Arilarinin 'Kafkas Arisi' Oldugunu Ispatladi Simdi De Zararinin Ödenmesi Için Mücadele Ediyor

"Arilarin Kafkas arisi degil" denilerek Ardahan ve Artvin’den çikartilan Rizeli arici arilarinin ‘Kafkas arisi’ oldugu gerçegini raporla kanitladi ama yasanan süreçte arilarinin bir çogunun öldügünü belirterek yasadigi zararin ödenmesi için hukuk mücadelesi baslatti.

Arilarinin 'Kafkas Arisi' Oldugunu Ispatladi Simdi De Zararinin Ödenmesi Için Mücadele Ediyor
8 yildir Aricilikla ugrasan Mahmut Atabay’in, 16 Agustos 2023 tarihinde Ardahan’in Hanak ilçesinde tanimadigi kisiler tarafindan ari kovanlarina saldirildi. Sonrasinda ilçenin Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan delil tespiti için gelen veteriner ekipleri delil toplamak yerine arilardan numune aldi. O sirada baska bir zarara ugramak istemeyen Atabay, arilarini kamyonetine yükleyip Artvin’in Ardanuç ilçesinde kiraladigi arsaya yerlesti. Alinan numunelerden arilarin Kafkas arisi olmadigi ortaya çikti.

Artvin Ardanuç Ilçe Tarim Müdürlügü yetkileri de Atabay’in arilarinin Kafkas arisi olmadigi gerekçesiyle kendisine 46 bin 900 lira para cezasi ve alandan çikarilma karari verdi. Bunun üzerine Atabay’da mecburi olarak Rize’nin Çayeli ilçesine bagli Madenli köyüne arilarini götürdü. Atabay, bu durumun üzerine Çayeli Sulh Mahkemesinden delil tespiti istedi ve bilirkisi raporu çikarttirdi. Bilirkisi raporunda da arilarin Kafkas arisi oldugu tespit edilince yaklasik 700 bin TL zarari oldugunu iddia eden Atabay’da hem kendisini magdur ettigini düsündügü veteriner hem de Ardanuç Ilçe Tarim Müdürlügü yetkilileri hakkinda suç duyurusunda bulundu.

“Bizi oradan Valilik karari adi altinda bir evrak ile il disina çikarttilar”

Artvin’de verilen karar ile il disina çikartildigini ifade eden Mahmut Atabay, “Bu sene Ardahan Hanak’ta ismini bilmedigimiz bir kisi tarafindan saldiriya ugradik. Biz kendisinden sikayetçi olduk. Delil tespiti istedik. Hanak tarimdan gelen yetkililer bizden numune aldilar. Onlarin normalde gelme sebebi hasar tespitiydi. Ancak onlar normalde bir suçluyu korurcasina arilardan numune aldilar gittiler. 3 gün içerisinde bize bir kagit teblig ettiler. Biz oradan arilari Artvin’in Ardanuç ilçesine kaldirdik. Bir daha o köye girmek istemedik. 3 gün sonra bize bir evrak geldi ve evrakta arilarin Kafkas arisi olmadigi yazilmisti. Biz buna istianeden Artvin Sulh Hukuk Mahkemesinden delil tespiti istedik. 26 kovanimizi kirmislar. 30 kovanimiz hiç ortada yok. Arilarin Kafkas irki oldugu da mahkeme kararinda var. Bize verilen rapor dogrultusunda bana bir ceza yazildi. Ben elimde mahkeme kararinin var oldugunu söyledim. Söylememe ragmen ‘beni baglamaz’ dediler. Bizi oradan Valilik karari adi altinda bir evrak ile il disina çikarttilar. Biz de Çayeli Madenli köyüne geldik. Hayvan pazarinda uygun bir yer bulduk. O aksam ariyi buraya birakmak zorunda kaldik. Diger gün Çayeli Sulh Mahkemesi’nden delil tespiti istedik. Ardahan gen merkezi hariç baska bir gen merkezinde arilarin incelenmesini istedik. Samsun 19 Mayis Üniversitesi Zooteknik Bölümüne arilarimiz gönderildi. Oradan da arilarin Kafkas olduguna dair belge geldi. Ayni zamanda mahkemeden gönderilen bilirkisi oda vermis oldugu raporda kesinlikle Kafkas oldugu yazildi. Bana verilen 46 bin 900 lira para cezasi vardi. Cezaya itiraz ettik. Daha önceden bize verilmis olan ÇKS belgeleri, konaklama belgelerine istinaden ve arilarin Kafkas irki oldugu belirlenince cezamiz iptal edildi” seklinde konustu.



“Yaklasik 700 bin lira civarinda zararim var”

Kovanlarindaki arilarin Ardahan’dan Artvin’e oradan da Rize’ye gelirken bir çogunun tam olarak beslenemedigi için öldügünü de kaydeden Atabay, “Bu arada ben devletten destekleme aliyorum. Benim her sene sag olan arilarim bakilir. ’Kafkas midir? Degil midir?’ diye örnek alinir. Bize destekleme çikartilir. Benim arilarimin çogu ölmüs. Ciddi bir zararimiz var. Ben zararimin karsilanmasini istiyorum. Mahkeme dönemim var. Geçen hafta Ardahan Gen Merkezinden delil tespitine gelen ama delil almayip numune alan 3 veteriner ve bana ceza yazan Ardanuç Ilçe Tarim Müdürlügü hakkinda suç duyurusunda bulundum. Ardanuç’tan benim buraya gönderilmem ile zaten kovan basi 3 bin lira deger kaybi yasatti. Arilarimin da birçogu ölmüs durumda. Yaklasik 700 bin lira civarinda zararim var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA