SANKO Sanat Galerisi'nde 'Pasalar-Kuvayi Milliye' Resim Sergisi

Ressam Kemal Kara, Gaziantep’in Kurtulusu’nun 102’nci yil dönümü dolayisiyla Nesilden Nesile Aktarim Temali “Pasalar-Kuvayi Milliye” resim sergisini 24 Aralik Pazar günü saat 16.30’da SANKO Sanat Galerisi’nde açacak.

SANKO Sanat Galerisi'nde 'Pasalar-Kuvayi Milliye' Resim Sergisi
Kemal Kara, “Kuvayi Milliye atesinin yandigi Antep’te geçen zorlu zamanlarin ardindan alinan Istiklal Madalyasi ve Gazilik unvani ile günümüzdeki adini almis olan Gaziantep’e bu sergi armagan olsun” dedi.

Kara, SANKO ve Gaziantep Genç Is Insanlari Dernegi is birliginde açilacak sergide tuval üzerine akrilik boya teknigini kullanarak yaptigi 28 eserini Gaziantepli sanatseverler ile bulusturacagini söyledi.



Üç yili askin süredir hazirladigi 6’nci kisisel sergisi “Pasalar-Kuvayi Milliye”, serisini Gaziantep’te açmanin heyecan ve mutlulugunu yasadigini dile getiren Kara, sözlerini söyle sürdürdü:

“Kuvayi Milliye Destani ile olusturdugum Pasalar Serisi, savaslardan yorgun düsen bir ulusun, belge ve resimlerinden olusan kanli dirilisinin öyküsüdür. Siyah-beyaz bir fotograf estetigi ile islenen eser serisine dahil olan tek rengin siddetli bir kirmizi olmasi üzerinde durduk. Bu noktada, kirmizinin siyah ve beyaz ile olusturdugu kontrasta bagli grafik etkinin disinda sembolik anlamlar tasidigi vurgulanabilir.

Kirmizi, anlama yönelik kaynaginin yani sira, bir de teknik karsilastirma öneriyor. Geçmisten gelen görüntüleri simdiki zamanda tabetmek istedim. Fotografçilarin karanlik odada gerçeklestirdikleri baski islemi sirasinda kullandiklari kirmizi isiga referansla ve dönemin etkisinden dolayi bu rengi kullandim.”

Sergi, SANKO Park AVM’de bulunan SANKO Sanat Galerisi’nde 24 Pazar günü saat 16.30’da açilacak.

Kemal Kara 1986’da Ankara’da dogdu. 2005’te Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar, Resim Bölümüne giris yapti. 2009’da Prof. Dr. Nuri Temizsoylu atölyesinden mezun oldu. 2007’de Association Saint Henri, Grup Sergisi ve Müzayedesi, Saint Henri, Fransa’da sergileme, 2009’da Bilkent Sanat Merkezi, Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi, Güzel Sanatlar Proje Sergisi sergileme ödülü aldi.

’’Diyaloglarin Ani’’ adli ilk kisisel sergisini 2010’da Istanbul Modern Sanatlar Galerisi’nde; ’’Efekte Efekt’’ adli ikinci kisisel sergisini de 2011’de Istanbul Modern Sanatlar Galerisi’nde açti. Isik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Sanat Bilimi Ana Bilim Dali Sanat Kurami ve Elestiri” lisansüstü programini burslu olarak 2011’de tamamladi. ’’Nami Olmayan Giremez” adli üçüncü kisisel sergisini 2014’te Beylerbeyi Sarayi’nda açti. ’’Nami Olmayan Giremez’’ adli üçüncü kisisel sergisini 2015’te Art Project Contemporary es zamanli etkinlikleri kapsaminda Bebek Lucca’da, 2017’de de yine Art Project Contemporary es zamanli etkinlikleri kapsaminda Karaköy Mitte’de sergiledi. 2017’de Zorlu Eataly’de "Yeni Olan Hiçbir Sey Yok" adli dördüncü sergisinin ön gösterimini yapti.

Kara, 2017’de Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Sanatta Yeterlilik” Doktora Programina basladi.

2020’de "Yeni Olan Hiçbir Sey Yok" adli dördüncü sergisini Bebek ArtsClub’da yaptiktan sonra ayni serginin devam gösterimini ise 2021’de Bebek Meg’te gerçeklestirdi. 2021’de "Bir Parçadan Digerine" adli besinci kisisel sergisini Bann Art & Design’da sergiledi.

2002’de “Pasalar” adli altinci kisisel sergisini Art Contact Sanat Fuar’inda ön lansmani yapti. Sanatçi. Isik Üniversitesi Sanat, Tasarim ve Mimarlik Fakültesi, Görsel Iletisim Tasarimi Bölümü Ögretim Görevlisi olarak “Sanatta Yeterlilik” programina ve çalismalarina Istanbul’daki atölyesinde devam etmektedir.
Kaynak: İHA