Trump, 'Sivil Dolandiricilik' Davasi Kapsaminda Hakim Karsisina Çikti

Hakkinda açilan sivil dolandiricilik davasini "rezalet" olarak niteleyen ABD eski Baskani Donald Trump, net servetinin davanin temelini olusturan mali tablolarda göründügünden "çok daha fazla" oldugunu savundu.

Amerika Birlesik Devletleri (ABD) eski Baskani Donald Trump, Trump Organization sirketinin banka kredileri ve sigorta islemleri konusunda daha iyi ticari sartlar elde etmek için fazla mal varligi bildiriminde bulunmakla suçlandigi 250 milyon dolarlik sivil dolandiricilik davasinda hakim karsisina çikti. Durusmanin ögleden sonraki kisminda iddia makami Trump’a kendisi ve Deutsche Bank arasinda 2012 yilinda yapilan bir vadeli kredi anlasmasi ile ilgili sorular sordu. O dönemki anlasmanin "asgari net servetinin 2,5 milyar dolar olmasini" sart kostugunu ve bunun farkinda oldugunu söyleyen Trump o sirada yaklasik 300-400 milyon dolar nakit paraya sahip oldugunu belirterek "Evet, çok param vardi. Onlarin umursadigi tek sey buydu" ifadelerini kullandi. Net servetinin davanin temelini olusturan mali tablolarda göründügünden "çok daha fazla" oldugunu savunan Trump, "Yani ortada bir dava yok!" seklinde konustu.

Davayi "rezalet" olarak niteledi

Durusma sirasinda dava konusundaki sikayetlerini yineleyen Trump, hakkindaki davayi "rezalet" olarak niteledi. "New York sokaklarinda cinayetler islenirken, buradaki bassavci küçük seyleri takip ediyor" diyen Trump, iddia makaminin "ayni sorulari tekrar tekrar sormaya devam ettigini" söyledi.

Ifadesinin son bölümünde Trump, kendi sirketindeki sorumlulugu nedeniyle vergi kaçakçiligindan hapis cezasina çarptirilan eski mali isler sorumlusu Allen Weisselberg hakkinda sorulari yanitladi. Kendisi çalistigi için Weisselberg’in basina bunlarin geldigini iddia eden Trump, "Bu durum hakkinda kendimi çok kötü hissediyorum" dedi.

"Amerika için üzücü bir gün"

Yaklasik 4 saat süren ifadesinin ardindan mahkemeden ayrilan Trump, çikista yaptigi açiklamada durusmanin kendisi için "çok iyi geçtigini", ancak "Amerika için çok üzücü bir gün oldugunu" ifade etti.

Davanin bir "aldatmaca" olmasi nedeniyle mahkemeye geldigini belirten Trump, verdigi ifadenin "çok kesin" oldugunu vurguladi. Davaya konu olan Florida’daki Mar-a-Lago malikanesi hakkinda konusan Trump, mülkün degerinin mahkemede dile getirilen 18 milyon dolardan "50-100 kat" daha fazla oldugunu dile getirdi.

Bassavci James: "Trump lafi dolandirdi"

Mahkeme çikisinda açiklama yapan Bassavci Letitia James ise, Trump’in "lafi dolandirdigini" ve "hakaretler yagdirdigini" söyledi.

"Zorbaliga ve tacize boyun egmeyecegim. Bu dava devam edecek" diyen James, "Rakamlar yalan söylemez" dedi.

Çarsamba günü Ivanka Trump’in ifadesini dinlemeyi sabirsizlikla bekledigini belirten James, ardindan ekibinin davayi sonuçlandirmayi planladigini da sözlerine ekledi.

Gergin anlar yasanmisti

Trump, bugün gerçeklestirilen durusma öncesinde yaptigi açiklamada davayi “seçime müdahale" olarak nitelendirerek, davanin taraflarini "siyasi ajan" olmakla suçlanmisti. New York Bassavcisi Letitia James ise, Trump’in kürsüye çikmadan önce onunla alay edecegini ve irkçilik yapacagini belirterek, "Fakat günün sonunda önemli olan tek sey gerçekler ve rakamlardir. Rakamlar yalan söylemez dostlarim" ifadelerini kullanmisti. Durusmanin sabahki bölümünde sirketinin mali tablolari ile ilgili sorulari yanitladigi sirada Trump’in sözünü kesen Yargiç Arthur Engoron, “Lütfen durusma ile ilgili sorulara cevap verin, siyasi konusma yapmayin” seklinde uyarida bulunmustu. Trump’in uyariya ragmen ayni sekilde konusmasina devam etmesi üzerine Yargiç Engoron, Trump’in avukatlarina, “Lütfen müvekkilinizi kontrol edin. Bu siyasi bir miting degil. Burasi bir mahkeme salonu. Sorular cevapsiz kalmasinin yani sira tekrarlaniyorlar. Kaybedecek zamanimiz yok. Bu tanikla bir günümüz var" demisti.

250 milyon dolar ceza ile karsi karsiya kalabilir

Trump ve ailesi sahip olduklari mülkleri degerinden 2 milyar dolar fazla göstererek resmi evrakta sahtecilik yaptiklari iddiasiyla açilan dava kapsamindaki suçlamalari reddediyor. Trump ailesinin davayi kaybetmesi durumunda en az 250 milyon dolar para cezasi ile karsi karsiya kalacagi belirtiliyor. Trump’in Florida’daki Mar-a-Lago malikanesi, Manhattan’da bulunan Trump Tower’daki çati kati dairesi ve çesitli ofis binalari ile Trump ailesine ait golf sahalarinin isletmelerinin akibetinin de davanin sonucuna göre belli olmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA