Trabzon Turizm Çalistayi Sonuç Raporu Yayinlandi

Trabzon’un turizm potansiyelini degerlendirmek ve turizm ile ilgili sorunlara çözümler bulmak amaciyla düzenlenen Trabzon Turizm Çalistayi’nin sonuç raporu yayinlandi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) Ekim ayi içerisinde düzenlenen Turizm Çalistayi’na Trabzon Valiligi, Trabzon Büyüksehir Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasi, Kültür ve Turizm Bakanligi Tanitma Genel Müdürlügü, Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlügü, ilçe kaymakamlari ve turizm sektöründen uzman kisiler katildi.

Trabzon’un turizm potansiyeli, Türkiye ve Dünyadaki rakipleriyle karsilastirilarak güçlü ve zayif yönleri üzerinde durulan çalistayda, Trabzon’un turizm çesitliligini artirmak adina belirlenen alternatif turizm türleri; Doga ve Yayla Turizmi, Saglik Turizmi, Kongre ve Fuar Turizmi, Kruvaziyer Turizmi ve Spor Turizmi olarak belirlendi. Bu turizm türlerini gelistirmek için yapilmasi gereken faaliyetler ele alindi ve her bir turizm türü için ayri çalistaylar düzenlenmesi önerisi ortaya konuldu.

Turizm Çalistayi’nda, Trabzon’un 2023 yili turizm analizi yapildi ve sürdürülebilir turizme odaklanildi. Turizm alaninda zayif yönlerin tespit edildigi Çalistay Sonuç Raporu’nda, zayif yönler konusunda yapilabilecek çalismalar ve alinacak önlemler detayli bir sekilde siralandi.

Çalistay Sonuç Raporu’nda ilk olarak zorlu cografi kosullarin neden oldugu ulasim altyapisindaki eksikliklerin giderilmesi önerildi. Bu çözümün beraberinde temizlik, beslenme, güvenlik ve konaklama gibi temel ihtiyaçlari da karsilamasi geregi aktarildi.

Sonuç raporunda ayrica su temel önerilere yer verildi:

“Özellikle yaylalardaki kaçak ve çarpik yapilasma önlenmeli, resmi kurumlar bu konuda gerekli önlemleri almalidir. Sehir genelindeki isletmelerde standartlar olusturulmali, isletme sahipleri ve personele hizmet içi egitimler verilmelidir. Evlerini konaklama alanlarina çevirenlerin prosedürleri takip etmeleri saglanmali, kayit disi turizm isletmeleri belirlenmeli ve kayit altina alinmalidir. Saglik Turizmi için standartlar belirlenmeli ve hizmet veren isletmeler için belirlenen standartlar düzenli olarak denetlenmelidir. Sehir içindeki liman, kruvaziyer limana dönüstürülmeli, yeni rekreasyonel alanlar olusturulmali ve bu alanlarin tanitimlari yapilmalidir. Spor müsabakalari için konaklama olanaklari saglamak amaciyla spor tesislerinin yakininda turizm isletmelerinin tesisi için yatirimlar tesvik edilmelidir. Trabzon’un da ev sahibi olma potansiyeli göz önünde bulundurularak Euro 2032 Avrupa Kupasi için hazirlik çalismalari planlanmali ve yerel yönetimlere destek verilmelidir.”

Turizm Çalistay Raporu’nda ayrica Trabzon’da turizmin gelistirilmesi ve sürdürülebilirligi için Destinasyon Yönetim Örgütü’nün kurulmasi önerildi. Bu örgüt, Valilik, Büyüksehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odasi, Kültür ve Turizm Bakanligi gibi birçok paydasi bir araya getirerek sehrin turizm stratejilerini yönetecegi ifade edildi. Bu kapsamda öncelikli olarak turistlere yönelik bilgilendirme ve tanitim çalismalarinin artirilmasi amaciyla Trabzon için bir web sayfasi ve sosyal medya hesaplarinin olusturulmasi, bu platformlar ve sosyal medya platformlarinin sehrin turistik degerlerini etkili bir sekilde tanitmak ve ziyaretçilerle etkilesim kurmak için aktif olarak kullanilmasinin saglanmasi gerektigi vurgulandi.
Kaynak: İHA