Dünyada Sadece 2 Tane Bulunuyor, Biri Yozgat'ta

Tarihi 2 bin yil öncesine dayanan ve dünyada sadece iki örnegi olan, biri Ingiltere’nin Baht sehrinde digeri de Yozgat’in Sarikaya ilçesinde bulunan Basilica Therma Roma Hamami´nin turizme açilmasi için baslatilan çevre düzenleme çalismasi tamamlandi.

Dünyada Sadece 2 Tane Bulunuyor, Biri Yozgat'ta
Yozgat’in Sarikaya ilçesinde, 2018 yilinda UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’ne alinan ve "Kral Kizi" adiyla bilinen Basilica Therma Roma Hamami´nin ülke turizmine ve ziyarete açilmasi amaciyla 2022 yilinda Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügünce baslatilan çevre düzenlemesi çalismalari sona erdi.

Günümüze kadar mimari özelligini kaybetmeden görselligini koruyan ve 50 derece sicakliktaki termal suyuyla öne çikan Basilica Therma Roma Hamaminda çalismalar çerçevesinde turist karsilama merkezi, kafeterya, gezinti yollari, fotograf çekim alanlari yapildi. Dünyanin en eski termal tedavi merkezi olarak bilimsel çevrelerce kabul edilen Basilica Therma Roma Hamaminin, yerli ve yabanci turistlere kisa süre içerisinde kapilarini açmasi bekleniyor.

Roma Hamaminin hem ülke hem de Yozgat turizmine önemli katkilarinin olacagini söyleyen Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, “Yozgat cografyamizda geçmis dönemlerimizi yansitan birçok eserimiz var. Bunlardan bir tanesi de Sarikaya’daki tarihi Roma Hamamimiz. Kültür ve Turizm Bakanligimiz bünyesinde hamamimizin restorasyon çalismalari ve çevre düzenleme çalismalari bitti. Insallah çok kisa bir zaman sonra da turizme, insanimizin istifadesine sunacagiz. Gerçekten çok güzel bir eser. Yozgat ve ülke turizmine çok büyük katkisi olacak. Tabi bunun yani sira sadece Roma Hamami degil geçmis dönemlere ait birçok eserimiz var, onlari da Roma Hamamiyla bütünlestirerek insanimiza ve turizme kazandirilabilirsek Yozgat bir açik hava müzesine haline dönüsecek ve Yozgat ta turizmde hak ettigi noktaya gelecektir” dedi.

Sarikaya ilçesinde esnaflik yapan Abdullah Karatas ise, “Tarihi 2 bin yila dayanan Dünya’da iki tane olan Roma Hamami’nda çalismalar bitti. Biz de esnaf olarak turistlerin buraya gelip ziyaret etmesini istiyoruz. onlarin için de elimizden gelen gayreti esnaf olarak gösterecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA