Geri Dönüsüm Kenti Usak
Tekstil ve geri dönüsüm noktasinda önemli adimlar atan ve kayda deger ilerlemeler gösteren Usak, sadece Türkiye’den degil diger ülkelerden de bu hususta begeni toplamaya basladi. Günde 2 bin 716 ton ürünü geri dönüstürerek ekonomiye kazandiran Usak, Türkiye genelinde tekstil ve geri dönüsümün yüzde 72’sini tek basina karsiliyor. Yillik olarak sektörlerde 978 bin ton hammadde geri dönüsümünün yapildigi sehir, böylece ülkede su tüketimi konusunda da yüzde 8.2 tasarruf elde ediyor.
Tekstil ve geri dönüsüm sektöründe yaptigi çalismalar ile Türkiye’de örnek bir sehir olan Usak, Dünya’ya adini duyuracagi yeni bir projeye daha imza atiyor. Türkiye ile Avrupa Birligi arasinda Sehir Eslestirmesi-2 (Yesil Bir Gelecek için Eslestirme) Hibe Programi kapsaminda Usak Belediyesi tarafindan sunulan “Sürdürülebilir Gelecek için Is Birligi; Ortakliklar Yoluyla Tekstil Sektörünün Yesil Dönüsümünü Hizlandirmak” adli proje onay aldi. Tekstil alaninda önemli bir yeri olan Finlandiya’nin Paimio Belediyesi, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Dernegi, Ege Sanayicileri ve Is Insanlari Dernegi ortakliginda, Zafer Kalkinma Ajansi istirakinde hayata geçirilen ve yerelde sanayi birliklerinin dâhil oldugu proje yapilan toplanti ile basladi.
Proje’nin baslangicinin yapildigi toplantiya; Usak Belediye Baskani Mehmet Çakin’in yani sira, Usak Valisi Dr. Turan Ergün, Disisleri Bakanligi Avrupa Birligi Baskanligi Mali Isbirligi ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Finlandiya Büyük Elçisi Pirkko Mirjami Hamalainen, Türkiye Belediyeler Birligi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçli, Merkezi Finans ve Ihale Birimi Baskan Vekili Barbaros Murat Köse, sivil toplum kuruluslari, dernek baskanlari, oda baskanlari ve Finlandiya heyeti online baglanarak katilim gösterdi.
Gelecek Için Dönüsüm Sart
Programda yaptigi konusmada, yesil dönüsümün sürdürülebilir bir yasam için büyük önem tasidigini belirten Usak Belediye Baskani Mehmet Çakin, tüketimin ve üretimin dogru stratejilerle yönetilmesinin, gelecege daha saglikli bir dünya birakmak adina göz ardi edilemeyecek derece ciddi ve kritik bir konu oldugunun da altini çizdi.
Konusmasinda projenin amaçlarina da deginen Baskan Çakin, “Böyle güzel bir projeyi hayata geçirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkiye ile Avrupa Birligi arasinda Sehir Eslestirmesi-II (Yesil Bir Gelecek için Eslestirme) Hibe Programi kapsaminda sunmus oldugumuz “Sürdürülebilir Gelecek için Is Birligi; Ortakliklar Yoluyla Tekstil Sektörünün Yesil Dönüsümünü Hizlandirmak” isimli projemiz 1 Kasim 2023 tarihi itibariyle uygulamaya geçmis bulunmaktadir. 12 ay süreyle çesitli faaliyetlerin hayata geçirilecegi, is birliklerinin yesil dönüsüme katki sunacagi projeye Avrupa Birligi’nden 108 bin 780 Euro destek saglanmaktadir. Projemizin genel hedefi; isbirlikleri kurarak kamu ile özel sektör arasinda ortakliklari tesvik etmek, farkindalik olusturarak deneyim paylasimi saglamak, yerel düzeyde iklim degisikligi ile mücadeleye katkida bulunmak ve her iki katilimci belediyenin kentindeki yesil üretim kapasitesini arttirmaktir. Proje faaliyetleri kapsaminda, Usak ve Paimio sehirleri arasinda karsilastirmali tedarik zinciri analizi yapilacak, Izmir ve Usak illerindeki üretim ve geri dönüsüm tesislerine saha ziyaretleri gerçeklestirilecek. Bunlarin yani sira; Usak’ta bulunan 75 lise ögrencisine günlük pilot egitimler verilecek, Paimio Finlandiya’daki tekstil üretim ve geri dönüsüm tesislerine saha ziyaretleri düzenlenecek, Paimio’da Sürdürülebilir Tekstil, Moda ve Geri Dönüsüm Konferansi yapilacak ve Usak Belediyesi Yerel Yesil Eylem Plani olusturulacaktir.” dedi.
