AB Üyeleri, Yeni Siginmaci Ve Göç Anlasmasi Üzerinde Uzlasti

Avrupa Birligi (AB), gelecek yil yürürlüge girmesi beklenen siginmacilar ve göçmenler hakkinda yeni düzenlemeler içeren Yeni Göç ve Iltica Pakti üzerinde anlasmaya vardi.

AB Üyeleri, Yeni Siginmaci Ve Göç Anlasmasi Üzerinde Uzlasti
AB, siginmacilar ve göçmenler hakkinda yeni düzenlemeler içeren Yeni Göç ve Iltica Pakti üzerinde anlasti. Gelecek yil yürürlüge girecek olan anlasmada, AB ülkeleri arasinda siginma basvurularinin paylasilmasi için yeni bir mekanizma kurulmasi, iltica, geri dönüs ve sinir prosedürlerinin daha etkili ve esnek hale getirilmesi, izinsiz hareketleri tespit etmek için daha dogru veriler toplanmasi, AB vatandasi olmayanlarin kimlik tespitine iliskin kurallarin olusturulmasi ve Schengen bölgesinde güvenligin arttirilmasi yer aliyor.

Avrupa Komisyonu tarafindan yapilan açiklamada, söz konusu anlasmanin AB’de göçün yönetilmesine yönelik ortak bir sisteme dogru önemli bir atilim oldugu ifade edilerek, “Bugün varilan anlasma, AB’nin geçici çözümlerden uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümlere geçmesine imkan taniyarak göçü adil ve düzenli bir sekilde yönetme kararliligini yansitmaktadir" denildi.

Yeni sisteme göre, AB sinirinda yer almayan ülkeler, 30 bin siginma basvurusundan kendilerine düsen payi kabul etmek ya da AB fonuna kisi basina en az 20 bin euro ödemek arasinda seçim yapmak zorunda kalacak. Tarama sistemi ile uluslararasi korumaya ihtiyaci olanlarla olmayanlari birbirinden ayirmaya çalisacak ve güvenlige tehdit olusturdugu düsünülen kisiler ise sinirda gözaltina alinabilecek.

Italya anlasmayi büyük bir basari olarak nitelendirdi

Italya Içisleri Bakani Matteo Piantedosi yaptigi açiklamada, anlasmayi Avrupa ve Italya için "büyük bir basari" olarak nitelendirerek, göçe en çok maruz kalan AB ülkelerinin artik kendilerini yalniz hissetmeyecekleri anlamina geldigini ifade etti.



“Anlasma, daha fazla insanin AB sinirlarinda fiilen gözaltina alinmasina neden olacak”

Uluslararasi Af Örgütü tarafindan yapilan açiklamada, anlasmanin AB siginma hukukunu onlarca yil geriye götürecegini belirtilerek, anlasmayi insanlarin güvenli bölgelere erisimini zorlastirmak için tasarlandigi ifade edildi. Açiklamada, "Anlasma, çocuklu aileler ve savunmasiz durumdaki insanlar da dahil olmak üzere, neredeyse kesin olarak daha fazla insanin AB sinirlarinda fiilen gözaltina alinmasina neden olacak" denildi.
Kaynak: İHA