KMÜ'de 'Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararsi Mücadele Günü' Paneli

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kadin ve Aile Arastirmalari Uygulama ve Arastirma Merkezi ile Karaman Il Emniyet Müdürlügünün is birliginde ‘25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü’ paneli gerçeklestirildi.

KMÜ'de 'Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararsi Mücadele Günü' Paneli
KMÜ ev sahipliginde düzenlenen panele Karaman Valisi Hüseyin Engin Sariibrahim ve esi Hatice Sariibrahim, Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgali, il müdürleri, emniyet mensuplari, üniversite personeli ve ögrenciler katildi.

Program, siddet magdurlarinin gözünden, siddeti anlatan resim sergisinin gezilmesinin ardindan saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile basladi.



“Siddeti ortadan kaldirmak için gerekli gayreti göstermeliyiz”

Panelin açis konusmasini yapan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgali, “Cografi sinir tanimaksizin tüm dünyada varligini sürdüren siddet, hangi cinsten kaynaklanirsa kaynaklansin insanligi zehirleyen kötü huylu bir tümör gibi gün geçtikçe artmaktadir. Bu tümörü yok etmek için hepimiz canla basla mücadele etmeliyiz. Bu anlamda toplumsal bilinci olusturmak adina hep birlikte gayret göstermek zorundayiz. Siddetle mücadele ederken tüm dünyaya örnek olan bize ait hasletleri yeniden canlandirmali, hayatimizin merkezi haline getirmeliyiz. Toplumun her katmanina ve ögrencilerimize Islam’in aile hayatini düzenleyici tavsiyelerini dogru bir biçimde anlatmaliyiz. Istiklal harbinde erkeklerle yan yana savasan, 15 Temmuz menfur darbe girisiminde en ön safta darbeye direnen, evde, fabrikada, tarlada, hayatin her asamasinda var olan kadinlarimiza uygulanan siddeti ortadan kaldirmak için gerekli gayreti göstermeliyiz” dedi.



“Sevgiyi, mutlulugu, refahi büyütecegiz”

Karaman Valisi Hüseyin Engin Sariibrahim ise, gelismis toplumlarin sadece erkeklerin gelistigi toplumlar olmadigini, kadini-erkegi, medeniyet degerleri ve inandiklari yasam biçimleriyle gelistiklerini belirti. Vali Sariibrahim, “Biz dokunabildigimiz kadar bu toplumun içinde olabiliriz. Dokunup düzeltebildigimiz kadar bu toplumda beraber olabiliriz bir is yapabiliriz. Dokunamiyorsak karsimiza çikan sorunlarla ilgili ‘neden bu böyle oluyor’ diye kendimize soru sormaya hakkimiz kalmiyor. Siddet önce insani kendinden, sonrasinda ise o toplumdan uzaklastiran çok kötü bir göstergedir. Gerçekten ‘Türkiye Yüzyili’ni yasamak istiyorsak bu yüzyilda kiz çocuklarindan erkeklere ve engellilere kadar bütün çocuklarimizin kendilerini gelistirdikleri, tanimladiklari, özgüvenleriyle kendilerini ifade ettikleri ve deger gördükleri bir zaman dilimine ihtiyacimiz var. Bunun için hepimizin sonsuz çalisamaya ihtiyaci var. Bütün süreçleriyle beraber evlatlarimizi dogru yetistirebilirsek, okullarda ögretmenlerimiz dogru katkilar ortaya koyabilirse, üniversitelerde hocalarimiz dogru anlatabilirse, en temel meselelerde dini dogru ifade ettirebilirsek ve sorunlara çözümler bulabilirsek mesafe alabilecegimize inaniyorum. Siddetin hiçbir asamasina karismadan ögrencilerimize sevgiyi, saygiyi, muhabbeti, birlikteligi, tartisabilmeyi ama kavga etmemeyi ve siddet uygulamamayi ögretmemiz gerekiyor. Biz sevgiyi, mutlulugu büyütecegiz ve biz bu ülkede refahi büyütecegiz. Biz, birlikte bir seyler yapabilme kabiliyetini büyütecegiz” diye konustu.



“Siddet toplumun geneline yayildi”

Konusmalarin ardindan Kadin ve Aile Arastirmalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Dr. Ögretim Üyesi Hasibe Ceyhan’in moderatörlügünü yaptigi panele geçildi. Dr. Ögretim Üyesi Ceyhan, siddetin artik sadece kadinlara degil erkek, yasli ve çocuklara da uygulandigini ve toplumun geneline yayildigini ifade etti.

Ceyhan, dünyada 3 kadindan 1’inin siddet gördügünü belirterek, Israil’in Filistin halkina yasattigi abluka, ekonomik sikintilar ve zulme vurgu yapti. Panelde konusan Aile Içi ve Kadina Karsi Siddetle Mücadele Büro Amirligi Komiser Yardimcisi Ibrahim Samak, 6284 Sayili Ailenin Korunmasi ve Kadina Karsi Siddetin Önlenmesine Dair Kanuna iliskin Uygulama Yönetmeligi ve Kadin Destek Uygulamasi (KADES) hakkinda bilgiler aktardi. Aile Içi ve Kadina Karsi Siddetle Mücadele Büro Amirligi Sosyal Hizmet Uzmani Ahmet Albayrak ise aile içerisinde eslerin birbirine nasil davranmasi gerektigi hakkinda önemli bilgiler aktardi.

“Kadin, toplumun anasidir”

Panelde son olarak söz alan KMÜ Islami Ilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Duran Ali Yildirim da, Islam dininin siddete bakis açisi hakkinda degerlendirmelerde bulunarak, “Kadina siddet sadece Islam dünyasinin ve Türkiye’nin problemi degildir. Kuran-i Kerim’in evliligin temeline koydugu iki önemli temel tas vardir. Birincisi karsilikli sevgi ikincisi ise merhamettir. Dünyada her seyin temelinde sevgi ve merhamet olsa zulümler olamaz. Her Müslüman, kadina Allah’in bir emaneti olarak bakmalidir. Islam’a göre esler; birbirinin mukabili, rakibi degil, esler birbirinin dostu, örtüsü ve bir bütünün parçasidir. Kuran-i Kerim de kadin ve erkegin üstünlük yarisi yoktur. Kadin, toplumun anasidir. Kuran-i Kerim’in söyleminde ve Allah Resulünün hayatinda kesinlikle siddet yoktur. Islam’in ve Kuran’in özünde kadin, insan ve tüm canlilar için sevgi, sefkat ve merhamet vardir” seklinde konustu.

Panel, hediye takdimlerini ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA