Türkiye'nin Her Yerinden Bu Imami Dinlemeye Geliyorlar

Yildirim Beyazid Cami Imami Ugur Gedik’in sesini duyanlar hayran kaliyor. Ses sanatçisi Emre Yücelen de, Gedik’in sesi için sosyal medyadan, “Çok nadir rastlanan, sasirtici seslerden biri” yorumunu yapti.

Türkiye'nin Her Yerinden Bu Imami Dinlemeye Geliyorlar
15 yildir Bursa’da 4 senedir de Yildirim Beyazid Cami’nde imamlik görevini sürdüren Ugur Gedik’in sesini duyanlar hayran kaliyor. Türkiye’nin birçok yerinden bu sesi duymaya geldiklerini belirten Gedik, önemli olan sesin degil, caminin tanitiminin yapilmasi gerektigine dikkat çekti. Ses sanatçisi Emre Yücelen’e gönderdigi bir videonun yüz binlerce kisi tarafindan izlenmesinin ardindan yurtdisindan bile telefonlar aldigini anlatan Gedik, “Rahmetli babamin ve iki agabeyimin de sesleri bas tonlarindaydi. Herkesin farkli ses tonlar var, Allah vergisi” dedi.

Yildirim Beyazid Cami Imami Ugur Gedik, “15 yildir Bursa’da görev yapiyorum. 4 yil yildir da Yildirim Beyazid Cami’inde hizmet ediyorum. Sesimden dolayi çok fazla yarismalara katilmami isteyenler oldu. Emre Yücelen’e videoyu göndermemi söylediler. Bu ses Allah vergisi. Herkesin farkli tonlari var. Kimisi ince, kimisi orta, kimisi de bas sestedir. Bizim ses tonlarimiz ailemizde de böyle. Iki tane agabeyim ve babamin da sesleri bas sesimiz vardi. Aldigimiz egitimlerle de bunu zamanla gelistirdik. Okudugumuz Allah kelami oldugu için onun kendi içerisinde bir ahengi var. Ben kendim kiraat bölümü mezunuyum. Emre Yücelen hocamizla tanismamiz bu sekilde oldu. Birçok kisi benim videomu kendisine göndermis ama görmemis, bir gün bana ilahiyat fakültesi ögrencileri geldi israr edince bende gönderdim. Sabah namazinda bana dönüs yapti, baya da sasirmis. Bana sunu söyledi, ‘Ilk defa görev yapan bir imamda bas tarzinda sesi duyuyorum’ dedi.

Hocam ben oraya gelmek istiyorum dedi ve geldi” diye konustu.



“Benim derdim sesim degil, bu camiyi tanitmakti. Hizmetkari oldugumuz, ecdadimizin emanetine sahip çikmakti. Burasi çok mahzun kalmis ve ihmal edilmisti. Nedendir bilinmez ama sanki Yildirim Beyazid Han’in o ihtisamli yükselisi, ihanetlere maruz kalarak hüzünlü çöküsü sanki hala külliyesinde devam ediyordu” diyen Geyik sözlerini söyle sürdürdü: “Bizde onun bir torunu olarak bunu kabul edemedik. Baktigimiz zaman tam bir Islam mücahidi, tam bir yigit ve mert bir adam. Ankara savasini kaybetmesinin sebebi de bu. Ihanete ugramasina ragmen kaçmayarak çarpismasi ve sehit olmasidir. Ama Allah bu sekilde takdir etmis. Böyle bir akibeti olmus. Sanki külliyede de o hüzün devam ediyordu”



“Sesimin yayinladigi video izlendikten sonra yurtdisindan bile aradilar”