Yeni Proje Yeni Umutlar
Usak sanayisini küresel pazarda daha etkin konuma ve uluslar arasi yesil deger zincirlerine entegre etme çalismalarina destek verdiklerini belirten Usak Valisi Dr. Turan Ergün, “Iklim degisikligine iliskin yerel planlarin, stratejilerin ve yol haritalarinin degistirilmesi, iklim degisikligine uygun teknolojilerin ve sistemlerin olusturulmasi ve uygulanmasi için yerel yönetimlerin kapasitelerinin arttirilmasi, Türkiye ve Avrupa Birligi arasinda bilgi alisverisi yapilmasi gerekmektedir. Türkiye’deki yerel yönetimlerin, Avrupa Birligi standartlarini ve politikalarini görmesi iyi uygulama yöntemlerini benimsemesi ve yayginlastirmasi büyük önem tasiyor. Bu projeyle katma degeri yüksek sonuçlar elde edilebilecegini umuyor, yeni ufuklar açilabilecegini düsünüyorum.” dedi.
Usak Geri Dönüsüm Için Dogru Bir Seçim
Programda konusma yapan Finlandiya Büyük Elçisi Pirkko Mirjami Hamalainen,” Usak ve Paimio arasindaki is birligi gibi ortak faaliyetlere gerçeklestirerek yapmaya çalistigimiz sey aslinda döngüsel ekonomi hakkinda deneyimlerimizi ve en iyi uygulamalarimizi paylasmak. Döngüsel ekonomi Finlandiya’nin da karbon nötr bir topluma geçisi açisindan temel bir unsur niteligi tasiyor. Döngüsellik aslinda yalnizca atik ya da geri dönüstürmeden daha fazlasini içeriyor. Bu aslinda sahip oldugumuz tek gezegenin sinirlari içerisinde gelismekte olan bir ekonomiyi üretebilmek için farkli paydaslarla tek noktada genis ölçekli ortakliklar kurulmasini ve is birligi yapilmasini içeriyor. Finlandiya’nin mevcut ekonomisini döngüsel ekonomiye dönüstürme hedefinin belli bir zaman siniri da bulunuyor, bu da 2035. Bu süre sonuna kadar kendi ekonomimizi döngüsel ekonomiye çevirmek istiyoruz. Bu döngüsellige geçis, Finlandiya’nin iklimi nötr hale gelme hedefiyle uyumlu sekilde gerçeklesiyor. Bizim bakis açimiza göre, döngüsellik tüm ekonomi için kazan-kazan yaklasimi seklindedir. Dogal kaynaklarin daha verimli sekilde kullanilabilinmesi ve biyoçesitliligin korunmasi disinda ayni zamanda yeni is modelleri ortaya çikararak daha fazla istihdam olusturmak için çabaliyoruz. Bizim degisim saglayabilmek için, inovasyon yapacak ve bu konuda yol gösterecek kisilere ihtiyacimiz var. Ancak bunun yaninda, bu karmasik meselenin bütüncül sekilde ele alinmasina, gözlemlenmesine ihtiyacimiz var. Bunu yapabilmek için de güçlü aglar kurmamiz gerekiyor. Bu anlamda “Sürdürülebilir Gelecek için Is Birligi; Ortakliklar Yoluyla Tekstil Sektörünün Yesil Dönüsümünü Hizlandirmak” adli projenin Usak ve Paimio sehri arasinda yapilmis güzel bir örnek oldugunu düsünüyorum. Eslestirme projeleri aslinda ortaklarin birbirlerinin çalisma stillerinden ders almasina firsati veriyor. Usak ve Paimio arasinda ileride de çok fazla is birliginin gerçeklesecegine inaniyorum.” açiklamalarinda bulundu.
