. Çünkü ilerleyen süreçte bir seyin gerçek olup olmadigini anlamak problem olabilecek. Özellikle haber ajanslari, gazeteler, televizyonlar bir içerigin ve görüntünün dogru olup olmadigini analiz etmek durumunda kalacaklar. Buna göre kendileri çalisanlari istihdam etmek durumunda kalacaklar. Bunun yaninda “Prompt mühendisligi” 2024 yili itibari ile gerçekten ciddi bir talep olusmaya baslayacak. Sirketler kendi olusturdugu uygulamalari yapay zekaya entegre edebilmek için ciddi bir yapay zeka uzmani arayisi içinde olacaklar. Bununla birlikte sadece kod bilmek yeterli degil. Son süreçte “Lave code” veya “None code” mühendisligi de herhangi bir kod bilgisine sahip olmadan çesitli uygulamalar üretmeye imkân saglayan çesitli yapilar söz konusu. Bunu da ayrica düsünmek gerekiyor çünkü ilerleyen süreçte bu tarz meslek gruplarina da ihtiyaç olacak.”
Kaynak: İHA