Imam Ugur Gedik, “Camimiz kale tipi bir camidir. Tepe noktada minareleri sanki süngü gibidir. Kubbelerindeki , revaklarindaki ihtisami ile gerçekten Bursa’nin en ihtisamli camisi diyebilirim. Ulucami’yi yaptiran da Yildirim Beyazid Han’dir. Ulucami Selçuklu mimarisi tarzinda bir camidir. Dönemin en büyük camileri bunlardir. Ters T tipi planlama ile yapilmistir, Bursa’daki padisah camileri. Video izlendikten sonra yurtdisindan bile arayanlar oldu. Buraya gelenlerin sayisi patladi. Emre Yücelen hocamizla görüsmeye devam ediyoruz. Camimize sahip çikarsak islerimiz bir sekilde rast gidiyor. Bizim sikintimiz, yerli ve yabanci turistin gelmemesinden dolayi gelirimiz yok. Biz sampiyonlar liginde mücadele eden düsük bütçeli takim gibiyiz. Ama özellikle son 2 senedir camimizin bakim onarimi ile alakali olsun, isiklandirma, çevre düzenlemesi ile biraz iddiali olacak ama hizmet noktasinda Bursa’daki bütün Selahaddin camilerini geçtik. Bu iyi bir ekiple oldu. Bu ekip isidir. Bütün Türkiye’deki cami derneklerine ve çalisanlarina bir tavsiyem var. Ekip olarak çalisin. Yeni baslayan imamlara sahip çiksinlar. Birlik olunursa Allah’in izni ile iyi yerlere tasinir” ifadelerini kullandi.

Buradaki dükkanlarin hareketlendirilmesini istediklerini aktaran Gedik, “Yildirim Belediyesi, Yildirim Medresesi’nde çesitli yaz akademileri yapiyor. Ama kalici bir sekilde dükkanlarin hayata geçmesi, gelen insanlarin burada alisveris yapabilecegi yerler olmasi gerekiyor” dedi.

Tünel açilarak turizme kazandirilabilir

Bir tünelin varliginda da bahseden Gedik, “Buradan Emir Sultan’a gidilen tünelin yerinin nereden oldugu tespit edilmis. Internetten arastirdik bunlari bulabildik. Yildirim Belediye Baskanimiza, Büyüksehir Belediye Baskanimiza ben böyle bir teklifte bulunuyorum. Diyorum ki, “Siz buraya turist mi çekmek istiyorsunuz, buradan bu tüneli hayata geçirilirsek, o tünelde küçük dükkanlar olsa gelen misafirler buraya geldiginde buradan Emir Sultan’a tünelden gitseler, turizmde patlama olmaz mi? O tüneli görmeye gelirler. Turlar buraya gelirler, Yildirim Beyazid Han’i ziyaret ederler. Ulucami’ye milyonlarca yerli yabanci turist geliyor, ama Ulucami’nin banisinin kabrine gelmiyorlar. Burada orijinal bir külliye var. Hünkarin kendi yasadigi yer var. Kendi yattigi kabir var. Hünkarimiz hak ettigi yere ulasmasini istiyoruz” seklinde konustu.

“UNESCO’da böyle tescillidir”

Gedik sözlerini söyle tamamladi: “Bir hassasiyetim daha var. Medreseye bizim yetkililer dahil herkes külliye diyor. Külliye; cami, imaret, medrese, türbe, hamam, av köskünün oldugu yerin tamamina deniyor. Yildirim Külliyesi dedigimiz zaman Yildirim ilçesinde herhangi bir cami gibi bir yer kabul ediliyor. Ama Yildirim Beyazid Külliyesi’nin ismi UNESCO’da da böyle tescillidir. Dünya siralamasinda miras listesindedir. Orijinal bir yerdir burasi. Buraya gelenler ihtisamin etkisinde kalacaklar ve o hüznü yasayacaklar. Ama inanilmaz derece de ruhu dinlendiren bir yer. Manevi atmosferi de çok farkli. Bütün vatandaslarimizi bekliyoruz. Adamin biri; Emirsultan’a bir, Yesil’e iki türkü mesafesinde demis. Biz Yildirim Beyazid Han’i mahzun birakmayin biz bunu istiyoruz”
Kaynak: İHA