Türkiye’nin Tekstil ve Geri Dönüsüm Temsilcisi Usak
Toplantiya katilim gösteren Türkiye Belediyeler Birligi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçli ise, “Bu projeyi egenin önemli illerinden birinde gerçeklestiriyoruz. “Gelecegin Sehirleri” vizyonu ile hareket eden Usak Belediye Baskani Mehmet Çakin’in yapmis oldugu isleri görüyor, Usak’in gelecegini garanti altina almak için gerçeklestirdigi çalismalara sahit oluyoruz. Ülkemizi tekstil sektöründe temsil eden güzide sehrimiz Usak ile Paimio arasinda gerçeklesen bu güzel proje için bir arada olmaktan çok mutluyuz. Iklim degisikliginin etkilerinin çokça konusuldugu bu dönemde, belediyelerimizin gerçeklestirdigi çevre koruma ve iklim degisikligi ile mücadele odakli projelerin desteklenmesi gurur verici. Açilisini yaptigimiz “Sürdürülebilir Gelecek için Is Birligi; Ortakliklar Yoluyla Tekstil Sektörünün Yesil Dönüsümünü Hizlandirmak” adli projenin hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandi.
Usak’in Sektördeki Yeri Memnuniyet Olusturdu
Usak Belediyesi ile Finlandiya Paimio Belediyesi’nin eslestigi “Ortakliklar Yoluyla Tekstil Sektörünün Yesil Dönüsümünü Hizlandirmak” baslikli projenin, uzun ve zorlu geçen bir degerlendirme sürecinden sonra yaklasik 200 proje arasindan onay almaya hak kazanan 26 projeden birisi oldugunu belirten Merkezi Finans ve Ihale Birimi Baskan Vekili Barbaros Murat Köse, Usak’in tekstil ve geri dönüsüm sektöründe örnek bir sehir haline gelmesini memnuniyetle gözlemlediklerini belirtti.
Toplantiya katilim gösteren Disisleri Bakanligi Avrupa Birligi Baskanligi Mali Isbirligi ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, “Usak geri dönüsümde birçok sehre ve bölgeye göre daha fazla tecrübe edinmis, bu sürecin içerisinde yasayan ve gelirini genel olarak bu sektör üzerinden saglayan bir sehir. Dolayisiyla önümüzdeki hedefler Usak’in tecrübe ettigi, bu felsefe ve kazanimlar üstüne kurulmustur. Yapmamiz gereken elimizde bulunan bu imkânlar ve politikalar ile çalismalarimizi gerçeklestirmek ve en önemlisi Usak’in elinde bulunan bu egeri yurt disina tasiyarak is birliklerimizi artirmak. O yüzden bugün, bu birlestirme projesinin gerçeklestirilmesi çok degerli ve çok önemli. Çünkü Usak bir geri dönüsüm kenti ve pratik deneyime, iyi üreticilere, sanayicileri ve çalisanlara sahip. Bu proje aslinda Usak’i bir toplama merkezi yapmaya endeksli. Çünkü bu projeyle Paimio ile yaptigimiz is birligini daha ileriye tasimayi ve daha genis kitlelere ulasmayi hedefliyoruz.” dedi.