Yargitay Baskani Akarca 'Akademi Söylesileri' Programina Katildi

Yargitay Baskani Mehmet Akarca, Türkiye Adalet Akademisince düzenlenen “Akademi Söylesileri” programi kapsaminda “Yargi Bagimsizligi ve Yargi Etigi” konulu söyleside adli yargi hakim ve savci adaylari ile bir araya geldi.

Yargitay Baskani Akarca 'Akademi Söylesileri' Programina Katildi
Adaletin ezeli bir kavram oldugu gibi ebedi bir kavram oldugunun önemine deginerek açilis konusmasina baslayan Yargitay Baskani Mehmet Akarca, toplumun yargi mensuplari hakkindaki algisi ile yargiya iliskin alginin ayni oldugunu ve bu nedenle hakim ve savcilik görevini yapan meslektaslarin mesleki bilgileri ve donanimlarinin büyük önem arz ettigini ifade etti.

Iyi bir hakimin öncelikle iyi bir hukuk egitimi almis olmasi gerektigine vurgu yapan Akarca, bu egitimin ve evrensel hukukun temel ilkelerinin yaninda içinde yasadigi toplumun kültürünü, örf ve adetlerini, geleneklerini ve sosyal yapisini da çok iyi tanimasi gerektigini, aksi halde toplumsal degerlerine yabancilasmis ve temel referanslarini yurt disi güç ve etki gruplarindan alan bir hukukçunun, yargi sisteminin hangi alaninda görev alirsa alsin adaletin tecellisine katkisinin olmayacagina degindi.

Türk hukuk sisteminin merkezinde insan oldugunu söyleyen Akarca, “Nitekim tüm dünyanin gözü önünde yasanan Gazze soykiriminda, referans almaya çalistigimiz insan haklari savunucusu tüm devletler, kuruluslar ve örgütlerin söylemlerinin bir kiymetinin olmadigi, kagit üzerinde kaldigi görülmüstür. Buna karsin ‘Insani yasat ki devlet yasasin’ diyen Seyh Edebali’den bugüne bizim hukuk kültürümüzün merkezinde insan yer almaktadir. Gerçekte hakimin; hakim, fehim, müstakim, emin, mekin ve metin olmasi gerektigini ögütleyen Mecelle ne ise 1976 tarihli Yargitay 1. Hukuk Dairesinin ‘Hakim; insana, tabiata, gerçege, olagana sirt çevirmeden ve kati kaliplar içinde sikisip kalmadan uyusmazliga insan kokusu tasiyan bir çözüm getirmek zorunlulugundadir’ anlayisindaki ruh hiç degismemistir” dedi.

Konusmasinda meslektaslarina mesleki bilgi ve deneyimlerini aktararak tavsiyelerde bulunan Akarca, “Önünüzdeki dava ve olaya konu tüm hukuki metinleri gözden geçiriniz. Ilgili mevzuatin tamamini okuyunuz. Bazen maddenin bir fikrasini okumak sizi yaniltici sonuçlara götürebilir. Çogu zaman ilgili madde ve fikralarin birbirleriyle dogrudan baglantilari mevcut olup birlikte degerlendirilerek sonuca varilmasi gerekebilir. Kararlarinizin kesin olmasi sizleri keyfilige yöneltmesin. ‘Nasil olsa temyiz kabiliyeti yok, herkes bu karari kabul etmek ve uygulamak zorunda’ mantigiyla adaleti tesis etmekten uzaklasmayiniz. Her kararinizda taraflarin üstün hak ve yararlarini koruyucu sekilde emek ve çaba sarf etmelisiniz” dedi ve hakim ve savci adaylarina meslek hayatlarinda basarilar diledi.

Hukukun islevi, yargi bagimsizligi, sosyal medya kullanimi, yargi etigi, seffaflik ve adli kalite konularinin ele alindigi söyleside, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, Yargitay Genel Sekreteri Fevzi Yildirim ve Türkiye Adalet Akademisi Baskani Muhittin Özdemir de yer aldi.
Kaynak: İHA