Teknolojiyi Kullanarak Hem Ögreniyorlar, Hem Egleniyorlar

Mugla’da ögrencilerin hem kitap okuma aliskanligini hem de teknolojiyi iyi yönde kullanmalarini arttiracak proje olusturuldu. 2020-2021 Egitim-Ögretim yilinda faaliyete geçen ve Ment’al Dil Olimpiyatlari adli yarismalari düzenlemeye baslayan Mentese Anadolu Lisesi, ögrencilerin teknoloji agini kötü amaçlardan kurtarmak ve kitap okuma aliskanligini arttirmak amaci ile gelistirdikleri proje ile dezavantaji avantaja çeviriyor.

Teknolojiyi Kullanarak Hem Ögreniyorlar, Hem Egleniyorlar


Türk Dili Edebiyati ögretmeni Güven Sert ile Ingilizce ögretmeni Yasemin Uysal tarafindan internet üzerinde kendi olusturduklari sorulari ögrencilere bir portal üzerinden yansitarak dakikalar içerisinde sorulari çözen ögrencilere çesitli ödüllü yarismalar düzenliyor. Böylece ögrenciler hem kitap okuma aliskanligi, hem de teknolojiyi kötü yönde kullanmama aliskanligi elde ediyorlar.

Mentese Anadolu Lisesi Türk Dili Edebiyati ögretmeni Güven Sert, pandemi sürecinde ders takiplerinin uzaktan egitim yoluyla yapilmaya baslanmasi ile ögrencilerdeki dijital bagimliligi engellemek ve akademik basarilarini olumlu pekistirmek amaciyla ürettikleri projelerde kitap okuma aliskanligi ve dil gelisimini öncelikli tuttuklarini söyledi.

Sert, “2020-2021 Egitim-Ögretim yilinda faaliyete geçen okulumuz pandemi sürecinde baslamanin egitim ve ögretime baslamanin dezavantajlarini avantaja çevirmek amaciyla ögrencilerimizin ihtiyaç ve yas gruplarina uygun olacak projeler üretti. Pandemi sürecinde ders takiplerinin uzaktan egitim yoluyla yapilmaya baslanmasi ögrencilerimizde dijital bagimliligin artmasini, faydali etkinliklerden uzaklasmalarini engellemek ve akademik basarilarini olumlu pekistirmek amaciyla proje gelistirdik. Gelistirdigimiz projede kitap okuma aliskanligi ve dil gelisimini öncelikli tuttuk. Bu yenidünyada bizim hedeflerimiz ögrencilere okuma, düsünme ve yorum yetenegi saglamak. Iste tam da bu nedenle Bibliotherapy (Kitap Terapisi) adli kitap okuma temelli projemizi ortaya koyduk. Ögrencilerimiz, Türk Dili ve Edebiyati ögretmenlerinin belirledigi bir kitap listesini belirli sürelerde okuyarak özetlemis, sorular çikarmis, tartismis sonrasinda her dönem ödüllü ve dijital yarismalarla okuduklarindan anladiklariyla ödüllendirilmislerdir. Proje ögrencilerin okuma aliskanligini gelistirmek, basarilarini artirmak, anlama ve analiz etme yeteneklerini gelistirmek, kendilerine güvenlerini gelistirmek, okuduklari sayesinde elde ettikleri bilinçle çevredeki olaylara farkindalik gelistirmelerini kolaylastirmak gibi sonuçlari almamizi saglamaktadir” dedi.



Okulun Ingilizce ögretmeni Yasemin Uysal, Ingilizce, Almanca, Türk Dili ve Edebiyati derslerinden olusan ‘Ment’al Dil Olimpiyatlari’ adli yarismalari düzenlediklerini ifade etti.

Uysal, “Dijital dünyayi dil ögretimiyle bir araya getirmenin gerekliligi göz önünde bulundurularak dil kullanimini arttirmak, ögrenilen dili kalici hale getirmek, özellikle yabanci dile karsi gelistirilmis ön yargilari yok etmek, ögrenmeyi eglenceli bir rekabete çevirirken ögrencilerden geri bildirimleri daha kolay almak için Ingilizce, Almanca ve Türk dili ve Edebiyati derslerinden olusan Ment’al Dil Olimpiyatlari adli yarismalari düzenlemeye basladik. Proje çerçevesinde ögrencilerimiz Quizziz, Quizlet, Kahoot gibi dijital araçlarda yarismalara katilirken, farkli Web2 araçlarini ögrenerek ve kullanarak sunumlar hazirlamis, farkli konularda Ingilizce ve Türkçe webinarlar düzenlenmis, blog yazma, avatar olusturma, online ve hikaye yazma gibi çalismalar yaparak kendilerini gelistirmis en önemlisi de kendi ögrenmelerinin sorumluluklarini almaktadirlar. Ögrencilerimiz ögretim yili boyunca gerek kitap okumada gerekse dil gelisimi için yaptigi çalismalarda süreklilik içinde oldugu ve sürecin en aktif üyesi oldugundan dolayi motivasyonlari yüksek kalmaktadir" diye konustu.

Kaynak: İHA