Konya'da 6. Kusak Tas Firin Ustasi Babasindan Ögrendigi Meslegini Çocuklarina Aktariyor

Konyali tas firin ustasi olan ve ayni zamanda 2022 yilinin ahisi Abdullah Iyitascilar, 6 nesildir dedelerinden gelen tas firin ustaligini çocuklarina aktariyor. Abdulah Iyitasçilar, Konya’nin yani sira neredeyse tüm Türkiye’de yaptigi tas firinlari ile çok sevdigi meslegini zor sartlara ragmen devam ettirmeye çalisiyor.

Konya'da 6. Kusak Tas Firin Ustasi Babasindan Ögrendigi Meslegini Çocuklarina Aktariyor
Konya’da yasayan tas firin ustasi ve ayni zamanda 2022 yilinin ahisi olan Abdullah Iyitascilar (58), 6 kusaktir tas firinin yapan ailesinin son temsilcisi olarak meslegine devam ediyor. 35 yil önce babasiyla ilk gün ise gittigindeki heyecanini en son yaptigi tas firina yansitan Abdullah Iyitascilar, Türkiye’de neredeyse her yerde bir eserinin oldugunu söyledi.

Tas firin yapiminda asil önemli olan yerin tas firinin kubbesinin oldugunu belirten Abdullah Iyitascilar, kubbeyi yaparken üstünde çalistiklarini ve kubbe yapisinin çok saglam bir yapi oldugunu belirtti.

Babasindan ve dedesinden ögrendigi ustaligi yaninda çalisan 2 ogluna birakmak istedigini anlatan Abdullah Iyitascilar, çocuklarinin da kendisinden sonra bu meslegi devam etmelerini çok istedigini kaydetti.

Iyitascilar, unutulmaya yüz tutmus bu tas firin ustaligini elinden geldigi kadariyla yasatmaya çalisacagini dile getirdi.

“Meslegimi seviyorum, büyük bir askla yapiyorum”

2022 yilinin ahisi oldugunu söyleyen Abdullah Iyitascilar, “6 nesildir, dededen kalma olan babamizdan ögrendigimizi meslegime devam etmekteyim. Körelmeye, unutulmaya yüz tutmus bu meslegi elimizden geldigi kadariyla yasatmaya çalisiyoruz. Gelecek nesillere bu meslegi aktarmaya çalisiyoruz. Atalarimizdan gördügümüz sekilde bu meslegi sürdürmenin pesindeyiz. Zor bir meslek. Sartlari agir. Yapim süresi uzun, yani bir fabrikasyon isi degil. Türkiye’nin her yerinde, yurt disinda da firinlar yaptim. Bizim isimizde gittigimiz yerde firinlari yapiyoruz, montaj degil. Meslegimi çok seviyorum. 30-35 yildir babamdan gördügüm sekilde bu meslegi çocuklarima aktarmaya çalisiyorum. Yeter ki bu meslek ölmesin. Gelecek nesillere devam etsin çabasindayiz. Türkiye’de 70-75 il gezdim, sayisini unuttugum ilçe gezdim. Türkiye’nin her noktasinda hemen hemen bir eserim mevc dedi.

2 çocugu ile meslegi devam ettirmeye çalistigini ifade eden tas firin ustasi Iyitascilar, “Suanda benim yanimda 2 tane çocugum çalisiyor. Sabah ezani ile birlikte çocuklarimi kaldiririm. Makine olmadigi için telafisi olmayan bir is. Özenle yapilmasi gereken bir is. Meslegimi seviyorum, büyük bir askla yapiyorum. Ilk gün babamin yaninda nasil ise gidiyorsam, ilk firinimi nasil bir heyecanla yaptiysam son firinda da ayni heyecani yasiyorum” seklinde konustu.



“Kubbeleri çamurla yapiyoruz”

Yaptigi tas firinlarinda bulunan kubbe yapisini anlatan Iyitascilar, “Bizim firinlarimizin içi kubbedir. Tuglalari kubbe seklinde öreriz ve yeryüzündeki en saglam yapilarindan biridir. 1999 depreminden önce Yalova’da alabalik tesisine firin yapmistim. Gölcük depremi oldugunda binalar tamamen yerle bir oldu. Daha sonra yine tesisten beni çagirdiklarinda anlattilar, ‘bizim 2 katli dükkanimiz komple yikildi. Biz enkazi kaldirirken senin yaptigin kubbe sapasaglam duruyordu’ dediler. Biz kubbeyi örerken bir yandan öreriz bir yandan da üstünde çalisma yapariz. Kubbemiz yikilmaz. Biz bu kubbeleri çamurla yapiyoruz. Harç kullanmadik. Su anda kubbede bin 500 tane tugla üzerindeki dolguyla beraber tamamen kendi agirligi ile ayakta duruyor” diye konustu.

Abdullah Iyitascilarin oglu Yunus Emre Iyitascilar (20) ise, meslege küçük yasta basladigini belirterek, "Bu ise ufak yaslarda basladim. Önceden bu kadar tecrübemiz yoktu, göre göre gün gün bu günlere geldik. Ustaligi da aldiktan sonrasinda bu meslege devam edecegiz. Isimi seviyorum” ifadelerini kullandi.

Tas firin yaptiran Yunus Sahin (30) de, 15 yildir etli ekmek ustasi oldugunu ve tas firinini uzun yillar kullanmak istedigini ifade ederek, Abdullah ustaya emegi için tesekkür etti.
Kaynak: İHA